Good Time

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017 

Διάρκεια: 99 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 1/2 

Είδος: Δραματικό Θρίλερ 

Σκηνοθεσία: Josh & Benny Safdie 

Πρωταγωνιστούν: Robert Pattinson, Benny Safdie, Taliah Lennice Webster, Jennifer Jason Leigh, Barkhad Abdi, Necro, Peter Verby, Saida Mansoor, Gladys Mathon, Rose Gregorio, Eric Paykert. 

Υπόθεση: Ο Κόνι Νίκας και ο διανοητικά ασθενής αδελφός του Νικ ληστεύουν μια Τράπεζα στη Νέα Υόρκη αλλά στη διαφυγή όλα πάνε στραβά και ο Νικ συλλαμβάνεται και κλείνεται στο κρατητήριο, με την απειλή της φυλάκισης να είναι άμεση. Ο Κόνι απεγνωσμένος να σώσει τον αδελφό του, επιχειρεί τα πάντα μέσα στη νύχτα και ψάχνει μάταια να βρει λεφτά για την εγγύηση, μπλέκοντας σε αναπάντεχες περιπέτειες, καθώς ο χρόνος μετράει σε βάρος των δύο αδελφών, όσο ο κύκλος των αστυνομικών ερευνών για τη ληστεία στενεύει γύρω τους.  

Ό,τι και να κάνει ο Κόνι δε μοιάζει ικανός να ξεφύγει από τον προβληματικό του κύκλο. Όσο έξυπνος και εφευρετικός και καλοπροαίρετος και αν είναι, η μοίρα του έχει καθορισθεί πέρα από αυτόν, στα πλαίσια μιας κοινωνίας γεμάτης ανισότητα και βία όλων των ειδών. Ένας κόσμος κλειστός και σκοτεινός, απελπισμένος και άχαρος, ένας κόσμος απαράδεκτος για ένα λαμπερό μυαλό σαν του Κόνι που έχει πάρει τον λάθος δρόμο αλλά και ακατανόητος για ένα μυαλό διαταραγμένο σαν του Νικ. Τα δύο αγαπημένα αδέλφια είναι καταδικασμένα να κάνουν κύκλους γύρω από ένα πεπρωμένο πότε ανελέητο και πότε σαδιστικά χιουμοριστικό σε βάρος τους, μέχρι να επέλθει το μοιραίο τέλος κάθε προσπάθειας για απόδραση σε έναν άλλο γαλήνιο και τακτοποιημένο κόσμο, ένα κόσμο που θα παραμείνει στη σφαίρα της επιθυμίας και του άπιαστου ονείρου, όπως σε κάθε καλό Νεοϋρκέζικο θρίλερ που σέβεται τον εαυτό του και την παράδοση των Κακόφημων δρόμων του πρωτομάστορα Σκορσέζε.

Μανιασμένη κάμερα στο χέρι καταγράφει αυτή την υπαρξιακή νυχτερινή περιπλάνηση, συνοδεία ενός εξίσου μανιασμένου soundtrack από τον μάγο της Electronica Ντάνιελ Λοπάτιν γνωστότερο ως Oneohtrix Point Never. Συνεχή close up πάνω στα χαραγμένα από πόνο, οργή και απορία πρόσωπα των παραβατικών μας ηρώων, κοφτό και γρήγορο μοντάζ, πίκρα και σκληρότητα στους διαλόγους, δημιουργούν μια sui generis εσωτερική περιπέτεια που μπορεί να μη λέει τίποτα καινούργιο σχετικά με τους κοινωνικούς αποκλεισμούς της μεγαλούπολης και την περιθωριοποίηση των νέων αλλά το λέει με πρωτοτυπία, νεύρο και υπόγειο πικρό χιούμορ ακόμη κι όταν παραδίδεται σε σεναριακές ευκολίες και φλυαρίες.

Ένας αγνώριστος, τσαλακωμένος αλλά υπέροχος Ρόμπερτ Πάτινσον κυριαρχεί απόλυτα στην ταινία ως πολυμήχανος Κόνι αλλά την παράσταση κλέβει στις δικές του σκηνές ο συνσκηνοθέτης, συνσεναριογράφος, συνεργάτης και στο μοντάζ, συμπρωταγωνιστής Μπένι Σάφντι στο ρόλο του καθυστερημένου Νικ.

Η προβολή της ταινίας στην Ελλάδα συνέπεσε με την ευτυχή συγκυρία της ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων για τα Spirit Awards, τα κυριότερα βραβεία του ανεξάρτητου αμερικάνικου κινηματογράφου. Το Good Time είναι υποψήφιο σε 5 κατηγορίες (Σκηνοθεσία, μοντάζ και 3 ερμηνείες) και έχει πολλές πιθανότητες να ακουστεί και στα Oscar. Μια ιδιαίτερη, αξιόλογη και εναλλακτική κινηματογραφική πρόταση που έσκασε από το πουθενά και τοποθετεί τόσο τους σκηνοθέτες αδελφούς Σάφντι όσο και τους παραγωγούς Πάρι Κασιδόκωστα-Λάτση και Τέρι Ντούγκας στο επίκεντρο του Indie Cinema (μετά και το εξαιρετικό American Made). 

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 23.11.17