Three Billboards Outside Ebbing, Missouri - Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ – 2017

Διάρκεια: 115 λεπτά

Βαθμολογία: * * * * ½ 

Είδος: Δράμα 

Σκηνοθεσία: Martin McDonagh 

Πρωταγωνιστούν: Frances McDormand, Sam Rockwell, Woody Harrelson, Abbie Cornish, Caleb Landry Jones, Kerry Condon, Lucas Hedges, Zeljko Ivanek, Peter Dinklage, John Hawkes, Samara Weaving, Clarke Peters, Alejandro Barrios, Jason Redford, Darrell Britt-Gibson, Riya May Atwood, Selah Atwood, Amanda Warren, Malaya Rivera Drew.                                                                          

Υπόθεση: Βρισκόμαστε κάπου στην ύπαιθρο του Μιζούρι σε μια γραφική και φαινομενικά ήσυχη κωμόπολη, το Έμπινγκ. Μια επαρχιακή ησυχία που ωστόσο έχει ανατραπεί βάναυσα πριν από μερικούς μήνες με το βιασμό και την αποτρόπαια δολοφονία μιας έφηβης. Αρκετούς μήνες μετά το τραγικό συμβάν, η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη και η χαροκαμένη μάνα, η δυναμική Μίλντρεντ Χέιζ (Φράνσις ΜακΝτόρμαντ), φθάνοντας στα όρια της απελπισίας αποφασίζει να κάνει μία τολμηρή κίνηση για να πιέσει τις τοπικές αστυνομικές αρχές. Νοικιάζει τρεις πινακίδες στην είσοδο της κωμόπολης και τις γεμίζει με τεράστια ειρωνικά μηνύματα που απευθύνονται στον τοπικό σερίφη, τον Ουίλιαμ Ουίλοουμπι (Γούντι Χάρελσον). Όταν ο δεύτερος στην ιεραρχία του τμήματος, ο βίαιος και γεμάτος συμπλέγματα αστυνόμος Ντίξον (Σαμ Ρόκγουελ), εμπλέκεται στην υπόθεση, η μάχη μεταξύ της Μίλντρεντ και του νόμου στο Έμπινγκ επιδεινώνεται, οδηγώντας τους κατοίκους σε πόλωση και τις καταστάσεις στα άκρα. Κανείς όμως δεν μπορεί να φανταστεί τι θα επακολουθήσει… 

Ο διασημότερος εν ζωή Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας και ευκαιριακά σεναριογράφος και σκηνοθέτης κινηματογραφικών ταινιών, ο πολυβραβευμένος Μάρτιν Μακντόνα, εστιάζει το σαρκαστικό του μικροσκόπιο σε μια αμερικάνικη κωμόπολη όπου η επαρχιακή pax Americana διαταράσσεται από υπόγεια ρεύματα παντοειδούς βίας που ηλεκτρίζουν τις ούτως ή άλλως έτοιμες να εκραγούν ψυχές μιας χούφτας ψυχικά και κοινωνικά καταπιεσμένων ανθρώπων. Βία, ρατσισμός, μισαλλοδοξία, φαλλοκρατία, σεξισμός, ομοφοβία και άλλα ευγενή κοινωνικά γνωρίσματα, όλα βράζουν στο καζάνι μιας Πολιτείας στην καρδιά των ΗΠΑ, περιβόητης από τις πρόσφατες φυλετικές ταραχές και την αστυνομική αυθαιρεσία. Σ αυτό το πλαίσιο, ο μέγας Μακντόνα, Ευρωπαίος εξωτερικός παρατηρητής μιας κοινωνίας στα πρόθυρα της αποσύνθεσης όπου φαινομενικά καλοσυνάτες γιαγιούλες πετούν σπίθες ρατσιστικού μίσους αν πλησιάσεις για να κοιτάξεις καλύτερα, στήνει τον καμβά μιας τραγωδίας σεξπηρικών διαστάσεων αλλά και ποτισμένης με μαύρο χιούμορ όπου οι διανθισμένοι με απίστευτα βρωμόλογα διάλογοι υποκαθιστούν γουέστερν μονομαχίες στη μέση της κεντρικής οδού. Στο ρόλο ενός οιονεί Τζον Γουέιν η Μίλντρεντ της Φράνσες Μακντόρμαντ γίνεται οδηγός μας στο ξετύλιγμα μιας σκοτεινής υπόθεσης, χωρίς ωστόσο να μένει αλώβητη όσο περνάει η ώρα και οι αποκαλύψεις και ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη. Και είναι αλήθεια ότι, όπως δήλωσε η ίδια, το ερμηνευτικό πρότυπο για την αγέρωχη σκληρότητα της Μίλντρεντ υπήρξαν οι γουέστερν ερμηνείες του Τζον Γουέιν!

Δεν υπάρχουν αρκετά θαυμαστικά για να περιγράψουν τη σεναριακή τελειότητα της ταινίας και τους ανάγλυφα δομημένους χαρακτήρες των ηρώων που τοποθετούν αυτόματα αυτές τις Τρεις Πινακίδες στο Πάνθεον του κλασσικού αμερικάνικου σινεμά. Πολλοί εστίασαν στο σκοτεινό χιούμορ της ταινίας, συγγενές με το σινεμά των Κοέν, παραβλέποντας την τραγική δομή της ανέλιξης της ιστορίας και της μοίρας των τριών τουλάχιστον βασικών χαρακτήρων, της Μίλντρεντ, του Γουίλομπι και του Ντίξον. Αλλά και την ηθική αμφισημία μιας ιστορίας που φλερτάρει με την έννοια της αυτοδικίας ως συστατικού στοιχείου του αμερικάνικου πολιτισμού. Άλλοι θα ήθελαν περισσότερο αστυνομικό μυστήριο όμως δεν μοιάζει να είναι αυτή η πρόθεση του Μακντόνα που χρησιμοποιεί το εκτός ταινίας έγκλημα ως μοχλό εκκίνησης για μια μελέτη χαρακτήρων, που αποπνέει τη μεγαλοπρέπεια ενός διαχρονικού κοινωνικού  fresco, με σφιχτοδεμένη σκηνοθεσία και αλάνθαστο μοντάζ.

Και είναι η τρίτη μόλις ταινία του 47χρονου συγγραφέα του Πουπουλένιου, κινηματογραφικά διάσημου κυρίως για το απολαυστικό θρίλερ, «Αποστολή στην Μπριζ», που προτάθηκε για Όσκαρ σεναρίου και βραβεύτηκε με το αντίστοιχο BAFTA. Αυτή τη φορά με τις Τρεις Πινακίδες του έχει βάλει πλώρη για μεγάλη συγκομιδή από Όσκαρ, όπως φάνηκε και από την μέχρι τώρα υποδοχή της ταινίας: μεταξύ άλλων 4 βραβεία στις Χρυσές Σφαίρες 2018, (Καλύτερη Ταινία – Δράμα, Α' Γυναικείος Ρόλος σε Δραματική Ταινία, Β' Ανδρικός Ρόλος και Καλύτερο Σενάριο) και 9 Υποψηφιότητες στα British Academy Film Awards (BAFTA).

Ταινιάρα, από τις βασικές της σεζόν, για να μην πούμε η σημαντικότερη! Δείτε την άμεσα!

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 18.01.2018