Phantom Thread – Αόρατη Κλωστή

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017

Διάρκεια: 130 λεπτά

Βαθμολογία: * * * * 

Είδος: Δράμα 

Σκηνοθεσία: Paul Thomas Anderson

Πρωταγωνιστούν: Vicky Krieps, Daniel Day-Lewis, Lesley Manville, Gina McKee, Brian Gleeson, Sue Clark, Joan Brown, Harriet Leitch, Camilla Rutherford, Pauline Moriarty, Harriet Sansom Harris.

Υπόθεση: Λονδίνο, 1955. Το μεταπολεμικό Ηνωμένο Βασίλειο έχει περάσει στην ανάκαμψη κάτω από το Στέμμα μιας νεαρής και αγαπητής Βασίλισσας. Μαζί με τη χώρα αναγεννημένος εμφανίζεται και ο χώρος της υψηλής ραπτικής, ιδιαίτερος εκπρόσωπος του οποίου είναι ο δημοφιλής Ρέινολντς Γούντκοκ. Άνθρωπος δύσκολος, εγωπαθής και απόμακρος έχει τη φήμη ενός καλλιτέχνη του ρούχου αλλά και μπον βιβέρ που αλλάζει νεαρές μούσες συχνά πυκνά. Τις αλλαγές αυτές αναλαμβάνει μαζί με την επίβλεψη του Οίκου, η αδελφή του Ρέινολντς η «ψυχρόαιμη» Σίριλ.  Αυτός ο αδελφικός μικρόκοσμος πρόκειται να ανατραπεί όταν ο Ρέινολντς γνωρίζει τυχαία την νεαρή Άλμα, σερβιτόρα αγνώστων λοιπών στοιχείων, που σταδιακά επιχειρεί να δώσει πνοή σε ένα νεκρωμένο από συναισθήματα σπίτι. Ένα ασυνήθιστο ρομάντζο θα γεννηθεί που θα απειλήσει με κατάρρευση τους κανόνες που έχει επιβάλει στη ζωή του ο Ρέινολντς.

Love is a battlefield. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ορίζεται ως υπόκωφη σχεδόν ψυχροπολεμική αναμέτρηση με ταξικό και πολιτιστικό υπόβαθρο σύγκρουσης. Από τη μια ο εγωπαθής, σεξιστής και σαφώς πάσχων από Οιδιπόδειο Ρέινολντς που περιστοιχίζεται από μια στρατιά γυναικών σε κάθε σχήμα και μέγεθος: από ράφτρες, ερωμένες, πλούσιες και αφοσιωμένες πελάτισσες, την επιβλητική αδελφή του και το φάντασμα της νεκρής μητέρας του. Ένας νευρωτικός Βασιλιάς της τέχνης της ένδυσης που δεν αγαπά τη γυναίκα αλλά το σχήμα της και γύρω του οι Κυρίες επί των τιμών του. Από την άλλη μια «απλή» νέα γυναίκα με ακαθόριστο εθνικό και πολιτιστικό υπόβαθρο, προφανώς προερχόμενη από τις λαϊκές τάξεις. Κανένας από τους δύο χαρακτήρες δεν σκιαγραφείται σαφώς αρχικά, κάνοντας δύσκολη την ταύτιση του θεατή και υποσκάπτοντας συνεχώς τις προσδοκίες του, ενώ και οι δύο σταδιακά ανατρέπουν τα αρχικά ταξικά τους χαρακτηριστικά. Όσο η ώρα περνάει και αρχίζει να διακρίνεται η αόρατη κλωστή που κρατά αυτό τον υπόκωφο δεσμό, οι ανατροπές και οι αποκαλύψεις κινήτρων φωτίζουν περισσότερο το χαρακτήρα της σχέσης και την πιθανή τελική της κατάληξη. Ο καλλιτέχνης και η μούσα του μπαίνουν στα κοστούμια που τους έχει ράψει ψιλοβελονιά ο Άντερσον και η συνθήκη έρχεται να αμφισβητήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στην Τέχνη και την πραγματικότητα.  

 

Σε όλο αυτό το περίτεχνο και αέρινο παιγνίδι πάνω στο φαίνεσθαι και το είναι της ερωτικής σχέσης που μας παραδίδει, ο Άντερσον κρατά τον τριπλό ρόλο σκηνοθέτη, σεναριογράφου και Διευθυντή Φωτογραφίας. Λουσάτα κοστούμια-έργα τέχνης που παραπέμπουν σε σαλόνια μόδας περιοδικών εποχής, αριστουργηματική μουσική υπόκρουση από τον Τζόνι Γκρίνγουντ που υπογραμμίζει το κλασσικό μοντάζ, επιτείνοντας μια αίσθηση επιστροφής στα κλασικά φιλμικά αφηγήματα όπως η Χιτσκοκική «Ρεβέκκα», υπέροχος σχεδιασμός παραγωγής και στο κέντρο ένα κορυφαίο ερμηνευτικό τρίγωνο που θα αφήσει εποχή. Ο μέγιστος Ντάνιελ Ντέι Λιούις στον κατά δήλωση τελευταίο ρόλο της καριέρας του απειλεί στα ίσα την Οσκαρική υποψηφιότητα του συμπατριώτη του Γκάρι Όλντμαν, η συγκλονιστική Λέσλι Μάνβιλ ισάξια παρτενέρ του στο ρόλο της στεγνής αδελφής του και η νεαρή γοητευτική Λουξεμβουργιανή Βίκι Κριπς στον ρόλο που πιθανόν να την καθιερώσει ως διεθνή σταρ. Δεν είναι μικρός εξάλλου ο άθλος να στέκεσαι απέναντι σε δύο ιερά τέρατα της υποκριτικής και να «κρατάς την περιοχή» σου! Ένα κινηματογραφικό πακέτο πολυτελείας που μας αποκαλύπτει σταδιακά το αξιοθαύμαστο περιεχόμενό του, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζει όλα τα σκοτεινά μυστικά στις ψυχές των ηρώων του. 

Βραβεία και Διακρίσεις

2 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα (Καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου και καλύτερης μουσικής)

Υποψήφια για 4 Βραβεία BAFTA (Καλύτερου Α’ ανδρικού ρόλου, Καλύτερου Β’ γυναικείου ρόλου, Καλύτερης μουσικής, καλύτερων κοστουμιών).

Υποψήφια για 6 Βραβεία Oscar (Καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, Καλύτερου Α’ ανδρικού ρόλου, Καλύτερου Β’ γυναικείου ρόλου, Καλύτερης μουσικής, καλύτερων κοστουμιών).

Διανομή: UIP

Στις αίθουσες από 01.02.18