Star Wars: The Last Jedi – Star Wars: Οι τελευταίοι Jedi

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017

Διάρκεια: 152 λεπτά

Βαθμολογία: * * * * 

Είδος: Sci-Fi Περιπέτεια 

Σκηνοθεσία: Rian Johnson

Πρωταγωνιστούν: Daisy Ridley, Mark Hamill, Adam Driver, Oscar Isaac, Carrie Fisher, John Boyega,Lupita Nyong'o, Gwendoline Christie, Domhnall Gleeson, Billie Lourd, Andy Serkis, Laura Dern, Benicio Del Toro, Kelly Marie Tran και με τη φωνή του Joseph Gordon-Levitt.

Υπόθεση: Καθώς οι μαχητές της Αντίστασης υπό την Λέϊα Οργκάνα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν με βαριές απώλειες τη βάση τους, καταδιωγμένοι από τις δυνάμεις της Πρώτης Τάξης, ο Πο Ντάμερον σχεδιάζει την αντεπίθεσή του προκειμένου να εξουδετερώσει το παντοδύναμο σύστημα ανίχνευσης των σκοτεινών δυνάμεων ενώ η Ρέι έχει πάει στον Πλανήτη όπου έχει καταφύγει ως ερημίτης ο Λουκ Σκαϊγουόκερ και προσπαθεί να τον πείσει να επιστρέψει. Στο αντίπαλο στρατόπεδο του σκοτεινού Άρχοντα Σνόουκ και του μοχθηρού Στρατηγού Χαξ, ο Κάιλο Ρεν αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην καταγωγή του και τη δύναμη του κακού. Η μετωπική σύγκρουση με την ατρόμητη Ρέι είναι θέμα χρόνου…

Η δράση της 8ης επίσημης ταινίας των Star Wars (που λέγεται και Star Wars Episode VIII) ξεκινά από εκεί που τελείωσε το Star Wars The Force Awakens και συνεχίζει την αφήγηση της πρώτης και αρχέτυπης διαστημικής όπερας που ξεκίνησε εδώ και 40 ακριβώς χρόνια και ήδη θεωρείται μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για την δυτική (και όχι μόνο) κουλτούρα του 20ου αιώνα.

Με αυτούς τους Τελευταίους Τζεντάι σημειώνουμε μια είσοδο και μια έξοδο: μια μεγάλη κυρία, μια πριγκίπισσα του Χόλιγουντ που σημάδεψε με την παρουσία της την διαστημική όπερα του Λούκας και έγινε σύμβολο για γενεές θεατών, αποχωρεί οριστικά από τη σειρά αλλά και από τα εγκόσμια. Η πριγκίπισσα Λέϊα, η αγαπημένη Κάρι Φίσερ, εμφανίζεται εδώ για τελευταία φορά, αποχαιρετώντας τα εκατομμύρια των θεατών της σειράς με ένα θλιμμένο βλέμμα γεμάτο νοσταλγία για όλα όσα πέρασαν… Από την άλλη μπαίνει ένας νέος δυναμικός σκηνοθέτης, με σωστή αίσθηση ρυθμού, με άριστο μάτι για εικαστική σύνθεση και με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και το όνομα της σειράς. Ο Βρετανός Ράιαν Τζόνσον, σκηνοθέτης του Brick, επιλέχθηκε να οδηγήσει τις τύχες των τελευταίων Τζεντάι και διεκπεραιώνει την αποστολή του με απόλυτη επιτυχία. Οι αμέτρητοι φαν της σειράς θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα τις συναρπαστικές σκηνές δράσης, το χιούμορ, την εντυπωσιακή απεικόνιση των εναλλαγών της διάθεσης των ηρώων στα χρώματα και τους φωτισμούς της φωτογραφίας και το σεβασμό στην παραδοσιακή αισθητική του Star Wars σύμπαντος.

 

Όλα σωστά και μετρημένα λοιπόν, χωρίς βέβαια η ταινία να φθάνει πλήρως το επίπεδο του The Force Awakens. ‘Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι ότι η νέα τριλογία της σειράς μοιάζει να έχει βρει το δικό της Χαν Σόλο στο πρόσωπο του δυναμικού Πο Ντάμερον που υποδύεται απολαυστικά ο Όσκαρ Άιζακ. Και φυσικά έχει βρει το δικό της Σκαϊγουόκερ στο πρόσωπο της Ρέι ενός «κοριτσιού του Λαού» με την επίσης Βρετανή Ντέϊζι Ρίντλεϊ να έχει μπει για τα καλά του ρόλου. Αλλά και τον δικό της κακό στο πρόσωπο του Κάϊλο Ρεν που το κοινό ενδέχεται να μισεί όχι μόνο λόγω χαρακτήρα αλλά και λόγω ερμηνείας από τον Άνταμ Ντράιβερ.

Πέρα όμως από το fun και τη δράση, η ταινία περνά και άλλα, ίσως αφελή για κάποιους, πάντως ηχηρά πολιτικά μηνύματα, δείχνοντάς μας ότι στο σύμπαν εκτός από πολεμικές αναμετρήσεις υπάρχουν και πλανήτες παράδεισοι γεμάτοι καζίνο όπου ξεκοκκαλίζουν τα κέρδη τους οι ενδιάμεσοι και απόλυτα χρήσιμοι στις συρράξεις έμποροι όπλων και διαγαλαξιακοί απατεώνες.

Εν κατακλείδι, το απόλυτο χριστουγεννιάτικο fun είναι εδώ και αναμένει τις ορδές των θαυμαστών. May the force be with us… 

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 14.12.17