Wonder - Θαύμα

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017

Διάρκεια: 113 λεπτά

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Οικογενειακό Δράμα 

Σκηνοθεσία: Stephen Chbosky

Πρωταγωνιστούν: Julia Roberts, Owen Wilson, Jacob Tremblay, Izabela Vidovic, Noah Jupe, Mandy Patinkin, Daveed Diggs

Υπόθεση: Ο 10χρονος Όγκι Πούλμαν είναι εκ γενετής φρικτά παραμορφωμένος στο πρόσωπο, κάτι που λίγο έχει βελτιωθεί παρά τις πολλαπλές πλαστικές στις οποίες έχει υποβληθεί. Αναγκασμένος από τις συνθήκες να μην πάει σχολείο μέχρι να μεγαλώσει, μένει στο σπίτι με δασκάλα την απόλυτα αφοσιωμένη μητέρα του και με συντροφιά τα παιγνίδια του και την αγάπη του για το διάστημα και το Star Wars. Έρχεται όμως η στιγμή που ο Όγκι πρέπει να βγει από το προστατευτικό του κέλυφος και να πάει στο σχολείο. Ο Όγκι αν και πάντα επιδίωκε την απομόνωση φορώντας το διαστημικό κράνος του, ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει ένα ολόκληρο σύμπαν από παιδιά που τον κοιτούν επίμονα και αδιάκριτα ενώ αποφεύγουν να τον κοιτάξουν στα μάτια. Ένα χρόνο αργότερα, άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με σκληρότητα και άλλοτε με όμορφο τρόπο ο Όγκι και όλοι γύρω του, αλλάζουν και αναδεικνύονται όλα αυτά που έχουν σημασία περισσότερο από  οτιδήποτε στη  ζωή : η φιλιά, το κουράγιο και η επιλογή να είσαι ευγενής καθημερινά με οποιονδήποτε εμφανιστεί στον δρόμο σου.

Bασισμένη στο ομώνυμο best seller των New York Times, της συγγραφέα R. J. Palacio (στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ) η ταινία του έμπειρου στη διαφορετικότητα Στίβεν Τσμπόσκι, δημιουργού του βραβευμένου «Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο» και συνσεναριογράφου του υπέροχου Beauty and the Beast, αναπτύσσει με ιδιαίτερη επιμέλεια τη σχέση της ανθρώπινης κοινωνίας με τα λιγότερο «εξοπλισμένα» για την ομαλή τους ένταξη σ αυτήν μέλη της και εξελίσσεται σε κάτι παραπάνω από συγκινητικό οικογενειακό δράμα. Ναι είναι αλήθεια ότι δεν αποφεύγει τη συγκίνηση και το συναίσθημα (τα χαρτομάντηλα κρίνονται απαραίτητα) ούτε το θαυμασμό για το θεσμό της οικογένειας. Ούτε όμως λειαίνει τις γωνίες της παιδικής σκληρότητας και τα προβλήματα της αποδοχής του α-σχημου, γιατί αυτό είναι που δεν διαθέτει ο χαρισματικός κατά τα λοιπά Όγκι. Σχήμα με την αρχαιοελληνική έννοια που επιτρέπει σε ένα άτομο να ενταχθεί σε μια ομάδα. Και εδώ υπεισέρχεται η επιλογή της ευγένειας, η συνειδητή επιλογή της αγάπης ως συνδετικού κρίκου της κοινωνίας. Άγρυπνος φρουρός αυτής της διαδικασίας η μητέρα του Όγκι που διαθέτει τα τεράστια εκφραστικά μάτια και το πλατύ γλυκόπικρο χαμόγελο της Τζούλια Ρόμπερτς που θα κάνει πολλές μητέρες να ταυτιστούν μαζί της κρατώντας το μουσκεμένο τους χαρτομάντηλο. Αλλά και το παιδί θαύμα από το Οσκαρικό Room, ο Τζέικομπ Τρεμπλέι θα επαληθεύσει ως Όγκι ότι δεν πρόκειται για παιδί θαύμα μιας χρήσης αλλά για σπουδαίο και φτασμένο ερμηνευτή σε μικρογραφία.

Το Θαύμα προσπαθεί να είναι και σχεδόν τα καταφέρνει να γίνει αυτό που λέγεται «ιδανική οικογενειακή κινηματογραφική έξοδος». Με ή χωρίς χαρτομάντηλα.

Διανομή: Spentzos Films

Στις αίθουσες από 28.12.17