Justice League

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017 

Διάρκεια: 121 λεπτά 

Βαθμολογία: * * ½ 

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας 

Σκηνοθεσία: Zack Snyder 

Πρωταγωνιστούν: Gal Gadot, Ben Affleck, Jason Momoa, Ezra Miller, Ray Fisher, Henry Cavill, Ciarán Hinds, Jeremy Irons, Amy Adams, Robin Wright, Connie Nielsen, Amber Heard, Diane Lane, Kiersey Clemons, Billy Crudup, J.K. Simmons, Jesse Eisenberg, Joe Morton. 

Υπόθεση: Μετά τα γεγονότα της προηγούμενης ταινίας Batman V Superman, o Μπρους Γουέιν φαίνεται να ξαναβρίσκει την πίστη του στην ανθρωπότητα, εμπνευσμένος από την αυτοθυσία του Superman. Η απουσία του Superman όμως ρίχνει βαριά τη σκιά της στον κόσμο και όταν εμφανίζεται ένας νέος θανάσιμος και πανίσχυρος εξωγήινος εχθρός, ο Μπρους Batman ζητά τη βοήθεια της νέας του συμμάχου, Νταϊάνα Πρινς Wonder Woman, για να τον αντιμετωπίσει. Μαζί, θα στρατολογήσουν μια ομάδα υπερηρώων που θα αντισταθούν σ’ αυτήν την καινούργια απειλή. Μια λεγεώνα δικαιοσύνης-Batman, Wonder Woman, Aquaman, The Flash και Cyborg – που θα κάνει τα πάντα για να σωθεί ο πλανήτης. Χωρίς τον Superman όμως θα τα καταφέρουν;

Και ήγγικεν η ώρα της Λεγεώνας της Δικαιοσύνης. Μια ταινία-υπόσχεση της Warner και της DC Cοmics που γίνεται πραγματικότητα μετά από μεγάλη προετοιμασία και με τεράστιο budget. Ε και λοιπόν; Όταν τελειώνουν τα εφέ και η δράση τι απομένει; Πλοκή, χαρακτήρες και νέες ιδέες, πράγματα τα οποία δεν διαθέτει σε ικανοποιητική ποσότητα η ταινία του Ζακ Σνάιντερ. Ο ακήρυκτος πόλεμος με την Marvel και τους Avengers της, μπορεί να αφήσει την εταιρεία του Iron Man και του Spiderman να κοιμάται ήσυχη. Το σκοτεινό σύμπαν της DC Comics  δεν έχει βρει τον δημιουργό που θα το αξιοποιήσει όπως θα του άξιζε. Οι εμμονές του Ζακ Σνάιντερ με το μεσσιανισμό που προβάλλει πάνω στον Σούπερμαν και με την αποθέωση της γραφικής βίας, αν και έχουν αισθητά υποχωρήσει σε σχέση με το απείρως κατώτερο Batman V Superman, ωστόσο είναι ακόμη ενοχλητικά παρούσες. Για τη βελτίωση βέβαια ίσως και να ευθύνεται η άτυπη συμμετοχή του Τζος Γουέντον στην ολοκλήρωση της ταινίας μετά την πρόωρη αποχώρηση του Σνάιντερ (για λυπηρούς προσωπικούς του λόγους). Ωστόσο οι ατέλειωτες-εντελώς σχηματοποιημένες- σκηνές δράσης και η κουρασμένη πλέον-μετά από τόσες πανομοιότυπες ταινίες-πλοκή σωτηρίας της ανθρωπότητας από (εντελώς μπανάλ) εξωγήινες εχθρικές δυνάμεις, καθηλώνουν την ταινία σε μια χρυσή πανάκριβη μετριότητα.

Για να μην γκρινιάζουμε όμως συνέχεια, να επισημάνουμε και τα θετικά στοιχεία στην ταινία. Πρώτο και μεγαλύτερο ατού η Γκαλ Γκαντότ που επιστρέφει δριμύτερη ως Wonder Woman. Δεν είναι απλά ένας θεαματικός χάρτινος χαρακτήρας αλλά μια πολυδιάστατη και εκφραστική ηρωίδα που κουβαλάει πάνω της όλη την ταινία. Γιατί αν περιμέναμε από τον Batman του Μπεν Άφλεκ…no comment! Οι υπόλοιποι τρεις πρωτοεμφανιζόμενοι σούπερ ήρωες, αν και μένουν σχετικά στο περιθώριο, καταφέρνουν να αφήσουν το στίγμα τους, ιδιαίτερα ο σίφουνας Flash.

Συνολικά ένα πλούσιο και χορταστικό κομμάτι comic δράσης αλλά και μια ακόμη χαμένη ευκαιρία αξιοποίησης ενός σκοτεινού χάρτινου κόσμου. Οι πολυάριθμοι θαυμαστές της σειράς όμως, μάλλον θα ικανοποιηθούν.  

Παρακάτω, εκτός από το trailer, υπάρχουν και δύο featurettes  για την Wonder Woman και τους υπόλοιπους ήρωες της Λεγεώνας. 

Διανομή: Tanweer

Στις αίθουσες από 16.11.17