HHhH (The Man with the Iron Heart) – Ο Στόχος

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο – 2017

Διάρκεια: 120 λεπτά

Βαθμολογία: * ½  

Είδος: Πολεμικό Δράμα

Σκηνοθεσία: Cédric Jimenez

Πρωταγωνιστούν: Jason Clarke, Rosamund Pike, Stephen Graham, Jack O'Connell, Jack Reynor, Mia Wasikowska, Tom Wright, Enzo Cilenti, Geoff Bell.

Υπόθεση: 1942. Κατεχόμενη Τσεχοσλοβακία. Δύο Τσεχοσλοβάκοι μέλη της Αντίστασης, έρχονται μυστικά από το Λονδίνο στην Πράγα με αποστολή να δολοφονήσουν τον πιο επικίνδυνο άντρα του Γ’ Ράιχ: τον Ράινχαρντ Χάιντριχ. Υπαρχηγός των SS, δεξί χέρι του Χίμλερ, ο επονομαζόμενος «ξανθό κτήνος» και «δήμιος της Πράγας» είναι ένας πανούργος και σαδιστής αξιωματικός και ένας από τους εμπνευστές του σχεδίου της «Τελικής Λύσης». Όμως ο άγριος αυτός, τοποθετημένος Διοικητής της Φρουράς της Τσεχοσλοβακίας, δεν πρόλαβε να δει την πραγμάτωση του σχεδίου του αφού πέθανε λίγο μετά την απόπειρα εναντίον του. Η επονομαζόμενη Επιχείρηση Ανθρωποειδές, υπήρξε μία από τις πιο τολμηρές και ηρωικές απόπειρες του Β’ Παγκόσμιου πολέμου που ωστόσο οδήγησε στον εξανδραποδισμό μιας ολόκληρης κωμόπολης, του Λίντιτσε, σε αντίποινα.

Η ζωή και ο θάνατος του Ράινχαρντ Χάιντριχ είναι το θέμα του βιβλίου του Λοράν Μπινέ HHhH, τίτλος ακρωνύμιο που σημαίνει Himmlers Hirn heißt Heydrich ήτοι Ο Εγκέφαλος του Χίμλερ ονομάζεται Χάιντριχ. Αυτός είναι και ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας αν και για τη διεθνή αγορά της δόθηκε ο πιο επεξηγηματικός και μακροσκελής τίτλος The Man with the Iron Heart. Εντελώς ανακριβής βέβαια αφού ο Χάιντριχ όχι σιδερένια αλλά ούτε καν καρδιά δεν φαίνεται να είχε με βάση όσα αναφέρονται εδώ.

Η ταινία χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο μέρη: στο πρώτο και πιο ενδιαφέρον μας παρουσιάζει την γέννηση ενός τέρατος μέσα από την εξιστόρηση της γνωριμίας του αποταγμένου αξιωματικού του Ναυτικού Ράινχαρντ Χάιντριχ με την αριστοκρατικής καταγωγής και ναζιστικής ιδεολογίας Λίνα που γίνεται μούσα του και μέντοράς του και τον προωθεί στην ιεραρχία, όντας από μικρή αυτή μέλος του Ναζιστικού Κόμματος. Η Λίνα βλέπει στον ορμητικό χαρακτήρα του Ράινχαρντ τον απόλυτο πολεμιστή της Άρίας Φυλής και τον εξωθεί κυριολεκτικά στα άκρα, κάνοντάς τον να ανακαλύψει το κτήνος που έκρυβε μέσα του. Στο δεύτερο μέρος η ταινία «ξεπετάει» τα γεγονότα της συνωμοσίας και της δολοφονίας του κλείνοντας βιαστικά και άκομψα την υπόθεση.

Άνιση λοιπόν ταινία που κάπου χάνεται χωρίς focus και αφηγηματικό άξονα. Επίσης ο Χιμένεζ ελάχιστα εκμεταλλεύεται το καλό καστ που διαθέτει, αφήνοντας το συνολικό αποτέλεσμα να ρέπει προς την απλή εικονογράφηση. Το μεγαλύτερο δυστύχημα με την ταινία βέβαια είναι ότι μόλις πέρυσι κυκλοφόρησε η παρεμφερής και πιο συγκροτημένη «Επιχείρηση Ανθρωποειδές» οπότε πέρα από το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα χάθηκε από τον πάγκο και η μάχη του box office. 

Διανομή: Spentzos Films

Στις αίθουσες από 21.12.17