Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης

Παραγωγή: Ελλάδα – 2017 

Διάρκεια: 88 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Ντοκιμαντέρ 

Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Μαντά 

Με τους: ’Αλκη Ζέη, Ελένη Κόκκου, Τίτο Πατρίκιο, Ροβήρο Μανθούλη, Μάνο Ζαχαρία κ.α. 

Υπόθεση: Ένας κινηματογραφικός περίπατος στην πολυτάραχη ζωή και στο πλούσιο έργο της συγγραφέως Άλκης Ζέη. Μια ζωή που κουβαλάει μέσα της ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα και ένα συγγραφικό έργο που έχει καταξιωθεί διεθνώς και συνεχίζει να καταξιώνεται, επηρεάζοντας πολλές γενιές ανθρώπων. Με κυρίαρχη μαρτυρία αυτήν της ίδιας της Άλκης Ζέη, αλλά και μαρτυρίες της αδελφής της Ελένης Κόκκου και των αγαπημένων φίλων και συνοδοιπόρων της, του σκηνοθέτη Μάνου Ζαχαρία και του ποιητή Τίτου Πατρίκιου. 

Η Μαργαρίτα Μαντά χρειάστηκε 2 χρόνια για να ολοκληρώσει αυτό το πορτραίτο μιας γυναίκας, η ζωή της οποίας είναι συνώνυμη με τις μεγάλες περιπέτειες του Ελληνισμού στον 20ο αιώνα. Μια γυναίκας που κράτησε πάντα την πιο αξιοπρεπή στάση ζωής, παρά τις ταλαιπωρίες, τα βάσανα και τις εξορίες που βίωσε ως αριστερή σε μια εποχή διχασμού και μίσους. Μιας γυναίκας που έβαλε όλη της την ψυχή στα αριστουργηματικά βιβλία της και κέρδισε την αγάπη και την αναγνώριση ολόκληρων γενεών. Άξιζε όμως τον κόπο! Η ταινία παραδίδει μέσα από τις διηγήσεις της αξιολάτρευτης Άλκης ένα μάθημα Ιστορίας τόσο για τον θεατή όσο και για την ίδια τη σκηνοθέτη αφού, όπως λέει η ίδια, «…Όταν είδα την ταινία για πρώτη φορά στην οθόνη, ολοκληρωμένη, συνειδητοποίησα το μεγαλύτερο μάθημα που πήρα από αυτούς τους ανθρώπους που έζησαν πόλεμο, πείνα, κατοχή, εμφύλιο, εξορίες, φυλακές, δικτατορίες, διαψεύσεις, προδοσίες: η ζωή είναι πάντα πιο μεγάλη από οποιαδήποτε δυσκολία, πιο όμορφη από οποιαδήποτε ασχήμια».

Παρά τη διακριτική παρουσία της κάμερας που παρακολουθεί με σεβασμό τις αφηγήσεις της Άλκης Ζέη, είναι μεγάλη η συναισθηματική φόρτιση που προκαλείται σταδιακά στον  θεατή, όσο ξετυλίγεται στην οθόνη μια ζωή όχι σαν παραμύθι αλλά σαν σκληρή και άδικη περιπέτεια. Και είναι το ολοζώντανο βλέμμα της ηλικιωμένης πια Άλκης που πείθει τον θεατή ότι αυτή ήταν μια περιπέτεια που άξιζε να ζήσει, ήταν η ίδια η ζωή. 

Διανομή: Ανεξάρτητη

Η ταινία προβάλλεται από 02.11.17 στην Αίθουσα ΔΑΝΑΟΣ κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 15.30

 

ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο: Πέτρος Σεβαστίκογλου, Μαργαρίτα Μαντά

Φωτογραφία: Ηλίας Αδάμης, Δημήτρης Κασιμάτης

Ηχοληψία: Γιάννης Αντύπας

Σχεδιασμός ήχου-Μοντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος

Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης

Μουσική: Χρήστος Δεληγιάννης

Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου

Συμπαραγωγοί: Πέτρος Σεβαστίκογλου, Μαργαρίτα Μαντά

Παραγωγοί: Στέλλα Θεοδωράκη, Θάνος Αναστόπουλος

Παραγωγή: Fantasia Audiovisual Ltd

Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Μια συμπαραγωγή της COSMOTE TV και της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ)

Με την ευγενική υποστήριξη ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