Γκασταρμπάιτερ: Το Θέατρο στην Περιφέρεια

Χιλιάδες οι παραστάσεις κάθε σεζόν στην Πρωτεύουσα, σε σημείο να φθάνει το θεατρόφιλο κοινό να μην ξέρει τι να πρωτοδιαλέξει να παρακολουθήσει. Πόσο μάλλον που τα περιορισμένα πλέον οικονομικά μέσα έχουν αρχίσει να επιδρούν αισθητά στην προσέλευση τόσο στα Θέατρα όσο και στα λοιπά θεάματα. Μακριά όμως από την Αθήνα αλλά και από τις μεγάλες πόλεις που διαθέτουν ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., εκεί που βλέπουν αραιά και που κάποιο Αθηναϊκό θίασο να τους επισκέπτεται, υπάρχει κοινό που διψάει για καλό Θέατρο, υπάρχουν επίσης και άνθρωποι με ταλέντο, ευαισθησίες και ερασιτεχνική διάθεση με την αρχέγονη σημασία της λέξης. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια πανέμορφη πόλη της Μακεδονίας, όπως η διάσημη για το ετήσιο φεστιβάλ της ταινιών μικρού μήκους Δράμα. Κι όμως η ομορφιά δεν είναι αρκετή για να κρατήσει τους ανθρώπους στις ρίζες τους. Ούτε οι διαβεβαιώσεις περί ασφάλειας της Κεντρικής Εξουσίας μπορούν να καθησυχάσουν τις εθνικές ανησυχίες Ακριτών που έχουν βιώσει την προσφυγιά και την ξενιτειά από πρώτο χέρι.

Αυτές οι ευαισθησίες ενίοτε μετουσιώνονται σε Τέχνη όπως αυτό το θεατρικό έργο με τίτλο «Γκασταρμπάιτερ-Ιστορίες Μετανάστευσης» που βασίζεται σε αφηγήσεις ανθρώπων που μετανάστευσαν τη δεκαετία του 1960 και παρουσιάζεται στη Δράμα για περιορισμένες παραστάσεις από την θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι ρίζες μας» σε σκηνοθεσία Ειρήνης Μαρνά.

Το έργο ξεκίνησε να γράφεται τον Ιανουάριο του 2017 και βασίζεται σε αληθινές αφηγήσεις ανθρώπων που μετανάστευσαν από την Περιφέρεια της Δράμας στη Γερμανία στη δεκαετία του ‘60. Ιστορίες βγαλμένες από τη ζωή που η ομάδα επεξεργάστηκε δραματουργικά δημιουργώντας τους χαρακτήρες της παράστασης. Συνεντεύξεις, βιντεοσκόπηση των πραγματικών ιστοριών των μεταναστών αλλά και στοιχεία από τις οικογενειακές ιστορίες των μελών της θεατρικής ομάδας, χρησίμεψαν ως πρώτη ύλη για να γραφεί αυτό το θεατρικό κείμενο ενώ ντοκουμέντα της εποχής-όπως γράμματα και φωτογραφίες χρησιμοποιήθηκαν αυτούσια.

Για όποιον βρεθεί αυτές τις μέρες στην όμορφη Πόλη του Βορρά, αυτή η παράσταση συστήνεται θερμά.

 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο-έρευνα- ντοκουμέντα της δεκαετίας του 1960: Ειρήνη Μαρνά, Γιώτα Νικολαϊδου, Κυριακή Ποιμενίδου, Γιάννης Κουλίδης, Ζωή Καραγιαννίδου

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Μαρνά

Σκηνικά-Κοστούμια: Θεατρική Ομάδα «Οι Ρίζες μας»

Κατασκευή Σκηνικών: Θεόφιλος Κουμπρόγλου

Μουσική: Θεατρική ομάδα «Οι Ρίζες μας»

Χτένισμα: Ζωή Τοκμακίδου, Ιωάννα Γεμενετζή

Σχεδιασμός Αφίσας-πρόγραμμα: Βαγγέλης Ελευθεριάδης Εκδόσεις Ψίθυροι

Φωτογράφιση: Γιάννης Σκλήβας

Φώτα- Ήχος: Κώστας Μπαξεβάνης

Παίζουν οι:

Σμαρώ: Γιώτα Νικολαϊδου

Αγγέλα: Κυριακή Ποιμενίδου

Σταθμάρχης, Εργάτης: Γιάννης Κουλίδης

Καθαρίστρια, Εργάτρια: Ζωή Καραγιαννίδου

Εργάτρια: Στέλλα Γιουβανοπούλου

Σάββας: Λευτέρης Ελευθεριάδης

Πωλήτρια, Χέλγκα: Αλεξάνδρα Μπαϊραμίδου

Αλέκος, Μπάρμαν: Λάζαρος Λαζαρίδης

Καταναλώτής: Γρηγόρης Ζαχαριάδης

Δεσπούλα: Γεωργία Δημητριάδου

Παιδιά: Γιώργος Σαββίδης, Χριστίνα Ζαχαριάδου, Ζωή Δημητριάδου

Χορευτές: Ευαγγελία Σάβατζικ, Φωτεινή Γκόγκου, Ελευθερία Καμτσίκη, Βάσω Ιωακειμίδου, Σούλα Κότιου, Αναστασία Αρτεμιάδου

Χορεύει ζειμπέκικο: Στέλιος Καραμανώλης

Ηχογράφηση Ακορντεόν: Νίκος Αγάογλου

ΙΝΦΟ

Γκασταρμπάιτερ-Ιστορίες Μετανάστευσης

Αίθουσα «Δραμινών Πολιτών» της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας (Αμφιθέατρο Διοικητηρίου).

Παραστάσεις

Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 26-27-28 Ιανουαρίου και 2-3-4 Φεβρουαρίου 2018, στις 8.30 το βράδυ.