Brawl in Cell Block 99 - Καυγάς στο Mπλοκ 99

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017 

Διάρκεια: 132 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Περιπέτεια Θρίλερ 

Σκηνοθεσία: S. Craig Zahler 

Πρωταγωνιστούν: Vince Vaughn, Jennifer Carpenter, Don Johnson, Udo Kier, Marc Blucas, Tom Guiry, Dan Amboyer, Fred Melamed, Rob Morgan. Mustafa Shakir, Geno Segers, Clark Johnson, Pooja Kumar, Devon Windsor, Jay Hieron, Toby Paik. 

Υπόθεση: Ο Μπράντλεϊ (Βινς Βον) πρώην αλκοολικός και βαποράκι που προσπαθεί να μπει στον ίσιο δρόμο χάνει ξαφνικά τη δουλειά του. Παράλληλα και ο γάμος του με τη Λόρεν (Τζένιφερ Kάρπεντερ) φαίνεται να καταρρέει. Μπροστά στην καταστροφή ο Μπράντλεϊ επιστρέφει στο εμπόριο ναρκωτικών και μετά από λίγο καιρό όλα έχουν αλλάξει. Η Λόρεν είναι έγκυος, το σπίτι τους στα προάστια είναι ονειρεμένο και η ζωή κυλάει πρίμα. Μέχρι που γίνεται η στραβή και ο Μπράντλεϊ καταλήγει στη φυλακή. Τίποτα όμως δεν έχει τελειώσει αφού μέσα στη φυλακή ο Μπράντλεϊ εξαναγκάζεται σε ακραίες πράξεις από τους έμπορους ναρκωτικών που τον έμπλεξαν, προκειμένου να σώσει τη γυναίκα του και το αγέννητο ακόμη παιδί του. 

Ο πολυτάλαντος Στίβεν Κρεγκ Ζάλερ επιστρέφει μετά το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με το Τσεκούρι από Κόκκαλο (βλέπε εδώ) με μια σούπερ βίαιη περιπέτεια που τον καθιερώνει ως αντίπαλο δέος στον Ταραντίνο και το επίσης φιλοσοφημένο και υπερβίαιο σύμπαν του. Ο 44χρονος Ζάλερ, συγγραφέας, σεναριογράφος, φωτογράφος και black metal μουσικός έγινε διάσημος για τα σκληρά γουέστερν μυθιστορήματά του, πριν περάσει πίσω από την κάμερα συνδυάζοντας γουέστερν και horror με το Τσεκούρι του. Τώρα, με τον Καυγά στο Μπλοκ 99 επισκέπτεται τα συνοικιακά σινεμά και τις δευτεροκλασάτες φτηνιάρικες περιπέτειες που πρόβαλαν κάτω από την ταμπέλα του Grindhouse ή και του Exploitation. Ένα ολόκληρο κινηματογραφικό είδος που εξέπνευσε στις αίθουσες μετά την επέλαση της βιντεοκασέτας στα 80s αλλά μεγάλωσε γενεές σινεφίλ κινηματογραφιστών που επιστρέφουν για να αποδώσουν φόρο τιμής, όπως έκαναν και οι Ταραντίνο και Ροντρίγκεζ στο Grindhouse του 2007 (μια ταινία που έρχεται ξανά στην επικαιρότητα για άλλους λόγους τώρα-συνδυασμένη με το σκάνδαλο Weinstein).

 

Αυτός εδώ ο Καυγάς πριν από 30-40 χρόνια θα ήταν μια ταινία σε πρόγραμμα «2 έργα» του Ροζικλαίρ ή της Αλάσκας στα Χαυτεία-στην καλύτερη του παλιού Ιντεάλ. Τα λαϊκά περιθωριακά σινεμά που στέγασαν όλες τις βίαιες αλλά και ερωτικές φαντασιώσεις της εποχής τους, αντίστοιχα με τα φιλμικά καταγώγια της 42ης οδού πριν η Νέα Υόρκη καθαρίσει και γίνει παγκόσμια τουριστική ατραξιόν. Αρκετά χρόνια αργότερα λοιπόν, Ο Ζάλερ αναβιώνει το είδος και το εμπλουτίζει με δηκτικό εγκεφαλικό χιούμορ και ακραία βία, τόση που στα 70s δεν μπορούσαν καν να διανοηθούν. Δίνει δε την ευκαιρία στον Βινς Βον να τα δώσει όλα, αγνώριστος σχεδόν και μακριά από τις γλυκερές κομεντί στις οποίες διέπρεπε κάποτε. Το σινεφίλ κοινό θα ενθουσιαστεί με το εγκεφαλικό χιούμορ και τις ταραντινικού τύπου διαλογικές σκηνές (αν και ο Ζάλερ ζει σε παράλληλους με αυτόν καλλιτεχνικούς δρόμους και δεν τον αντιγράφει). Και το πλατύ κοινό θα εκστασιαστεί με την ακραία, σχεδόν απελευθερωτική, βία με την οποία αντιδρά ο ήρωάς μας στις προκλήσεις του πεπρωμένου του.

Η τραγωδία του American Dream μασκαρεμένη σε απολαυστικό b movie, πίσω από την ιδεολογικά διφορούμενη επιφάνεια του οποίου παραμονεύει το άσχημο και επιθετικό πρόσωπο μιας Αμερικής που ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμη να κυλήσει στην πιο ακραία βαρβαρότητα. 

Διανομή: Weird Wave

Στις αίθουσες από 26.10.17