I am not your negro - Δεν είμαι ο νέγρος σου

Παραγωγή: Γαλλία/ Ελβετία/Βέλγιο/ΗΠΑ – 2016 

Διάρκεια: 93 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * * 

Είδος: Ντοκιμαντέρ 

Σκηνοθεσία: Raoul Peck 

Αφήγηση: Samuel L. Jackson 

Περιλαμβάνεται υλικό αρχείου με τους: James Baldwin, Harry Belafonte, Marlon Brando, Dick Cavett, Ray Charles, Bob Dylan, Shumerria Harris, Cathy Salvodon και τους Robert F. Kennedy,  Martin Luther King και Malcolm X. 

Υπόθεση: Νέγρος ήταν ο συνήθης και επίσημος χαρακτηρισμός των μαύρων από τους λευκούς για δεκαετίες, πολύ πριν επικρατήσει ο πολιτικά ορθός όρος Αφροαμερικανοί. Νέγρος είναι η ταυτότητα που αρνείται να αποδεχθεί-ακόμη κι από τον τίτλο της- αυτή η πολυβραβευμένη ταινία. Ωστόσο δεν είναι μια ταινία για το λευκό ρατσισμό και την καταπίεση των μαύρων. Πηγαίνει πιο μακριά και επιχειρεί κάτι ακόμη ευρύτερο: με το βλέμμα ενός ξένου ο Αϊτινός κοσμοπολίτης και ακτιβιστής Ραούλ Πεκ, μια από τις πιο αξιοσέβαστες μορφές παγκοσμίως του κινηματογράφου τεκμηρίωσης, μελετά την ιστορία της περιθωριοποίησης της μαύρης κοινότητας στις ΗΠΑ, ως μια πράξη παραποίησης της Ιστορίας του Δυτικού Πολιτισμού. Μια παραποίηση που αφήνει στο περιθώριο τους μαύρους, τους προγόνους των οποίων έσυραν δια της βίας οι δουλέμποροι από την Αφρική στην Αμερική για να τους δουλέψουν τις φυτείες τους. Μπορεί οι μαύροι να «ανακάλυψαν την Αμερική» δια της βίας αλλά συνέβαλλαν εξίσου με τους υπόλοιπους στη διαμόρφωση της οικονομίας και της κουλτούρας της και μέσω αυτής επηρέασαν την παγκόσμια κουλτούρα με τη μουσική και την τέχνη γενικότερα.

Κεντρική μορφή της αφήγησης και βασική αναφορά της γίνεται ένας θρυλικός μαύρος συγγραφέας, κοσμοπολίτης από επιλογή και στάση ζωής, ο Τζέιμς Μπόλντουιν (1924- 1987). Με τον δριμύ και κοφτερό του λόγο σε συγκλονιστική αφήγηση από τον Σάμιουελ Τζάκσον, με εμφανίσεις του στην τηλεόραση (The Dick Cavett Show), ομιλίες σε Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και με το κείμενο του τελευταίου του ημιτελούς βιβλίου «Remember This House», ο θεωρούμενος μέγιστος μαύρος Αμερικανός συγγραφέας παρεμβαίνει, δίνοντας μια άλλη διάσταση στη λυσσαλέα άρνηση της Λευκής Αμερικής να αποδεχθεί τη συμμετοχή της Μαύρης Κοινότητας στην ανοικοδόμηση του Αμερικάνικου Όνειρου και ζωγραφίζοντας ένα πολυδιάστατο πορτραίτο του black power.

Αφετηρία της αφήγησης οι δολοφονίες 3 μαύρων αγωνιστών για τα κοινωνικά δικαιώματα: Ο Medgar Evers, αγωνιστής του Μισισιπή κατά των φυλετικών διακρίσεων, πέθανε στις 12 Ιουνίου 1963. Ο Malcolm X, φλογερός επαναστάτης και ισλαμιστής ηγέτης πέθανε στις 21 Φεβρουαρίου 1965. Και ο αιδεσιμότατος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, το αντίστοιχο ενός Μαχάτμα Γκάντι για την εποχή του, πέθανε στις 4 Απριλίου 1968. Τρεις άνδρες που ήταν μαύροι, αλλά εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους από κάθε άποψη ωστόσο όλοι αποτέλεσαν κόκκινο πανί για την καθεστηκυία τάξη αφού αγωνίστηκαν για ισότητα και τα αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Τζέιμς Μπάλντουιν τους γνώριζε, τους θαύμαζε και οι φόνοι τους τον εξόργισαν. Αυτοεξόριστος στη Γαλλία για δεκαετίες, αυτός ο gay πρώην πάστορας του Χάρλεμ, θέλησε να καταγράψει τους δεσμούς και τις ομοιότητες μεταξύ τους στο τελευταίο του βιβλίο Remember This House που όμως έμεινε ημιτελές. Από τις λίγες αυτές σελίδες προκύπτει μια νέα θεώρηση της Ιστορίας και μια άλλη άποψη για την εικόνα των μαύρων στη σημερινή Αμερική. Δεν είναι καθόλου τυχαία η σύνδεση από τον Πεκ της αφήγησης του Μπόλντουιν με εικόνες από τις τελευταίες φυλετικές ταραχές στο Φέργκιουσον και με εικόνες από σύγχρονα μαύρα θύματα αστυνομικής βίας. Για αυτόν ο αγώνας ακόμη συνεχίζεται…

Υποψήφια για Όσκαρ Ντοκιμαντέρ 2017, Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, Βραβεία Κοινού στα Φεστιβάλ του Βερολίνου, του Τορόντο, του Σικάγο, της Φιλαδέλφεια, του Δουβλίνου, του Πόρτλαντ και του Χάμπτονς. 

Διανομή: AMA Films

Στις αίθουσες από 16.11.17

Ώρες προβολών: Άστυ 6.40 μ.μ., 8.30 μ.μ., 10.20μ.μ., Πτι Παλαί 6.15 μ.μ., 8.15 μ.μ., 10.15 μ.μ. και Παύλος Ζάννας -Θεσσαλονίκη 5.30 μ.μ., 7.30 μ.μ., 9.30 μ.μ.