Lady Macbeth – Λαίδη Μακμπέθ

Παραγωγή: Βρετανία – 2016

Διάρκεια: 89 λεπτά

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Δράμα Εποχής

Σκηνοθεσία: William Oldroyd

Πρωταγωνιστούν: Florence Pugh, Cosmo Jarvis, Paul Hilton, Naomi Ackie, Christopher Fairbank, Golda Rosheuvel, Anton Palmer, Rebecca Manley, Fleur Houdijk.

Υπόθεση: Το 1865 σε κάποια γωνιά της Αγγλικής υπαίθρου ζει η νεαρή Κάθριν. «Αγορασμένη» από ένα τοπικό κτηματία με τα διπλά της χρόνια, τον μέθυσο Αλεξάντερ Λέστερ, που την παντρεύτηκε χωρίς να την αγαπά και χωρίς καν να την αγγίζει, η Κάθριν είναι παγιδευμένη σε ένα παγερά άδειο αρχοντικό, καταδικασμένη στη μοναξιά και στα ψυχικά βασανιστήρια του πλούσιου πεθερού της. Οι συγκυρίες το φέρνουν ώστε να απουσιάσουν ταυτόχρονα σύζυγος και πεθερός, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στην καταπιεσμένη Κάθριν να βγει και να αναπνεύσει στην εξοχή. Στους περιπάτους της όμως θα γνωρίσει τον Σεμπάστιαν, έναν νεαρό εργάτη του κτήματος, με τον οποίο θα ξεκινήσει μια παθιασμένη σχέση που θα απελευθερώσει μια πρωτόγνωρη δύναμη που κρυβόταν μέσα της. Η ανακάλυψη της απιστίας της θα έχει σκληρές συνέπειες αλλά η ψυχή της Κάθριν έχει σκληρύνει τόσο και η θέλησή της είναι πια τόσο ισχυρή που τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει μέχρι να κατακτήσει αυτό που θέλει, με κάθε κόστος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μεταφέρεται στην οθόνη η κλασσική πλέον νουβέλα του Ρώσου συγγραφέα του 19ου αιώνα Νικολάι Λεσκόφ. Προηγήθηκε η ασπρόμαυρη Λαίδη Μάκβεθ από τη Σιβηρία που γύρισε το 1962 στην Πολωνία ο Αντρέι Βάιντα. Είναι όμως η πρώτη φορά που η πλοκή της διασκευάζεται σε ένα διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο. Χωρίς να έχει άμεση σχέση με την ομώνυμη σεξπηρική ηρωίδα, η Λαίδη του Λεσκόφ, συγγραφέα σύγχρονου του Τολστόι και αυστηρού κριτή των υποκριτικών ηθών της Τσαρικής Ρωσίας, «δανείζεται» τον σαιξπηρικό όρο για να τονίσει την ηθική της εξέγερση. Αυτή η Λαίδη μπορεί να γίνεται φονική και επικίνδυνη όμως φθάνει σ αυτό το σημείο για να διώξει από πάνω της την καταπίεση του αυστηρού μεγαλοαστικού περίγυρου και της υποκριτικής εκκλησίας και όχι γιατί είναι ένα αιμοσταγές, διψασμένο για εξουσία και αίμα, σύμβολο εξουσίας. Η προσπάθειά της να απελευθερωθεί ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου καθώς κάθε πράξη αντίστασης μπορεί να έχει απρόβλεπτες τραγικές συνέπειες.

 

Η Lady Macbeth είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του θεατρικού σκηνοθέτη William Oldroyd, πορτρέτο μια όμορφης, αποφασιστικής και ανελέητης νεαρής γυναίκας, η οποία διεκδικεί την ανεξαρτησία της, σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από άνδρες. Σύμφωνα με τον ίδιο τον σκηνοθέτη: «γυναίκες όπως η Κάθριν, παραδοσιακά υποφέρουν στη σιωπή, αργοσβήνουν ή αυτοκτονούν. Αλλά εδώ έχουμε μια νεαρή πρωταγωνίστρια, η οποία παλεύει για την ανεξαρτησία της και αποφασίζει η ίδια ποιο θα είναι το πεπρωμένο της.»

Παρά την κάπως εγκεφαλική και ψυχρή σύλληψη και την αφηγηματική αποστασιοποίηση από τα τεκταινόμενα αυτή η νέα βερσιόν της Λαίδης του Μτσενκ παραμένει ένα εντυπωσιακό κινηματογραφικό ντεμπούτο που μας συστήνει πολλά νέα ταλέντα ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η εξαιρετική πρωταγωνίστρια, η μόλις 21 ετών Φλόρενς Πιου. Ήδη υποψήφια για Ευρωπαϊκό βραβείο ερμηνείας αλλά και για τα Βρετανικά ανεξάρτητα βραβεία, η νεαρή Φλόρενς ακούει το όνομα της να ψιθυρίζεται και για τις Οσκαρικές υποψηφιότητες. Και βέβαια, όπως κάθε ταινία εποχής που σέβεται τον εαυτό της, ανάμεσα στα λιτά κοστούμια που συντελούν στη δημιουργία της παγερής ατμόσφαιρας της ταινίας, ξεχωρίζει η επίσημη μπλε τουαλέτα της Λαίδης, το εντυπωσιακότερο κοστούμι ταινίας εποχής από τον καιρό της πολυβραβευμένης Εξιλέωσης (τότε με την αστραφτερή πράσινη τουαλέτα της Κίρα Νάιτλι).  

Βραβεία / Συμμετοχές:

•          Βραβείο Critics Choice, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ζυρίχης 2016

•          Ειδική Μνεία, Διεθνές Διαγωνιστικό, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ζυρίχης 2016

•          Βραβείο FIPRESCI, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Σεμπαστιάν 2016

•          Επίσημη Συμμετοχή, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο 2016

•          Βραβείο FIPRESCI, 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

•          15 υποψηφιότητες , Βρετανικά Βραβεία Ανεξάρτητου Κινηματογράφου 2017

•          Υποψήφια για βραβείο καλύτερης διεθνούς ταινίας, Independent Spirit Awards 2018

Διανομή: Strada Films σε συνεργασία με την Seven Films

Στις αίθουσες από 30.11.17