Ντάνιελ Ντέι-Λιούις: Στην Αθήνα για καλό σκοπό

 

Μια επίσημη πρεμιέρα για φιλανθρωπικούς σκοπούς έφερε στην Αθήνα τον βραβευμένο με 3 Όσκαρ Βρετανό ηθοποιό. Καλεσμένος της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή» θα παρευρίσκεται απόψε το βράδι στην από καιρό sold out επίσημη πρεμιέρα της τελευταίας του ταινίας «Αόρατη κλωστή» (Phantom thread). Η προβολή γίνεται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) παράλληλα με το άνοιγμα της ταινίες στις αίθουσες. 

Ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Ντάνιελ διατηρεί από την εποχή της ταινίας «Το Αριστερό μου πόδι» ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με την οικογένεια της κ. Δάφνης Οικονόμου, Προέδρου της ΕΠΣ Πόρτα Ανοιχτή, η οποία και τον συνόδευσε στη σημερινή συνέντευξη τύπου στο Ξενοδοχείο King George. Ο πρωταγωνιστής της Αόρατης Κλωστής έχει επανειλημμένα βοηθήσει τους σκοπούς της εταιρείας, ερχόμενος στη χώρα μας σχεδόν με κάθε μεγάλη πρεμιέρα ταινίας του. Πόσο μάλλον σήμερα που η οικονομική κρίση έχει δυσκολέψει την λειτουργία κάθε ιδρύματος που στηρίζεται κυρίως στα φιλάνθρωπα συναισθήματα και χρειάζεται όση περισσότερη βοήθεια γίνεται για να συνεχίσει να πραγματοποιεί το υπέροχο έργο του. 

Πέρα από τους φιλανθρωπικούς σκοπούς της επίσκεψης ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις μίλησε σχεδόν για όλα με ιδιαίτερα θετική διάθεση, τονίζοντας όμως εξ αρχής ότι δεν θα απαντήσει σε ερωτήσεις για την απόφασή του να τελειώσει την υποκριτική του καριέρα εδώ. Το μόνο στο οποίο αρκέστηκε ήταν να πει ότι αυτή ήταν η επιθυμία της ψυχής του τη δεδομένη στιγμή  και σκοπεύει να την ακολουθήσει και να ανακαλύψει τον κόσμο από διαφορετική σκοπιά. 

 

Δήλωσε ότι δεν έχει δει ολοκληρωμένη ακόμη την Αόρατη Κλωστή αλλά όπως του λένε πολλοί δεν είναι και τόσο καλός χαρακτήρας τελικά ο Ρέινολντς Γούντκοκ, ο μόδιστρος τον οποίο υποδύεται στην ταινία. Για τις ανάγκες του ρόλου του έμαθε να ράβει, όπως έμπαινε τόσα χρόνια στο πετσί όλων των χαρακτήρων που ερμήνευσε εφαρμόζοντας τα διδάγματα του Στανισλάφσκι προσαρμοσμένα στη δική του μέθοδο. Χαρακτήρες που άφησαν εποχή και τους οποίους, όπως απάντησε σε σχετική ερώτηση, κουβαλούσε μαζί του αρκετά μετά την ολοκλήρωση κάθε γυρίσματος και πολλές φορές τους έβλεπε στον ύπνο του. Όπως είπε, είναι δύσκολο να εγκαταλείψεις απότομα χαρακτήρες που δουλεύεις επί 2 ή 3 χρόνια. Πάντα θα μένουν σε ένα μικρό χώρο της ύπαρξής σου και θα αποτελούν κομμάτι σου. Κα για αυτό διασκεδάζει αφάνταστα με όσους τον θεωρούν λίγο τρελό. Εκείνος ξέρει ότι είναι μια χαρά, απολαμβάνει τη ζωή και μάλιστα του αρέσει ιδιαίτερα να κάνει χειρωνακτικές εργασίες: η ξυλουργική υπήρξε πάντοτε αγαπημένη του δημιουργική ασχολία.

Ο πανύψηλος σταρ έχει βέβαια και τις στιγμές που μετανιώνει, όχι για πράγματα που έκανε, αλλά για κάποιους ρόλους που από σύμπτωση ή ατυχία δεν πήρε αν και το ήθελε πολύ.Όσο για την φετινή οσκαρική υποψηφιότητα, δήλωσε ότι αγαπά πολύ τον παλιό του γνώριμο Γκάρι Όλντμαν, έναν υπέροχο καλλιτέχνη με μεγάλη πορεία, και θα τον χειροκροτήσει με χαρά στην απονομή αν τυχόν πάρει φέτος το Όσκαρ ως Τσόρτσιλ. 

Περισσότερα για την Αόρατη Κλωστή εδώ 

Πληροφορίες και υλικό για την ΕΠΣ στο www.eps-ath.gr