Coco

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017

Διάρκεια: 109 λεπτά

Βαθμολογία: * * * * ½ 

Είδος: Animation

Σκηνοθεσία: Lee Unkrich

Cο-Director: Adrian Molina

Με τις φωνές των: Anthony Gonzalez, Gael García Bernal, Benjamin Bratt, Alanna Ubach, Renee Victor, Jaime Camil, Alfonso Arau και του Edward James Olmos.

Η ταινία θα προβληθεί και μεταγλωττισμένη στα ελληνικά. Aκούγονται: Ιωάννης Παναγιώτης Χασιώτης, Χρήστος Θάνος, Γιώργος Ζαχαρόπουλος, Σία Κοσκινά, Βίνα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Παπαδάτος, Κώστας Δαρλάσης, Πέτρος Δαμουλής, Σπύρος Μπιμπίλας, Κώστας Φιλίππογλου, Χριστίνα Κουτσουδάκη, Φωτεινή Δεμίρη, Χριστίνα Αλεξίου, Μανώλης Γιούργος, Σοφία Παναηλίδου, Λίλυ Παπαγιάννη, Βασιλική Δήμου, Τάσος Κωστής, Μαρία Πλακίδη, Ντίνος Σούτης, Αργύρης Κανδύλης

Υπόθεση: Στη γραφική Σάντα Σεσίλια ζει η οικογένεια του νεαρού Μιγκέλ. 4 γενεές Ριβέρα ζουν αγαπημένες κάτω από την ίδια στέγη και ασχολούνται με αυτό που ξέρει η οικογένεια να κάνει καλά εδώ και πολλές γενεές: να φτιάχνουν παπούτσια. Ένα μυστήριο όμως περιβάλλει την οικογένεια από την εποχή της προ-προγιαγιάς Ιμέλντα, εκείνης που εμπνεύστηκε την οικογενειακή υποδηματοποιία: απαγορεύεται απόλυτα η μουσική!  Όμως ο μικρός Μιγκέλ ονειρεύεται να γίνει διάσημος μουσικός όπως το είδωλό του, Ερνέστο δε λα Κρουζ και είναι απελπισμένος. Έρχεται τότε η ετήσια γιορτή της Μέρας των Νεκρών και ο Μιγκέλ βρίσκει την ευκαιρία να επιχειρήσει να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Τη μέρα που θολώνουν τα σύνορα ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανών και τον κόσμο των νεκρών, ο Μιγκέλ θα βρεθεί στην εκθαμβωτική, συναρπαστική και πολύχρωμη Χώρα τον Προγόνων ψάχνοντας το μουσικό του είδωλο. Με συνοδοιπόρο τον Έκτορ, έναν γοητευτικό απατεώνα που προσπαθεί απεγνωσμένα να περάσει για μια μέρα στον κόσμο των ζωντανών, ο Μιγκέλ θα ζήσει ένα απίστευτο ταξίδι που θα φανερώσει την κρυφή ιστορία της οικογένειας του.

Κι απάνω που λες εντάξει 19 ταινίες έχει κάνει η πολυαγαπημένη Pixar, η εταιρεία-επιτομή του πνεύματος αναγέννησης των κινούμενων σχεδίων, τι άλλο πια να πει και να δείξει, πότε θα αρχίσει να επαναλαμβάνεται, πότε θα αφομοιωθεί απόλυτα από τη μητρική της Disney, έρχεται αυτό το εκθαμβωτικό παραμύθι για να το τερματίσει! Ένα φανταχτερό και ευφάνταστο αφιέρωμα στις Μεξικάνικες παραδόσεις και τους οικογενειακούς δεσμούς του Λατινικού κόσμου που φθάνουν ακόμη και πέρα από το θάνατο, ένα αρκετά καυστικό σχόλιο για τη σχέση τέχνης και ζωής μέσα από την λαμπερή αλλά και αρκούντως σκοτεινή ιστορία του σούπερσταρ Ροντρίγκο Ντε Λα Κρουζ και μια σειρά από υπέροχα τραγούδια που σχολιάζουν τη δράση σαν χορικά μιας ανάλαφρης απόκοσμης τραγικωμωδίας. Και πάνω από όλα μια διδακτική ιστορία για τη μνήμη και την αιωνιότητα της αγάπης. Δεν μπορούμε να υπάρξουμε παρά μέσα από τη μνήμη των αγαπημένων μας. Η αγάπη ορίζει την ύπαρξη και είναι η κινητήρια δύναμη της ζωής. Και εδώ πρέπει να αναρωτηθεί ο θεατής γιατί μια ταινία με ήρωα το μικρό Μιγκέλ έχει για τίτλο το όνομα της προγιαγιάς του. Σας αφήνουμε να το ανακαλύψετε μόνοι…

