Paddington 2 - Πάντινγκτον 2

Παραγωγή: Βρετανία/Γαλλία/ΗΠΑ – 2017

Διάρκεια: 103 λεπτά

Βαθμολογία: * * * ½

Είδος: Οικογενειακή Περιπέτεια Φαντασίας

Σκηνοθεσία: Paul King

Πρωταγωνιστούν: Ben Whishaw (φωνή του Paddington), Hugh Bonneville, Sally Hawkins, Brendan Gleeson, Hugh Grant, Madeleine Harris,  Samuel Joslin, Michael Gambon (φωνή του θείου Pastuzo), Julie Walters, Peter Capaldi, Jim Broadbent, Imelda Staunton (φωνή της θείας Lucy), Richard Ayoade, Tom Conti, Ben Miller, Joanna Lumley, Noah Taylor, Eileen Atkins, Sanjeev Bhaskar.

Η ταινία θα προβληθεί και μεταγλωττισμένη στα ελληνικά σε σκηνοθεσία και προσαρμογή του Φώτη Πετρίδη. Ακούγονται οι: Γιάννης Τσιμιτσέλης, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Φώτης Πετρίδης, Πέτρος Δαμούλης, Στεφανία Φιλιάδη, Κωνσταντής Μαυριάς, Λίλα Μουτσοπούλου, Κώστας Δαρλάσης, Βασίλης Μήλιος.

Υπόθεση: Ο αξιαγάπητος Πάντινγκτον, ο μικρός αρκούδος από το Περού που μιλά, έχει πια εγκατασταθεί στο σπίτι των Μπράουν στο Λονδίνο και ο χαρούμενος και ευγενικός χαρακτήρας του τον έχει κάνει πολύ δημοφιλή στη γειτονιά. Πλησιάζουν όμως τα 100α γενέθλια της αγαπημένης του Θείας Λούσι και ο μικρός αρκούδος θέλει να της κάνει το τέλειο δώρο. Το μάτι του πέφτει σε ένα μοναδικό βιβλίο–αντίκα με ανάγλυφες χειροποίητες ζωγραφιές με τοπία του Λονδίνου και ο Πάντινγκτον στρώνεται στις δουλειές για να βγάλει τα απαραίτητα χρήματα και να μπορέσει το αγοράσει. Όμως και κάποιος άλλος σκοτεινός τύπος έχει βάλει στο μάτι αυτό το βιβλίο και βέβαια το κλέβει, βάζοντας σε μεγάλους μπελάδες τον αφελή Πάντινγκτον που πέφτει στην παγίδα του. Η οικογένεια Μπράουν θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τον αγαθό αρκουδάκο να ξεσκεπάσει τον κλέφτη…

Ήταν τέτοιες μέρες πριν 3 χρόνια που το παγκόσμιο κοινό ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με ένα βρετανικό καλλιτεχνικό θεσμό. Ο μετανάστης αρκούδος με τη χρυσή καρδιά που το άγαλμα του, σύμβολο παιδικότητας και αθωότητας, στέκεται απέναντι από το ανάκτορο του Μπάκιγχαμ, έπεσε σαν γλυκός κεραυνός εν αιθρία στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα και κατέκτησε καρδιές σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, κάνοντας το Πάντινγκτον την εμπορικότερη οικογενειακή ταινία όλων των εποχών, εκτός των Χολιγουντιανών στούντιο. Η επιστροφή του χνουδωτού αρκούδου τον βρίσκει ως πλήρες και ισότιμο μέλος της Λονδρέζικης κοινωνίας να σκορπίζει χαρά και αγάπη γύρω του ακόμη και σ αυτούς που δεν τον βλέπουν με καλό μάτι. Και είναι μια θριαμβευτική επιστροφή, τόσο από σεναριακή όσο και από τεχνική άποψη αλλά και μια επιβεβαίωση του σκηνοθετικού ταλέντου του Πολ Κινγκ, που εδώ αποδεικνύεται μάστορας του παιδικού θεάματος, ισορροπώντας την ταινία με άψογο ρυθμό ανάμεσα στην παιδική φαντασία και τη λεπτή κοινωνική σάτιρα για ενήλικους. Εκεί που στην πρώτη ταινία παρακολουθήσαμε μια διδακτική παραβολή για την αποδοχή της διαφορετικότητας και τη συνύπαρξη εδώ έχουμε ένα ζεστό παραμύθι για τη δύναμη της αγάπης και της θετικής σκέψης. Τυπικό αγγλοσαξωνικό χιούμορ, άψογες ερμηνείες από το καστ, ένας απολαυστικός κακός στο πρόσωπο του αναγεννημένου Χιου Γκραντ και εξαιρετικός συνδυασμός live action και animation κάνουν αυτό το sequel μια αξέχαστη εμπειρία, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά. Μια τριχωτή Mary Poppins για τον 21ο αιώνα της βαρβαρότητας.

Και μερικά ιστορικά στοιχεία

Ο Αρκούδος Πάντινγκτον συστήθηκε στα παιδιά για πρώτη φορά το 1958 με το βιβλίο του Μάικλ Μποντ «Ένα Αρκουδάκι που το Λένε Πάντινγκτον». «Η Καλύτερη Στιγμή του Πάντινγκτον», το τελευταίο βιβλίο δια χειρός Μποντ, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Ιούνιο σε ηλικία 91 ετών, κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2017. Μεταξύ αυτών των δύο ημερομηνιών, ο Μποντ έγραψε πάνω από είκοσι βιβλία με πρωταγωνιστή τον αρκούδο με το μάλλινο παλτό και την αγάπη για τα σάντουιτς με μαρμελάδα, τα οποία συνολικά έχουν πουλήσει πάνω από 35 εκατομμύρια αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε 40 γλώσσες.

Η ταινία είναι αφιερωμένη στη μνήμη αυτού του μεγάλου παραμυθά και ήδη σαρώνει το Βρετανικό box office.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 30.11.17