Η αληθινή ιστορία της Αϊντα και του Ρανταμές

 

Η αντεστραμμένη εκδοχή της διάσημης όπερας «Αΐντα» του Βέρντι, γραμμένη από τον Θανάση Τριαρίδη, παίζεται κάθε Σάββατο από τις 9 Δεκεμβρίου στο θέατρο «Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες» σε σκηνοθεσία Ιάκωβου Μυλωνά. 

Ένας καταραμένος έρωτας. Ένα μυστικό 2000 χρόνων. Μια γενοκτονία. Ίντριγκες, δολοπλοκίες, βασιλείς και απλός λαός. Μυσταγωγία. Τελετές. Μάχες. Η ιστορία γράφεται από τους νικητές. Η αληθινή ιστορία όμως υπάρχει κάπου κρυμμένη, σιγοκοιμάται, σαν ηφαίστειο που ετοιμάζεται σιγά, σιγά, να κάψει τα πάντα. Ήρθε η ώρα να μάθουμε την αληθινή ιστορία της Αϊντας και του Ρανταμές. Ήρθε η ώρα ο έρωτας τους να κάψει όλα τα ψέματα που μας ταΐζουν οι ισχυροί για να επιτεθούν στους αδύναμους. Η διάσημη όπερα του Βέρντι, πριν από 150 χρόνια, μας είπε μια ψεύτικη ιστορία. Ήρθε η ώρα να μάθουμε την αληθινή… 

Ο πάντα «ενοχλητικός» συγγραφέας του Οιδίνου Θανάσης Τριαρίδης επανακάμπτει δριμύτερος και «ξετρυπώνει» την Ιστορία που κρύβεται ανάμεσα στις γραμμές και τις παρτιτούρες μιας κλασσικής Όπερας του 19ου αιώνα για να της δώσει ένα άλλο νόημα και μια εντελώς διαφορετική ιδεολογική κατεύθυνση. Μέσα από αυτό το ξαναδιάβασμα της Αϊντας του Βέρντι, επιχειρεί με επιτυχία να αποδείξει μια ιστορική συνωμοσία για την επικράτηση του ισχυρότερου με όπλο την πολιτική και θρησκευτική χειραγώγηση των μαζών. Ένα κείμενο που σπάει κόκκαλα και απαιτεί έντονα φυσική θεατρική απόδοση την οποία επιτυγχάνει σε μεγάλο βαθμό η σκηνοθεσία του Ιάκωβου Μυλωνά, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα των ιστορικών συγκυριών και την παγκοσμιότητα των πολιτικών παιγνιδιών χωρίς να προδίδει τον τραγικό χαρακτήρα των ηρώων του έργου.

Ενός έργου που μοιάζει γραμμένο για να λειτουργήσει σαν big budget ιστορικό θέαμα σε μια μεγάλη σκηνή το οποίο ωστόσο καταφέρνει να λειτουργήσει εξίσου καλά σε μια σχετικά minimal παραγωγή που ρίχνει το βάρος στο πάθος και την ένταση του λόγου τον οποίο συνδυάζει με απαιτητικές χορογραφίες για δυνατούς παίκτες. Και σύσσωμος ο νεανικός θίασος αποδεικνύεται δυνατός παίκτης που φέρει εις πέρας ένα επίσης δυνατό θεατρικό μάθημα Ιστορίας και δίκαια καταχειροκροτείται στο φινάλε. Το μέλλον του ελληνικού θεάτρου περνάει και από τη σκηνή του Θησείου κάθε Σαββατόβραδο… 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης

Σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία: Ιάκωβος Μυλωνάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Καμπιώτη

Σκηνικά, κοστούμια: Κωνσταντίνος Μητροβγένης

Κατασκευή μπαούλου: Christis Isseyegh

Χορογραφίες: Αλέξανδρος Ζαχαρέας

Φωτισμοί: Κίρκη Αθανασιάδου

Μουσική επιμέλεια: Ομάδα ΙΑΜΥ

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μαρία Τσολάνα 

Ερμηνεύουν: Ιάκωβος Μυλωνάς, Αντιγόνη Σταυροπούλου, Πάνος Κούλης, Μαρίνα Παντελάκη, Γιάννης Βερβενιώτης, Αντώνης Τακτικός, Κωνσταντίνος Μητροβγένης, Γεωργία Γιαννακούδη, Μαριλένα Καμπιώτη. 

 

ΙΝΦΟ

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΙΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΑΝΤΑΜΕΣ

Παραστάσεις

Κάθε Σάββατο στις 23:30 μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου 2018.

Τιμές εισιτηρίων

Κανονικό: €12

Ανέργων/Φοιτητικό/ΑΜΕΑ/Γκρουπ: €8 

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/el/home/ 

Διάρκεια παράστασης: 70’ χωρίς διάλειμμα 

Facebook Page: https://www.facebook.com/groups/511148105915529/