Toivon tuolla puolen - Η άλλη όψη της ελπίδας

Παραγωγή: Φινλανδία/Γερμανία – 2017 

Διάρκεια: 100 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Είδος: Κοινωνικό 

Σκηνοθεσία: Aki Kaurismäki 

Πρωταγωνιστούν: Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Kati Outinen, Tommi Korpela, Ville Virtanen, Timo Torikka, Elina Knihtilä, Hannu-Pekka Björkman. 

Υπόθεση: Ο Χαλέντ, Σύρος πρόσφυγας, καταλήγει τυχαία στη Φινλανδία κρυμμένος σε ένα πλοίο Αφού έχασε την οικογένειά του στους βομβαρδισμούς έχασε κατόπιν και την αδελφή του, σε ένα προσφυγικό στρατόπεδο, και τώρα την αναζητά σε όλη την Ευρώπη. Όταν ζητάει επισήμως άσυλο στη χώρα, η αίτησή του απορρίπτεται και στην απελπισία του δραπετεύει από το κέντρο «φιλοξενίας» όπου κρατείται, γνωρίζοντας έτσι από πρώτο χέρι τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Ο Βίκστρομ, Φινλανδός πωλητής ανδρικών πουκάμισων, εγκαταλείπει γυναίκα, σπίτι και εταιρεία και, αφού κερδίσει ένα σεβαστό ποσό σε μια παρτίδα πόκερ, αγοράζει ένα μικρό εστιατόριο, πραγματοποιώντας έτσι ένα όνειρο ζωής.

Όταν οι δρόμοι των δύο ανδρών διασταυρωθούν τυχαία, ο Βίκστρομ θα προσφέρει στον Χαλέντ δουλειά και άσυλο. Η κατάσταση μοιάζει να βελτιώνεται και για τους δύο αλλά η μοίρα έχει άλλα σχέδια…

Το στυλιζαρισμένο και αφαιρετικό σινεμά του λατρεμένου Φινλανδού δημιουργού έχει τους φανατικούς οπαδούς του. Αυτοί πρώτα από όλους θα ενθουσιασθούν με την νέα του ταινία που παίρνει το θέμα της από την τραγική διεθνή επικαιρότητα και το διανθίζει με πινελιές χιούμορ, οξυδερκή κοινωνική παρατήρηση αλλά και με την ιδιαίτερη αποστασιοποιημένη οπτική ενός δημιουργού συνεπή στις ανθρωπιστικές αξίες της Ευρώπης και κατά βάθος εντελώς μποέμ και ροκ.

Και αυτή η επίκαιρη ιστορία με ήρωες έναν νεαρό μηχανικό αυτοκινήτων από το Χαλέπι και έναν ηλικιωμένο έμπορο από το Ελσίνκι, που ζουν βίους παράλληλους στο περιθώριο ενός ψυχρού κοινωνικού μηχανισμού, είναι γεμάτη από τα χαρακτηριστικά του δημιουργού: Στοργική ματιά στους κατατρεγμένους, συναισθήματα που σιγοβράζουν πίσω από παγωμένα βλέμματα, χιούμορ στα όρια του εγκεφαλικού και αυτός ο μοναδικός τρόπος που ο Άκι κατεβάζει το φακό του στο ύψος του καθημερινού ανθρώπου και κόβει ταχύτητα όχι για να καταγγείλει τα κακώς κείμενα αλλά για να πάει ακόμη μακρύτερα και να συλλάβει το βαθύτερο νόημα της ζωής.

Αργυρή άρκτος σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου για αυτή τη γλυκιά, μελαγχολική ματιά στο παγωμένο παρόν και το αβέβαιο μέλλον. 

Διανομή: AMA Films

Στις αίθουσες από 12.10.17