Το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προ των πυλών

Από τις 2 μέχρι τις 12 Νοεμβρίου 2017, η κινηματογραφική καρδιά της χώρας χτυπά στη Θεσσαλονίκη. Η 58η διοργάνωση του Θεσμού έρχεται να γεμίσει με εικόνες τις νύχτες αλλά και τις ημέρες της αγαπημένης πόλης.

Η μεγάλη σινεφίλ κοινότητα θα βρεθεί και φέτος στο Ολύμπιον, στον Παύλο Ζάννα και στους άλλους χώρους του Φεστιβάλ και θα ανακαλύψει ανατρεπτικούς δημιουργούς, πρωτότυπα αφιερώματα, τις καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά και σχεδόν όλες τις ελληνικές παραγωγές της χρονιάς. Και βέβαια τις προβολές θα συνοδεύουν πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις. 

Την αυλαία του 58ου ΦΚΘ θα ανοίξει την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017 στο Ολύμπιον, η  καθηλωτική ιστορία αγάπης «Η ψυχή και το σώμα» της Ίλντικο Ενιέντι, η οποία θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης στο έργο της. 

 

 

Παρακάτω ρίχνουμε μια σύντομη ματιά στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Φέτος στο Διεθνές Διαγωνιστικό έχουν επιλεγεί 14 ταινίες με οδηγό το εμβληματικό βιβλίο της Γαλλίδας φιλοσόφου Σιμόν Βέιλ «Ανάγκη για ρίζες» (εκδόσεις Κέδρος, μτφ. Μαρία Μαλαφέκα) ενώ συνεχίζεται δυναμικά το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια με τις καλύτερες παραγωγές των Βαλκανικών χωρών. Παράλληλα θα λειτουργούν τα τμήματα Out of Competition και Ανοιχτοί Ορίζοντες με πρωτοποριακές και ιδιαίτερες κινηματογραφικές προτάσεις. ενώ ριζοσπαστικές ταινίες θα περιλαμβάνει το τμήμα Film Forward και προτάσεις μεταμεσονύκτιου σινεμά στο Round Midnight. Επίσης καθιερώνεται το νέο Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR/Virtual Reality

Οι Ειδικές Προβολές του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν φέτος ταινίες όπως το Downsizing, την νέα ταινία του Αλεξάντερ Πέιν ο οποίος θα δώσει το παρόν στη Θεσσαλονίκη αλλά και το In The Fade του Φατίχ Ακίν.

Εξάλλου το Φεστιβάλ επέλεξε φέτος τον υποψήφιο για Oscar Ευθύμη Φιλίππου και του έδωσε  carte blanche για να οργανώσει ένα πρόγραμμα επιλέγοντας 10 αγαπημένες ταινίες του. Ανάμεσα στις (εξαιρετικές) επιλογές του σεναριογράφου του Αστακού, βρίσκουμε το Μπάρι Λίντον του Κιούμπρικ και το σπάνιο Βίντεο του Μπένι του Μίκαελ Χάνεκε! 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Το 58ο ΦΚΘ θα προβάλει 33 μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες, σχεδόν το σύνολο της φετινής παραγωγής. Από αυτές 20 θα είναι σε πρώτη προβολή, 5 ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα, 2 καθολικά προσβάσιμες ταινίες, 2 ταινίες σε συνεργασία με την ΕΣΠΕΚ, 1 ντοκιμαντέρ σε ειδική προβολή και 3 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα»

Θα προβληθούν επίσης 5 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους στο τμήμα >>Film Forward και οι βραβευμένες 17 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 40ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 

 

ΦΩΤΟ: On Body and Soul Ildigo Enyedi

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αφιέρωμα στην Ουγγαρέζα σκηνοθέτιδα Ίλντικο Ενιέντι, που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου.

Ρετροσπεκτίβα στο έργο του Σουηδού δημιουργού Ρούμπεν Έστλουντ, μεγάλου νικητή του Χρυσού Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών, που επίσης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Πλήρες αφιέρωμα στο τολμηρό σινεμά της Άιντα Λουπίνο (1918-1995), της πρώτης γυναίκας σκηνοθέτιδας στο ανδροκρατούμενο Χόλιγουντ της δεκαετίας του ’50.

Ανακάλυψη: οι σπάνιες ταινίες του Γάλλου ποιητή, δημοσιογράφου, σκηνοθέτη και δραματουργού Αρμάν Γκατί (1924-2017), από τους σπουδαιότερους διανοητές του 20ου αιώνα.

«Από τις λέξεις στις εικόνες: Βαλκανική λογοτεχνία και σινεμά» (τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια»), με 11 αριστουργηματικές βαλκανικές ταινίες που βασίστηκαν σε λογοτεχνικά βιβλία.

Αφιέρωμα «Αόρατα χέρια» στο οποίο διερευνώνται οι διάφορες όψεις της ανεργίας και της εργασίας. 

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΕΪΝ ΚΑΙ ΖΑΝ ΜΑΡΚ ΜΠΑΡ

Ο αγαπημένος σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τη νέα του ταινία Μικρόκοσμος / Downsizing.

