Zama

Παραγωγή: Αργεντινή – 2017

Συμπαραγωγοί:Ισπανία/Γαλλία/Ολλανδία/Βραζιλία/Μεξικό/Πορτογαλία/Ελβετία/Λίβανος/ΗΠΑ

Διάρκεια: 115 λεπτά

Βαθμολογία: * * ½ 

Είδος: Περιπέτεια Εποχής 

Σκηνοθεσία: Lucrecia Martel 

Πρωταγωνιστούν: Daniel Giménez Cacho, Lola Dueñas, Matheus Nachtergaele, Juan Minujín, Nahuel Cano, Manuel Fernández, Mariana Nunes, Daniel Veronese. 

Υπόθεση: Σε μια μακρινή και απομονωμένη αποικία της Νοτίου Αμερικής, στα τέλη του 18ου αιώνα, ο Δον Ντιέγκο ντε Ζάμα, δικαστικός εκπρόσωπος του Ισπανικού Στέμματος, περιμένει μάταια τη μετάθεσή του σ’ ένα καλύτερο πόστο πιο κοντά στον πολιτισμό. Αναγκασμένος να υπομείνει τα μικροπολιτικά παιχνίδια και τους κυβερνητικούς εξευτελισμούς, ανάμεσα σε βράδια νοσταλγίας για τη γυναίκα και την οικογένειά του και χαμένες νύχτες αλκοόλ και λαγνείας. δεν θα αργήσει να γλιστρήσει στην παράνοια. 

Εννέα χρόνια μετά την τελευταία της ταινία, η διασημότερη auteur του Λατινοαμερικανικού σινεμά, επιστρέφει με μια ταινία εποχής. Η πολυβραβευμένη και δημοφιλής Λουκρέσια Μαρτέλ, διασκευάζοντας ένα θεωρούμενο κλασσικό στην Αργεντινή μυθιστόρημα που γράφτηκε το 1956 από τον Αντόνιο Ντε Μπενεντέτο, παραδίδει ένα παλαιάς καλλιτεχνικής κοπής και ιδιαίτερης ματιάς ιστορικό έπος, που φέρει βαριά την αποφορά του κινηματογράφου του auteur. Ένα σινεμά τελετουργικό και μακρόσυρτο που άνθισε στα 70s και σπάνια συναντάμε πλέον σύγχρονα δείγματά του, με αποτέλεσμα αυτή η ταινία να μοιάζει σαν να έρχεται από πολύ παλιά κι από πολύ μακριά (σαν τον Μεγαλέξαντρο του Αγγελόπουλου). 

Σεβαστή αν και παρωχημένη για πολλούς καλλιτεχνική άποψη που διατηρεί ακόμη μια κινηματογραφική γοητεία, φέρνοντας στο νου τα cult Λατινοαμερικάνικα έπη του Χέρτσογκ (Αγκίρε, Φιτζκαράλντο). Το δυσνόητο όμως των ιστορικών περιστάσεων που περιγράφονται για το μη λατινόφωνο κοινό, κάνει την ταινία να μοιάζει σαν να κάνει κουραστικούς κύκλους γύρω από τον βυθισμένο στην υπαρξιακή απελπισία ήρωά της. Xωρίς αφηγηματικές κορυφώσεις, κρατά το ενδιαφέρον αυστηρά με την προσεγμένη εικαστική σύνθεση κάθε πλάνου. Η ταινία πάντως αποθεώθηκε από την κριτική στην πατρίδα της η οποία και την υπέβαλε ως υποψήφια για το ξενόγλωσσο Oscar (δεν πλασαρίστηκε τελικά στην 8άδα).Ιδανική κινηματογραφική πρόταση για εκπαιδευμένο σινεφίλ κοινό.  

Διανομή: Weird Wave

Στις αίθουσες από 18.01.2018