Loving Vincent

Παραγωγή: Πολωνία/Βρετανία – 2017 

Διάρκεια: 93 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * * 

Είδος: Animation 

Σκηνοθεσία: Dorota Kobiela, Hugh Welchman 

Πρωταγωνιστούν: Douglas Booth, Saoirse Ronan, Jerome Flynn, Robert Gulaczyk, Piotr Pamula, Cezary Lukaszewicz, Josh Burdett, Holly Earl, Robin Hodges, Chris O'Dowd, John Sessions, Helen McCrory, Eleanor Tomlinson, Aidan Turner, Joe Stuckey, James Greene, Martin Herdman, Bill Thomas.     

Υπόθεση: Ο Αρμάν Ρουλέν, γιος ταχυδρόμου, αναζητά τον Τέο, αδερφό του διάσημου ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ για να του παραδώσει την τελευταία επιστολή που έγραψε ο Βίνσεντ, πριν αυτοκτονήσει. Όταν μαθαίνει ότι ο Τέο έχει επίσης πεθάνει, ο Αρμάν βυθίζεται στο μυστηριώδη κόσμο του ζωγράφου και προσπαθεί να ανακαλύψει όσα περισσότερα μπορεί για την παθιασμένη ζωή του και τον μυστηριώδη θάνατό του. 

Δεν είναι τόσο η ιστορία αυτή της αξιοθαύμαστης ταινίας που συνεπαίρνει το παγκόσμιο κοινό όσο η γοητεία που ασκεί η τέχνη του Βαν Γκογκ, ενός ζωγράφου το ταλέντο του οποίου ουσιαστικά αναγνωρίστηκε μετά θάνατον και η φήμη του φουντώνει στο πέρασμα του χρόνου, έχοντας φθάσει να προκαλεί φρενίτιδα στο κοινό στις αρχές του 21ου αιώνα. Η απόφαση των δημιουργών να μην κάνουν μια ακόμη βιογραφία εποχής αλλά να επενδύσουν στην τεχνοτροπία του ίδιου του ζωγράφου, προσαρμόζοντας την στις ανάγκες μιας κινηματογραφικής ταινίας, τους οδήγησε να αναλάβουν ένα τιτάνιο έργο με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών του animation, σε Πολωνία αλλά και Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι μια μοναδική φιλμική εμπειρία, η πρώτη στον κόσμο ταινία ζωγραφισμένη στο χέρι και μια μελαγχολική, σκοτεινή ιστορία που επιχειρεί τη δική της θεωρία για το τέλος του μεγάλου και βασανισμένου καλλιτέχνη.

Ένα από τα κινηματογραφικά Must της σεζόν, η ταινία ήδη πλησιάζει τους 25 χιλιάδες θεατές στον πρώτο μήνα προβολής της σε περιορισμένο κύκλωμα και μπορεί να συνδυασθεί με μια επίσκεψη στην έκθεση Van Gogh Alive στο Μέγαρο Μουσικής (βλέπετε εδώ ). 


ΙΝΦΟ

Η ταινία δίνει ζωή στους πίνακες του Βίνσεντ Βαν Γκογκ για να διηγηθούν την ξεχωριστή του ιστορία. Κάθε ένα από τα 65.000 καρέ της ταινίας είναι και μια ελαιογραφία ζωγραφισμένη με το χέρι από 125 επαγγελματίες ζωγράφους, που ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο για να έρθουν στα στούντιο της Πολωνίας και της Ελλάδας και να πάρουν μέρος στην παραγωγή. Το ίδιο ξεχωριστή, όπως και οι πίνακές του, ήταν η παθιασμένη και κακότυχη ζωή του, και ο μυστηριώδης του θάνατος. 

Για κανέναν καλλιτέχνη δεν έχουν δημιουργηθεί τόσοι θρύλοι, όσο για τον Βαν Γκογκ. Τον έχουν αποκαλέσει μάρτυρα, λάγνο σάτυρο, τρελό, ιδιοφυία και ρέμπελο. Ο αληθινός Βίνσεντ αποκαλύπτεται αμέσως από τις επιστολές του, και γίνεται ακαθόριστος μέσα από τους μύθους και το χρόνο. Ο Βίνσεντ έγραψε στην τελευταία του επιστολή: «Μόνο μέσα από τους πίνακές μας μπορούμε να μιλάμε». Τον πιστεύουμε και θα αφήσουμε τους πίνακες να πουν την αληθινή ιστορία του Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Στην αρχή έγιναν τα γυρίσματα ζωντανής δράσης με ηθοποιούς και μετά η ταινία ζωγραφίστηκε με το χέρι καρέ-καρέ. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας διάλογος μεταξύ των ηθοποιών που ερμηνεύουν τα διάσημα πορτρέτα του Βίνσεντ και των καλλιτεχνών κινούμενης ζωγραφικής που έβαλαν τους χαρακτήρες μέσα στο χρώμα. Στην ταινία πρωταγωνιστούν διάσημα πρόσωπα για να ταιριάζουν με τους διάσημους πίνακες που αναπαριστούν: 

Η Ντορότα Κομπιέλα σκόπευε να συνδυάσει το πάθος της για τη ζωγραφική και τις ταινίες και φιλοδοξούσε να ζωγραφίσει η ίδια όλη την έκτη μικρού μήκους ταινία της, το Loving Vincent. Αλλά όταν η ταινία μετατράπηκε σε μεγάλου μήκους, ήταν τόσο το βάρος της συγγραφής και της σκηνοθεσίας, ώστε περιορίστηκε στη διεύθυνση των 125 ζωγράφων. Το Loving Vincent έγινε η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους. Ο Χιου Γουέλτσμαν, παραγωγός βραβευμένος με Oscar animation το 2008 για την πρώτη του μεγάλη του παραγωγή (το 32λεπτο Ο Πέτρος και ο λύκος) κάνει εδώ το σκηνοθετικό του ντεμπούτο.

Βραβεία

Βραβείο Κοινού - Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Ταινιών Animation του Ανεσί, 2017

Καλύτερο Τρέιλερ Animation, Καλύτερα Γραφικά σε Τρέιλερ - Βραβεία Χρυσό Τρέιλερ, 2017

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Animation - Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου της Σανγκάης, 2017

Βραβείο Κοινού – Φεστιβάλ Κιν/φου Ostend, Βέλγιο, 2017

Βραβείο Κοινού – Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου, 2017 

Διανομή: Filmcenter Trianon

Στις αίθουσες από 12.10.17