Maze Runner: The Death Cure - Ο λαβύρινθος: Η τελική δοκιμασία

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2018

Διάρκεια: 142 λεπτά

Βαθμολογία: * *   

Είδος: Νεανική Περιπέτεια Φαντασίας 

Σκηνοθεσία: Wes Ball

Πρωταγωνιστούν: Dylan O'Brien, Ki Hong Lee, Kaya Scodelario, Thomas Brodie-Sangster, Dexter Darden, Will Poulter, Jacob Lofland, Rosa Salazar, Giancarlo Esposito, Patricia Clarkson, Aidan Gillen, Barry Pepper, Nathalie Emmanuel, Katherine McNamara, Walton Goggins.

Υπόθεση: Στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο της εποποιίας του Λαβύρινθου, ο Τόμας, αφού οργανώσει τη ριψοκίνδυνη απόδραση μιας ομάδας Gladers από μεταγωγικό τρένο της WCKD, αναλαμβάνει την τελευταία και πιο επικίνδυνη αποστολή τους μέχρι τώρα. Για να σώσουν τους φίλους τους, θα πρέπει να καταφέρουν να μπουν στη θρυλική Τελευταία Πόλη, έναν λαβύρινθο ελεγχόμενο από τη WCKD, που ίσως αποδειχτεί ο πιο θανάσιμος από όλους. Όποιος καταφέρει να βγει ζωντανός, θα πάρει απαντήσεις στις ερωτήσεις που είχαν οι Gladers από την πρώτη στιγμή που έφτασαν στον λαβύρινθο.

Ο νεαρός Γουές Μπολ ολοκληρώνει την τριλογία του Λαβύρινθου με μια ταινία-ποταμό, γεμάτη θεαματική δράση και κάποιες ανατροπές που φέρνουν την υπόθεση αυτής της νεανικής saga  πολύ μακριά από τη σχεδόν παιδική περιπέτεια του πρώτου μέρους. Δύο όμως είναι τα θέματα που περιορίζουν το ενδιαφέρον: πρώτον η τεράστια για το είδος διάρκεια μια και ο Μπολ αρνήθηκε όπως λέγεται να ακολουθήσει τη «χρυσή συνταγή» του είδους και να κόψει στα δύο το τρίτο βιβλίο του Τζέιμς Ντάσνερ. Προς τιμήν του το καλλιτεχνικό όραμα ωστόσο άμα δεν είσαι Βιλνέβ (τουλάχιστον όχι ακόμη) και δεν μπορείς να το υποστηρίξεις σκηνοθετικά άστο να πάει!

Η αφήγηση διακρίνεται από μια ενοχλητική αποσπασματικότητα που δίνει την αίσθηση κολλημένων μεταξύ τους επεισοδίων τηλεοπτικής σειράς. Αυτή η συνεχής διάσπαση του αφηγηματικού κέντρου βάρους σε συνδυασμό με την ξεχειλωμένη διάρκεια θα στείλει άψαλτη τη μεγαλύτερη μερίδα του κοινού στο οποίο απευθύνεται η ταινία και το οποίο δεν διακρίνεται και ιδιαίτερα για μη ελλειμματική προσοχή. Δεύτερον το σοβαρό ατύχημα του πρωταγωνιστή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων έφερε πίσω όλη την παραγωγή με αποτέλεσμα η ταινία να καθυστερήσει πάνω από ένα χρόνο στο ραντεβού της με το κοινό. Και επειδή η πλοκή όπως εξελίσσεται σ αυτό το τρίτο μέρος δεν διακρίνεται και για την πρωτοτυπία της, τέτοιες καθυστερήσεις σε ραντεβού με νεανικό κοινό μπορεί να αποβούν εμπορικά μοιραίες. Αυτό το τελευταίο μένει να αποδειχθεί ή να ανατραπεί (μακάρι το δεύτερο γιατί το σινεμά είναι ακριβό σπορ).

Το καλό είναι ότι με αυτό το τρίτο μέρος τελειώνει η ενασχόληση με τη σειρά αυτού του πολλά υποσχόμενου σκηνοθέτη που ίσως επενδύσει πλέον τα ταλέντα του σε κάτι πιο πρωτότυπο.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 25.01.18