Mark Felt: The Man Who Brought Down the White House - Ο Άντρας που έριξε τον Λευκό Οίκο

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017

Διάρκεια: 103 λεπτά

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Πολιτικό Θρίλερ 

Σκηνοθεσία: Peter Landesman

Πρωταγωνιστούν: Liam Neeson, Diane Lane, Marton Csokas, Tony Goldwyn, Ike Barinholtz, Josh Lucas, Wendi McLendon-Covey, Kate Walsh, Brian d'Arcy James, Maika Monroe, Michael C. Hall, Tom Sizemore, Julian Morris, Bruce Greenwood, Noah Wyle και ο Eddie Marsan.

Υπόθεση: Καθώς στην Ουάσινγκτον ξεσπά το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ το 1972, το FBI περνά τις δικές του εσωτερικές περιπέτειες. Μετά τον ξαφνικό θάνατο του επί δεκαετίες αρχηγού Τζ. Έντγκαρ Χούβερ, τοποθετείται νέος αρχηγός από τον Πρόεδρο Νίξον ένας «εξωτερικός» ο Πατ Γκρέι, παραμερίζοντας τον δεύτερο τη τάξει και έμπειρο πράκτορα Μαρκ Φελτ. Ο τελευταίος υποπτεύεται τα πολιτικά παιγνίδια που στήνει ο Λευκός Οίκος προκειμένου να μετατρέψει σε δικό του μηχανισμό το FBI και η αντίδρασή του…γράφει Ιστορία.

Η 3η ταινία του Πίτερ Λάντεσμαν, φημισμένου και βραβευμένου διεθνή ρεπόρτερ που έχει στραφεί στον κινηματογράφο τα τελευταία χρόνια (Parkland, Concussion) βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Μαρκ Φελτ του άγνωστου και δευτέρου τότε σε ιεραρχία αξιωματικού του FBI, ο οποίος υπήρξε τελικά το περιβόητο «βαθύ Λαρύγγι» που κάρφωσε στη Washington Post το σκάνδαλο του Watergate. Η ταυτότητα του πληροφοριοδότη παρέμεινε μυστική για πάνω από 30 χρόνια μέχρι που το 2005 ο ίδιος ο Φελτ το ομολόγησε μέσω ενός άρθρου στο  Vanity Fair.

Ποιος ήταν όμως στην πραγματικότητα ο Μαρκ Φελτ; Ένας ακραιφνής Αμερικανός δημοκράτης, ένας γραφειοκράτης της μυστικής πληροφορίας ή μήπως ένας ιδεολογικός και κομματικός αντίπαλος του Νίξον πικραμένος που δεν προτιμήθηκε ως αρχηγός του FBI; Δεν υπήρξαν ποτέ σαφείς απαντήσεις στο πέρασμα του χρόνου οπότε για χατήρι των κινηματογραφικών συμβάσεων ας δεχθούμε την αυτοβιογραφική εκδοχή που υιοθετεί ο Λάντεσμαν. Με όλες τις πικρές λεπτομέρειες για τις αυθαιρεσίες του Φελτ κατά τη διάρκεια ερευνών κατά ακροαριστερών οργανώσεων που του στοίχισαν τελικά την καριέρα, να περνάνε στα ψιλά.

Ένας επιβλητικός διφορούμενος ήρωας που δίνει την ευκαιρία στο Λίαμ Νίσον να αποδείξει ότι «το έχει» ακόμη παρά την τυποποίησή του τα τελευταία χρόνια ως action hero. Γύρω του ένα πολύ ενδιαφέρον cast δίνει τον απαραίτητο σκοτεινό τόνο σε μια ταινία που θα ήθελε να είναι ένα εναλλακτικό «Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου». Θα τα κατάφερνε αν μπορούσε ο Λάντεσμαν να αποβάλει τον ρεπόρτερ και να γίνει filmmaker. Αλλά τότε θα είχε κάνει κάτι σαν το Post του Σπίλμπεργκ του οποίου ωστόσο αυτή η ταινία παραμένει από άποψη πλοκής ένα πολύ ενδιαφέρον παράρτημα. Θέμα αισθητικής και ικανότητας… Αξίζει πάντως έστω και για το ensemble cast μόνο.

Διανομή: Spentzos Films

Στις αίθουσες από 01.02.18