58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Η έναρξη

 

«Φέτος, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αναζητά κάτι διαφορετικό: αυτό που δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά. Αυτό που είναι κρυμμένο και βγαίνει εκτός κάδρου, αλλά τελικά μπορεί να τα αλλάξει όλα»…

Σε ένα κατάμεστο ΟΛΥΜΠΙΟΝ έγινε χτες το βράδι η τελετή έναρξης του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μια λαμπρή τελετή με ηχηρό μήνυμα για ένα φεστιβάλ ανοιχτό σε όλους και καινοτόμο. Την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου. Φέτος η παρουσίαση έγινε από την ηθοποιό Μαρία Χριστοφορίδου στη νοηματική γλώσσα. Παράλληλα, όπως και πέρυσι, σε ολόκληρη τη διάρκεια της τελετής, υπήρχε διερμηνεία των ομιλητών στη νοηματική.  

Όταν ανέβηκαν στη σκηνή η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό και ο διευθυντής του Ορέστης Ανδρεαδάκης, ευχαρίστησαν καταρχήν το Υπουργείο Πολιτισμού και τους διάφορους φορείς, χορηγούς, συνεργάτες και διανομείς που χρόνια τώρα στηρίζουν τον Θεσμό και έδωσαν το στίγμα της φετινής διοργάνωσης. «Φέτος θα προσπαθήσουμε να δούμε αυτά που δεν φαίνονται, να ρισκάρουμε, να αναζητήσουμε νέες τάσεις, να αγκαλιάσουμε τις νέες τεχνολογίες, να συνομιλήσουμε με τις άλλες τέχνες», είπε η κ. Ζαλαντό. «Το επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα μας θα έχει φέτος -για πρώτη φορά- ένα θέμα: το Ρίζωμα, το οποίο δανειστήκαμε από ένα από τα σημαντικότερα φιλοσοφικά βιβλία του 20ου αιώνα: το βιβλίο Ανάγκη για ρίζες*, γραμμένο από την Σιμόν Βέιλ το 1943» τόνισε ο κ. Ανδρεαδάκης που αναφέρθηκε στη συνομιλία που επιχειρεί το Φεστιβάλ με την λογοτεχνία, την φιλοσοφία και τις εικαστικές τέχνες. 

Να σημειωθεί ότι φέτος το Φεστιβάλ, όπως και πέρυσι, θα παρουσιάσει έναν αριθμό ελληνικών ταινιών με προσαρτημένους υπότιτλους βάσει διαλόγων και με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους. Η δράση εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία του θεσμού να μοιραστεί τη δύναμη του σινεμά με όλους τους θεατές ανεξαιρέτως, κάνοντας προσβάσιμες τόσο τις εγκαταστάσεις όσο και το περιεχόμενό του, με χορηγό προσβασιμότητας το Ίδρυμα Ωνάση και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, και την πολύτιμη συνεργασία της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία. Στην τελετή έναρξης λοιπόν παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από δύο καθολικά προσβάσιμες ταινίες που θα προβληθούν στο 58ο ΦΚΘ: Το προξενιό της Άννας του Παντελή Βούλγαρη και Θου -Βου φαλακρός πράκτωρ, Επιχείρησις: Γης Μαδιάμ του Θανάση Βέγγου, οι οποίες θα προβληθούν με ακουστική περιγραφή για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους. Επίσης, στην τελετή προβλήθηκαν τα τέσσερα διαφημιστικά σποτ του 58ου ΦΚΘ, τα οποία σκηνοθέτησε ο Μπάμπης Μακρίδης. 

Τελειώνοντας, στη σκηνή ανέβηκε η σκηνοθέτιδα Ίλντικο Ενιέντι, η νέα ταινία της οποίας «Η ψυχή και το σώμα» η οποία τιμήθηκε με τη Χρυσή Άρκτο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου, ήταν και η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ. Μια  καθηλωτική ιστορία αγάπης, είναι η πρώτη ταινία της μετά από 17 χρόνια απουσίας από τα κινηματογραφικά πράγματα. Η σκηνοθέτιδα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης στο έργο της.

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μουσείο Φωτογραφίας, η Ίλντικο Ενιέντι ανέφερε ότι κατά τα 17 αυτά χρόνια απουσίας, είχε εργαστεί στην ουγγρική τηλεόραση, καθώς και σε διάφορα άλλα καλλιτεχνικά πρότζεκτ, εκτός όμως της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Η ίδια συνέκρινε αρχικά την απουσία της από το σινεμά με τον παροπλισμό που νιώθει ένας ανθρακωρύχος ή ένας εργάτης, όταν κλείνει το ορυχείο ή το εργοστάσιο όπου εργαζόταν και βιώνει μία αίσθηση απόλυτης αδράνειας. Όταν, όμως, όπως είπε, μπήκε στη διαδικασία των γυρισμάτων και κλήθηκε ξαφνικά να λαμβάνει 30-40 αποφάσεις σε καθημερινή βάση για διάφορα ζητήματα, η προσήλωση στο νέο πρότζεκτ ήταν απόλυτη και η 17ετής απουσία από τα πλατό έμοιαζε μακρινό παρελθόν.

Η ταινία θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Δεκέμβριο σε διανομή της Strada Films. 

Και η κινηματογραφική γιορτή μόλις ξεκίνησε !