Insidious: The last key – Παγιδευμένη Ψυχή: Το τελευταίο κλειδί

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2018

Διάρκεια: 103 λεπτά

Βαθμολογία: * * ½ 

Είδος: Τρόμου 

Σκηνοθεσία: Adam Robitel

Πρωταγωνιστούν: Lin Shaye, Angus Sampson, Leigh Whannell, Josh Stewart, Caitlin Gerard, Kirk Acevedo, Javier Botet, Spencer Locke, Tessa Ferrer, Ava Kolker, Marcus Henderson και ο Bruce Davison.

Υπόθεση: Η βετεράνος παραψυχολόγος Elise Rainier (Lin Shaye) και οι δύο βοηθοί της δέχονται μια κλήση για βοήθεια από ένα σπίτι στο Νέο Μεξικό. Η Ελίζ ανακαλύπτει με τρόμο ότι το στοιχειωμένο σπίτι που καλείται να «καθαρίσει» είναι το πατρικό της από το οποίο είχε ξεφύγει σε νεαρή ηλικία, έχοντας ζήσει εκεί τα πιο μαρτυρικά χρόνια της ζωής της. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπη με το σκοτεινό οικογενειακό παρελθόν της και με τον υπέρτατο δαίμονα, αυτόν με το Πρόσωπο-Κλειδί. Είτε θα κερδίσει και όλα θα πάνε καλά είτε θα χάσει και θα βυθιστεί η ίδια, αλλά και πολλές άλλες ψυχές, στο απόλυτο σκοτάδι. Η αναμέτρηση θα είναι σκληρή και αγωνιώδης.

Η ατμοσφαιρική δαιμονική τριλογία Insidious, μια από τις μεγάλες horror επιτυχίες του ανεξάρτητου Studio Blumhouse αποκτά και τέταρτο companion piece το οποίο επικεντρώνεται στα νεανικά χρόνια της ηλικιωμένης ηρωίδας του και στους πάσης φύσεως δαίμονες και φαντάσματα που «έκρυβε» στο υπόγειό της. Οι δημιουργοί της σειράς έχουν συνδυάσει επιτυχημένα τον μεταφυσικό τρόμο με το παράλογο χιούμορ των Ghostbusters και το αποτέλεσμα, τουλάχιστον στη συγκεκριμένη 4η ταινία της σειράς, είναι απόλυτα επιτυχημένο. Χωρίς να αποφεύγονται κάποιες ευκολίες και κοινοτυπίες του είδους, το φιλμ επιχειρεί να αφηγηθεί μια υποβλητική παραβολή-σωματοποίηση των ανεξέλεγκτων φόβων που εδρεύουν στο ασυνείδητο μέσα από τις υπερφυσικές ικανότητες της βασανισμένης αλλά σκληροτράχηλης δόκτορα. Η Ελίζ μετατρέπεται σε ένα είδος Αγίας Μητέρας επιφορτισμένης να απελευθερώνει (κυριολεκτικά) τις ψυχές των ανθρώπων από τους δαίμονες που τις κατατρέχουν. Μια πολεμίστρια του Φωτός που εισβάλλει στο περιβόητο Απώτερο για να πάρει πίσω αυτό που δεν του ανήκει. Και ο ρόλος της Ελίζ είναι αυτός με τον οποίο θα περάσει στην κινηματογραφική αθανασία η 75χρονη πλέον Λιν Σέι.

Συναρπαστικό, καλοδουλεμένο από άποψη Production Design, χωρίς πολλά πολλά μπου και με αρκετό nerd χιούμορ να ελαφραίνει την κατάλληλη στιγμή την ατμόσφαιρα, θα ικανοποιήσει τους φίλους της σειράς και του είδους.

 

Και μερικά Trivia:

Για την ιδέα με τα κλειδιά, σαν βασικό key visual της ταινίας, οι παραγωγοί θέλησαν να περάσουν το μήνυμα ότι η Elise και ο μικρός αδελφός της Christian είναι παγιδευμένοι στο ίδιο τους το σπίτι, παγιδευμένοι στο παρελθόν τους.

Σε κάθε ταινία της Παγιδευμένης Ψυχής τα γυρίσματα γίνονται σε κάποιο σπίτι που υποτίθεται ότι είναι στοιχειωμένο.

Η ηθοποιός Lin Shaye (Elise Rainier) μένει στο Los Angeles και είναι μόνιμο μέλος του φημισμένου Actor’s Studio.

Oι Leigh Whannell και James Wan ήταν οι δυο σεναριογράφοι του περίφημου Saw. O τελευταίος μάλιστα ήταν και ο σκηνοθέτης.

O Jason Blum, παραγωγός της ταινίας, ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για το Whiplash.

Ο Oren Peli, ένας από τους παραγωγούς της ταινίας, γεννήθηκε στο Ισραήλ και σε ηλικία 19 ετών ήρθε στις Η.Π.Α. Στα 16 του είχε παρατήσει το σχολείο, για να ασχοληθεί με animation software.  To 2007 έγραψε, σκηνοθέτησε και ήταν ο παραγωγός του Paranormal Activity.   

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 04.01.2018