Επίσης στο φεστιβάλ θα βρεθεί για πρώτη φορά ο ηθοποιός Ζαν Μαρκ Μπαρ, ο οποίος συμμετέχει σε 2 ταινίες: Ως αφηγητής στο ντοκιμαντέρ Dolphin Man του Λευτέρη Χαρίτου, για τη ζωή του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ και ως πρωταγωνιστής στη νέα ταινία του Σεμίχ Καπλάνογλου Σπόρος. 

ΑΓΟΡΑ

Δυναμικές δράσεις, βραβεία και συνεργασίες φιλοξενούνται στην Αγορά του ΦΚΘ. Ανάμεσά τους:

* Το βραβείο Lab Project του Eurimages αξίας έως και 50.000 ευρώ

* Το Thessaloniki Locarno Industry Academy International

* Το ACE Producers Think Tank

*Η δράση Training Day, σε συνδιοργάνωση με το CED Media Greece

ΣΙΝΕΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ CINEMA FOR ALL

Το ΦΚΘ συνεχίζει να μοιράζεται τη δύναμη του σινεμά με όλους τους θεατές ανεξαιρέτως, χάρη στις δράσεις προσβασιμότητας στις εγκαταστάσεις και το περιεχόμενό του, με χορηγό προσβασιμότητας το Ίδρυμα Ωνάση και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ οι συνθήκες προσβασιμότητας διασφαλίζονται σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία. 

Το Φεστιβάλ θα κλείσει την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 με την απολαυστική κωμωδία Το πάρτι της Σάλι Πότερ με ένα all star cast που περιλαμβάνει τους Κριστίν Σκοτ Τόμας, Πατρίσια Κλάρκσον, Κίλιαν Μέρφι, Τίμοθι Σπολ, και Μπρούνο Γκάντζ.

 

 

ΦΩΤΟ: The Party-Sally Potter

Για το αναλυτικό πρόγραμμα πατήστε

εδώ 

Πέρα από τα παραπάνω τμήματα να σημειώσουμε ότι υπάρχουν και άλλες αξιόλογες προβολές και δράσεις. Ειδικότερα:

  • Προβάλλονται και οι 3 ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
  • Διοργανώνεται (με την υποστήριξη της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, του ΟΛΘ και της Samsung) η πρωτότυπη έκθεση «Το Ρίζωμα: 14 ταινίες, 14 ιδέες, 14 ρίζες της ψυχής» με έργα 14 νέων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τις ταινίες του φετινού Διεθνούς Διαγωνιστικού.
  • Η Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών διοργανώνει το απολαυστικό masterclass «2.39:1 – Το ελληνικό σινεμά επανέρχεται στο σινεμασκόπ» στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, με την υποστήριξη του ΦΚΘ.
  • Θα υπάρξουν 5 αναπάντεχες παρεμβάσεις από ηθοποιούς του ΚΘΒΕ σε διάφορους χώρους του Φεστιβάλ.
  • Το ΜΙΕΤ διοργανώνει την έκθεση Λούφα και Παραλλαγή, αφιερωμένη στην θρυλική ταινία του Νίκου Περάκη, με την υποστήριξη του ΦΚΘ.
  • Η Cedefop διοργανώνει την φωτογραφική έκθεση #CedefopPhotoAward 2017 με έργα σπουδαστών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διοργάνωση-επιμέλεια: ΦΚΘ & Cedefop.
  • Συναυλία με κινηματογραφικές μουσικές από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
  • Συναυλία του περιοδικού δρόμου «σχεδία» με εκλεκτούς μουσικούς (Γιάννης Αγγελάκας, Baildsa, Διώνη, κ.ά.). Διοργάνωση: περιοδικό δρόμου «σχεδία» και πολυχώρος WE, με την υποστήριξη του ΦΚΘ.

Και τέλος δύο βιβλιοπαρουσιάσεις με κινηματογραφικό «χρώμα»:  

  • Θυμάμαι… 32 χρόνια Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Νίκου Γκροσδάνη και
  • Μυστικές συναντήσεις του Δημήτρη Αθανίτη: ο εξαίρετος Έλληνας δημιουργός του Invisible παρουσιάζει το πρώτο του βιβλίο την Πέμπτη 9/11, στο Μουσείο Κιν/φου, αίθουσα Τ. Κανελλόπουλος, 6.00 μμ. με πρόλογο του Διευθυντή του ΦΚΘ Ορέστη Ανδρεαδάκη.   

ΙΝΦΟ

58ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

2-12/11/2017

Στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού -Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές-, καθώς και στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» και το Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στο Δήμο Παύλου Μελά. 

Προπώληση εισιτηρίων

Τρίτη 31/10/2017, 11:00 - 19:00

Τετάρτη 1/11/2017, 11:00 - 19:00

Πέμπτη 2/11/2017, 11:00 - 23:00

Σημείο έκδοσης: Πλατεία Αριστοτέλους 

Εκδοτήρια εισιτηρίων:

Πλατεία Αριστοτέλους, Αποθήκη Δ, Αποθήκη 1

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-24:00

Τιμή εισιτηρίου: 6€

Ειδική προσφορά για αγορές μέσω www.filmfestival.gr: 5€ 

ΤΟ 58ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2014-2010 

Την αφίσα του 58ου ΦΚΘ σχεδίασαν οι Red Creative - Φωτογραφίες: Σίμος Σαλτιέλ. 

Το επίσημο spot του 58ου ΦΚΘ σκηνοθέτησε ο Μπάμπης Μακρίδης.