O Dia que Durou 21 Anos - Η μέρα που διήρκεσε 21 χρόνια

Παραγωγή: Βραζιλία – 2012 

Διάρκεια: 77 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Ντοκιμαντέρ 

Σκηνοθεσία: Camilo Tavares 

Εμφανίζονται οι: Robert Bentley, Júlio de Sá Bierrenbach, Newton Cruz, Carlos Fico, James Naylor Green, Peter Kornbluh και σε αρχειακό υλικό οι Auro de Moura Andrade, Humberto de Alencar Castelo Branco, Bocayuva Cunha, Arthur da Costa e Silva, Lincoln Gordon, João Goulart, Lyndon Johnson και ο John F. Kennedy. 

Υπόθεση: Ο Βραζιλιάνος κινηματογραφιστής Καμίλο Ταβάρες, γιος του διάσημου αριστερού δημοσιογράφου Φλάβιο Ταβάρες που φυλακίστηκε και βασανίστηκε από τη χούντα της Βραζιλίας στη δεκαετία του 60 πριν εξοριστεί στο Μεξικό, εκεί όπου γεννήθηκε ο Καμίλο το 1971, αποφάσισε να γυρίσει ένα ντοκουμέντο για την ιστορία του πατέρα του. Ωστόσο καθοδόν ανακάλυψε οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα αλλά και απόρρητα αρχεία της εποχής τα οποία είχαν αποχαρακτηρισθεί από τις αρχές των ΗΠΑ και πάνω σ αυτά και σε συνεντεύξεις από επιβιώνοντες ακόμη πρωταγωνιστές των γεγονότων εκείνης της εποχής, στήριξε ένα ιστορικό θρίλερ που παρέχει αποδείξεις για τη χειραγώγηση του πολιτικού κόσμου και τη χρηματοδότηση από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης της διεξαγωγής του στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Βραζιλία τον Απρίλιο του 1964.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα που έδιωξε τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο Ζοάο Γκουλάρτ ο οποίος είχε ψηφίσει τεράστια προγράμματα αγροτικής μεταρρύθμισης, εγκαθίδρυσε μια στυγνή δικτατορία που διήρκεσε 21 ολόκληρα χρόνια μέχρι το 1985. Πρωτοπόρος στη συνωμοσία για την ανατροπή του Προέδρου υπήρξε ο τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ Λίνκολν Γκόρντον, δεξί χέρι του Προέδρου Κένεντι και κατόπιν του Λίντον Τζόνσον που δεν ήθελαν με κανέναν τρόπο να υπάρξει μια δεύτερη Κούβα και μάλιστα τέτοιου μεγέθους στο υπογάστριο της Αμερικάνικης ηπείρου. Έτσι η αγροτικοκοινωνική μεταρρύθμιση βαφτίστηκε από τις ΗΠΑ κομμουνιστική διείσδυση και φυσικά δεν άργησαν να βρεθούν οι κατάλληλοι «πατριώτες» για να την ανατρέψουν. Και όλα αυτά από Αμερικάνικες κυβερνήσεις από τους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος. Απόδειξη ότι Δημοκρατικά ιδεώδη και Ιμπεριαλισμός δεν συμβιβάζονται, εκτός αν η εφαρμογή της Δημοκρατίας είναι επιλεκτική και μονόπλευρη.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, ιστορικά τεκμηριωμένο και μάλιστα με υλικό από τον ίδιο τον «εχθρό», αποκτά ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον για το ελληνικό κοινό που έζησε ένα βίο παράλληλο κατά την επταετία και μπορεί να εκτιμήσει δεόντως τις πολιτικές που καταγγέλλει ο Ταβάρες. Σωστότερος βέβαια θα ήταν ο τίτλος «Η νύχτα που διήρκεσε 21 χρόνια»… 

Διανομή: New Star

Στις αίθουσες από 26.10.17