Όλο αυτό το διδακτικό οικογενειακό παραμύθι-πέρα-από-τον-τάφο, που θα μπορούσε να είναι τηρουμένων των αναλογιών μια ταινία του Τιμ Μπάρτον της παλιάς καλής εποχής του, είναι τόσο πλούσιο οπτικά και τόσο φορτωμένο με μικρές καίριες λεπτομέρειες που εμπλουτίζουν δράση και χαρακτήρες, που το μάτι δεν χορταίνει να βλέπει και η ψυχή δεν σταματά να ευφραίνεται από τις περιπέτειες του μικρού Μιγκέλ στη μαγική χώρα των νεκρών προγόνων του.

Ήδη υποψήφιο για 2 χρυσές σφαίρες και άπειρα βραβεία Annie, το Coco φαντάζει ως το απόλυτο φαβορί για το φετινό animation Oscar. Και αν ποτέ είχε ασχοληθεί ο Φελίνι με κινούμενα σχέδια, κάπως έτσι μπορεί να ήταν το αποτέλεσμα. Μαγικό, πολύχρωμο και υπερβατικό… Ένα κλασικό μεξικάνικο παραμύθι για το νέο αιώνα.


Και μερικά παραλειπόμενα

ΠΕΤΣΙ ΚΑΙ ΚΟΚΑΛΟ – Οι δημιουργοί έβαλαν παντού διακριτικές νύξεις που αφορούν τους…σκελετωμένους κατοίκους της Χώρας των Προγόνων. Για παράδειγμα, τα καλντερίμια στην ταινία έχουν πέτρες σε σχήμα κόκαλου.

ΦΥΤΟ-ΖΩΗ – Οι καλλιτέχνες της Pixar Animation Studios πάντα βάζουν φυτά, δέντρα, λουλούδια, στα εξωτερικά περιβάλλοντα. Αλλά η Χώρα των Προγόνων έπρεπε να είναι διαφορετική από άποψη χλωρίδας. Το μόνο ζωντανό φυτό στον φανταστικό, πολύχρωμο αυτό κόσμο είναι ο κατιφές (Ταγέτης ο ορθοφυής ή Μεξικανική καλέντουλα). Οι δημιουργοί της ταινίας ανακάλυψαν σε ένα από τα ερευνητικά τους ταξίδια στο Μεξικό ότι το χρώμα και το άρωμα του κατιφέ πιστεύεται πως καθοδηγεί το πνεύμα εκείνου που επιστρέφει στην οικογένειά του την ημέρα της γιορτής Ντία ντε λος Μουέρτος.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – Ο Ντάντε, ο πιστός σύντροφος του Μιγκέλ, είναι σκύλος Σόλο (Σολοϊξκουίντλι), η οποία είναι και η εθνική ράτσα του Μεξικού. Οι ρίζες της βρίσκονται στον Προκολομβιανό Αμερικάνικο πολιτισμό, είναι πιθανόν 3.500 ετών, και ο Σόλο θεωρούταν ο επίγειος εκπρόσωπος του Αζτέκου Θεού της φωτιάς και του κεραυνού, Σολότλ. Σχεδόν άτριχος, ο Ντάντε δυσκολεύεται να κρατήσει τη γλώσσα του μέσα στο στόμα του γιατί του λείπουν δόντια. Οι δημιουργοί ήθελαν η γλώσσα του να έχει τη δική της…ζωή και συμπεριφορά και για να το πετύχουν αυτό, χρησιμοποίησαν τον εξοπλισμό και την τεχνική του χταποδιού Χανκ στο «Ψάχνοντας την Ντόρι». Παράλληλα, έφεραν σκύλους Σόλο στο στούντιο της Pixar για να μελετήσουν οι animators την ανατομία τους και να γνωριστούν με τα αγαπησιάρικα αυτά ζώα.

ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΧΟΡΔΕΣ – Ο Μιγκέλ ανακυκλώνει μια παλιά κιθάρα και τη ζωγραφίζει για να μοιάζει με το διάσημο όργανο του Ερνέστο. Οι δημιουργοί δεν ήθελαν να κάνει το σχέδιο ένας ενήλικας, έτσι ο σκηνοθέτης Lee Unkrich ζήτησε στο γιο του να το ζωγραφίσει. Το παίξιμο της κιθάρας στην ταινία είναι τεχνικά ακριβές, μια και οι δημιουργοί έβαλαν κάμερες GoPro σε πραγματικούς μουσικούς για να μπορούν να αντιγράψουν τις κινήσεις τους. Ο Ερνέστο έχει μια οφρέντα (= συλλογή από αντικείμενα τοποθετημένα σε τελετουργικό στασίδι για την παραδοσιακή μεξικανική γιορτή Ντία ντε λος Μουέρτος) στον μεγάλο του πύργο στη Χώρα των Προγόνων, όπου κρατάει όλες τις προσφορές που του έχουν δώσει όλα αυτά τα χρόνια, μέσα σε αυτές και πάρα πολλές κιθάρες.

ΠΟΤΕ ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΝΩ – Όταν ο Μιγκέλ και ο Έκτωρ ζητούν από τον Τσιτσαρόν να δανειστούν την κιθάρα του, μαθαίνουμε πως ο Τσιτσαρόν είναι κάποιος που δεν τον θυμάται κανείς. Οι δημιουργοί ήθελαν να δείξουν τις συνέπειες της λήθης, κι έτσι το πρόσωπό του έχει περισσότερα βαθουλώματα, τα κόκαλά του είναι ταλαιπωρημένα και χαλαρά.

ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΡΟΥΧΑ  – Πάνω από 500 κοστούμια σχεδιάστηκαν για να ντύσουν τα πλήθη, και στη Σάντα Σεσίλια, αλλά και τους σκελετούς στο πάρτι του Ερνέστο στη Χώρα των Προγόνων. Οι σχεδιαστές της Pixar πέρασαν χρόνο σχεδιάζοντας πραγματικούς Μεξικάνους παραδοσιακούς χορευτές, και στη συνέχεια συνδύασαν όλα τα κομμάτια ρουχισμού για να ντύσουν…χιλιάδες.

ΕΡΝΕΣΤΟ, Ο ΣΤΑΡ – Οι σχεδιαστές των χαρακτήρων πέρασαν μήνες δουλεύοντας την ιδανική όψη και εμφάνιση για καθένα από τους ήρωες της ταινίας. Ο Ερνέστο δε λα Κρουζ, πληθωρικός χαρακτήρας και διάσημος ανά τον κόσμο, έχει ένα βαθούλωμα στο πηγούνι του. Έχει μια τρομερή μπούκλα που πέφτει στο μέτωπό του, λεπτό μουστάκι, μάγκικο περπάτημα και κατάλευκα ρούχα, γιατί στην πολύχρωμη Χώρα των Προγόνων, ένας σταρ πρέπει να ξεχωρίζει.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 14.12.17