Λουτρά – Η θεραπευτική δύναμη του νερού

Από τους αρχαίους πολιτισμούς τα λουτρά ήταν πολύ διαδεδομένα, για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση φυσικών νόσων, γι' αυτό και στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη υπήρχαν πολλά δημόσια λουτρά με αρκετή πολυτέλεια, τα οποία χρησιμοποιούσαν για χαλάρωση και ευεξία. Ακόμη και σήμερα όμως η υδροθεραπεία, αποτελεί ένα διαδεδομένο και αποδεκτό θεραπευτικό μέσο, που χρησιμοποιείται για ποικίλους τραυματισμούς και παθήσεις, ακόμη και νευροψυχικές διαταραχές.

Τα λουτρά συνιστώνται λοιπόν όχι μόνο για την καθαριότητα, αλλά και για την ευεξία και αναζωογόνηση του σώματος. Το δέρμα κατά τη διάρκεια της ημέρας απορροφά τοξίνες και ρύπους από το περιβάλλον. Πέρα από τα ιαματικά λουτρά και τα spa, μπορούμε και στο σπίτι να ακολουθήσουμε κάποια απλά βήματα που θα βοηθήσουν το σώμα και τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί.

Εκτός από το καθημερινό μας ντους, είναι απαραίτητο μία φορά την εβδομάδα να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο στη μπανιέρα μας. Τα αφρόλουτρα και τα λοιπά προϊόντα από σαπούνι καλό θα ήταν να τα αποφεύγουμε, καθώς έχουν την τάση να ξηραίνουν το δέρμα. Η χρήση φυσικών προϊόντων, όπως άλατα, βότανα, αιθέρια έλαια, γάλα και μέλι μπορεί να προσφέρει στο σώμα θρεπτικά συστατικά για την αναζωογόνηση και την ενυδάτωσή του, αλλά και για την καταπολέμηση δερματικών παθήσεων. Μία ακόμη λύση είναι η σάουνα που μπορούμε να κάνουμε στο γυμναστήριό μας, καθώς με τη βοήθεια του ιδρώτα αποβάλλονται από τον οργανισμό οι βλαβερές ουσίες. Για καλύτερα αποτελέσματα το σώμα συνίσταται να είναι καθαρό, πριν το μπάνιο ή τη σάουνα, οπότε αρκεί να έχουμε κάνει προηγουμένως ένα γρήγορο ντους.

Η Κλεοπάτρα, φημιζόταν για την αψεγάδιαστη επιδερμίδα της η οποία ακτινοβολούσε. Σύμφωνα με μαρτυρίες έκανε καθημερινά μπάνιο μέσα σε μέλι και γάλα, μία αρχαία συνταγή με διαχρονικά αποτελέσματα, που μπορούμε να ακολουθήσουμε και εμείς σήμερα...

Το μπάνιο της Κλεοπάτρας

Υλικά :

1,5  λίτρο γάλα

1 ποτήρι του νερού μέλι

Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε μέσα το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Ετοιμάζουμε τη μπανιέρα γεμίζοντάς  τη με νερό σε χλιαρή προς ζεστή θερμοκρασία και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το γάλα με το μέλι. Απολαμβάνουμε το χαλαρωτικό και θρεπτικό μπάνιο για 20 περίπου λεπτά. Το δέρμα γίνεται πολύ λείο και λαμπερό, ενώ το μέλι εφόσον έχει διαλυθεί καλά δεν κολλάει πια καθόλου. Πολλές διάσημες καλλονές κατά την αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν την ίδια ή παραλλαγμένη συνταγή. Πρόκειται για ένα πολύτιμο για το σώμα μας μπάνιο, αλλά και μια προσιτή πολυτέλεια!

Έρευνα: Στεφανία Κούρτη

Κείμενο: Χριστίνα Καλατζή