Marrowbone -Το μυστικό των Μάρομποουν

Παραγωγή: Ισπανία - 2017

Διάρκεια: 110 λεπτά

Βαθμολογία: * * *

Είδος: Τρόμου

Σκηνοθεσία: Sergio G. Sánchez

Πρωταγωνιστούν: George MacKay, Anya Taylor-Joy, Charlie Heaton, Mia Goth, Matthew Stagg, Nicola Harrison, Kyle  Soller, Tom Fisher, Myra Kathryn Pearse.

Υπόθεση: Πίσω στα 1969, κάπου στις Ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, καταφθάνει η οικογένεια Μάρομποουν από την Αγγλία. Καταδιωγμένη από μια ιστορία του παρελθόντος που ακόμη τη στοιχειώνει, η κυρία Μάρομποουν εγκαθίσταται με τα 4 παιδιά της σε ένα απομονωμένο εξοχικό και όλοι μαζί επιχειρούν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Μάταιος κόπος όμως αφού η δύστυχη μητέρα είναι βαριά άρρωστη και πεθαίνει, αφήνοντας στον πρωτότοκο, τον 20χρονο Τζακ, ευχή και κατάρα να έχει το νου του στα αδέλφια του μέχρι να ενηλικιωθεί, έτσι ώστε να μην προλάβει να τους χωρίσει κανείς. Τα 4 αδέλφια, ο Τζακ, η μικρότερη αδελφή του και τα άλλα δύο αγόρια προσπαθούν να επιβιώσουν μόνοι στο σπίτι, μακριά από την πόλη, όταν ένα πρωί κάποιος άνδρας εμφανίζεται απροσδόκητα έξω από τον κήπο και πυροβολεί προς το σπίτι. 6 μήνες αργότερα, η ασφαλής καθημερινότητα έχει δώσει τη θέση της στη βεβαιότητα ότι στη σοφίτα του σπιτιού τους κατοικεί ένα διαβολικό πνεύμα και προσπαθούν ενωμένοι να το καταστρέψουν.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του σεναριογράφου του φημισμένου Ορφανοτροφείου αλλά και του The Impossible, κουβαλά μέσα του όλη τη νεογοτθική παράδοση του Ισπανικού κινηματογράφου, έξοχο και ιδανικό πρότυπο της οποίας υπήρξε το αριστούργημα του Αλεχάνδρο Αμενάμπαρ The Others. Μια ταινία με την οποία το Marrowbone μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία, πολύ περισσότερα από όσα μοιράζεται με τη διασημότερη σεναριακή δουλειά του Σάντσεθ, το Ορφανοτροφείο. Ανάμεσα στο ρομαντικό δράμα και το ψυχολογικό θρίλερ σταδιακά διεισδύει ο καθαρόαιμος μεταφυσικός τρόμος μέσα από σκηνές τις οποίες μεγάλη μερίδα του κοινού ίσως χρειαστεί να κλείσει τα μάτια (ακόμη και τα αυτιά) για να μην παγώσει από το θέαμα και τους ανατριχιαστικούς ήχους που το συνοδεύουν. Αλλά και αυτός ο τρόμος δίνει τη θέση του σε ανατροπές που απαιτούν ίσως μια δεύτερη θέαση της ταινίας για να ανακαλύψει ο θεατής το ιδιοφυές σινεφιλικό παιγνίδι του δημιουργού της. Ένα υποβλητικό παιγνίδι επώδυνης ενηλικίωσης και άρρητων οικογενειακών δεσμών που αφήνει μια μελαγχολική αλλά γλυκιά γεύση στον τολμηρό θεατή.

Να σημειώσουμε ότι ο Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα, σκηνοθέτης των προηγούμενων εμπορικά επιτυχημένων ιστοριών του Σάντσεθ που αναφέραμε παραπάνω, είναι παρών και εδώ εκτελώντας χρέη παραγωγού. Από ένα εξαιρετικό νεανικό καστ να επισημάνουμε την εντυπωσιακή παρουσία του 25χρονου Τζορτζ Μακέι στο ρόλο του Τζακ, που συχνά παίρνει όλη την ταινία πάνω του (και τα καταφέρνει μια χαρά). Και όπως ανέφερε ο ίδιος ο Σέρχιο Σάντσεθ σε μια συνέντευξή του, αισθάνεται τυχερός που δούλεψε με αυτούς τους τόσο ταλαντούχους νέους ηθοποιούς που σε δέκα χρόνια θα είναι τόσο διάσημοι που θα υπερηφανεύεται ότι έπαιξαν στην πρώτη του ταινία!

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 23.11.17