The Snowman – Ο Χιονάνθρωπος

Παραγωγή: Βρετανία/Σουηδία/ΗΠΑ – 2017 

Διάρκεια: 119 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 

Είδος: Θρίλερ 

Σκηνοθεσία: Tomas Alfredson 

Πρωταγωνιστούν: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg, Chloë Sevigny, Val Kilmer, J.K. Simmons, Jamie Clayton, James D'Arcy, David Dencik, Toby Jones, Sofia Helin. 

Υπόθεση: Μια γυναίκα επιστρέφει αργά το βράδι στο σπίτι της και στο μικρό της κοριτσάκι. Όταν αυτό την άλλη μέρα ξυπνά και την αναζητά, το σπίτι τους φαίνεται άδειο και στην χιονισμένη πρασιά βρίσκεται ένας χιονάνθρωπος με το φουλάρι της μητέρας του κοριτσιού τυλιγμένο στο λαιμό του. Ο αλκοολικός και συναισθηματικά ασταθής αστυνόμος Χάρι Χόλε τίθεται επικεφαλής της αστυνομικής έρευνας η οποία φέρνει στο φως έναν ανησυχητικό αριθμό γυναικών που έχουν χαθεί στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Ένας serial killer παίζει διεστραμμένα παιχνίδια στρατηγικής στην έδρα του και ο Χάρι Χόλε καλείται να μπει στο μυαλό του, αλλιώς ένας ακόμα χιονάνθρωπος θα εμφανιστεί κι άλλη μια γυναίκα θα δολοφονηθεί.

Κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου παγκοσμίου bestseller του Jo Nesbo, «Ο Χιονάνθρωπος» είναι το 7ο βιβλίο της σειράς μυθιστορημάτων του διάσημου Νορβηγού συγγραφέα με κεντρικό ήρωα τον αλκοολικό ντετέκτιβ Χάρι Χόλε. Το βιβλίο ενθουσίασε το κοινό ήδη από την αρχή της κυκλοφορίας του, το 2007 και έφτασε στην κορυφή της λίστας των New York Times. Ο Νέσμπο, έκτοτε, θεωρείται ένας από τους καλύτερους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων, παγκοσμίως.

Ο Σουηδός Τόμας Άλφρεντσον, γνωστός από την εξαιρετική Βρετανική κατασκοπική περιπέτεια Και ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι επιστρέφει στην παγωμένη Σκανδιναβία για μια εντυπωσιακή και πολλά υποσχόμενη διεθνή βερσιόν ενός Μνημείου Ευπώλητης Αστυνομικής Λογοτεχνίας.  Φέρνει μαζί του τον αέρα παλιάς κοπής Βρετανικού θρίλερ, εμπλουτισμένου με μοντέρνα ψυχολογική εμβάθυνση. Όπλο του ο χαρισματικός Ιρλανδογερμανός πρωταγωνιστής, πανταχού παρών τα τελευταία χρόνια, Μάικλ Φασμπέντερ. Γερό χαρτί επίσης η συμπατριώτισσά του Άλφρεντσον πανέμορφη Ρεμπέκα Φέργκουσον στο ρόλο της αστυνομικού με το μυστηριώδες παρελθόν και το σκοτεινό μέλλον. Γύρω τους μια πλειάδα από περιφερειακούς χαρακτήρες που ερμηνεύονται με άνισα ως επί το πλείστον αποτελέσματα από γνωστά ονόματα της ευρωπαϊκής show biz. Και όμως το σύνολο δεν λειτουργεί. Θες οι συμβάσεις της διεθνούς παραγωγής με το ετερόκλητο καστ και τα σπασμένα ή ατελή Αγγλικά του που υπονομεύουν συνεχώς την ατμόσφαιρα και τα μεγαλοπρεπή Νορβηγικά τοπία, θες τα αφηγηματικά χάσματα και οι σεναριακές κοιλιές, η ταινία πότε είναι συναρπαστική και γοητευτική και πότε πέφτει και σέρνεται στα χιόνια χωρίς σωτηρία. Παρά τις ατέλειές της όμως παραμένει μια αντιπροσωπευτική ταινία του είδους και αναμένεται να ικανοποιήσει τους πολυπληθείς φίλους του συγγραφέα. Τα βιβλία του Τζο Νέσμπο κυκλοφορούν στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Διανομή: UIP

Στις αίθουσες από 12.10.17