Dolphin Man

Παραγωγή: Ελλάδα – 2017 

Συμπαραγωγοί: Γαλλία/Καναδάς/Ιαπωνία/Ιταλία 

Διάρκεια: 80 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Είδος: Ντοκιμαντέρ 

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρίτος 

Εμφανίζονται οι: Jean-Marc Barr, Umberto Pelizzari, Dottie Mayol, Mehgan Heaney-Grier, William Trubridge. 

Περιλαμβάνεται υλικό αρχείου με τον Jacques Mayol 

Υπόθεση: Tο Dolphin Man εξερευνά την ιστορία του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ (1927-2001), του ανθρώπου που ενέπνευσε την επίσης θρυλική ταινία Το Απέραντο Γαλάζιο του Λικ Μπεσόν. 

Η ταινία μας ταξιδεύει στον κόσμο του Ζακ Μαγιόλ, εξερευνώντας τις πτυχές του χαρακτήρα ενός ανθρώπου παράξενου, πέρα από τα κοινωνικά πρότυπα, ενός ανθρώπου που το όνομά του έγινε συνώνυμο με την ελεύθερη κατάδυση και που ο ίδιος ώθησε τον εαυτό του στα άκρα (και τα ξεπέρασε) βιώνοντας με το δικό του μοναδικό τρόπο μια ανεπανάληπτη εμπειρία επανασύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση. Στην μοναχική του αυτή πορεία έγινε κατά κάποιο τρόπο και ένα σύμβολο για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου.

Πολύ λίγοι γνώριζαν το βίο και την πολιτεία αυτού του Γάλλου πρωταθλητή πριν τον αποθεώσει στη μεγάλη οθόνη ο νεαρός τότε Λικ Μπεσόν με τον Ζαν Μαρκ Μπαρ να λανσάρει την καριέρα του στο ρόλο του ατρόμητου δύτη. Ατρόμητου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και προβληματικού κοινωνικά στην ξηρά που οδηγήθηκε σε μια ζωή μοναχική που την γαλήνευε η γιόγκα. Κι όμως ένας τέτοιος άνθρωπος-εγώ σχεδόν εκτός κοινωνίας έμελλε να αλλάξει ριζικά τη σχέση της ανθρωπότητας με την θάλασσα και τον φυσικό πλούτο των βυθών. 

 

Το πολυεθνικής παραγωγής αυτό ντοκιμαντέρ περιπλανιέται από την Κάρπαθο ως τις Μπαχάμες και από την Έλμπα της Ιταλίας ως την Ινδία και την Ιαπωνία, όπου συγγενείς, φίλοι και πνευματικοί κληρονόμοι του Μαγιόλ, όπως οι παγκόσμιοι πρωταθλητές κατάδυσης William Trubridge και Umberto Pelizzari, μοιράζονται την εμπειρία τους μαζί του και το όραμα του για μια νέα αντίληψη για τη φύση. 

Υποδειγματική οργάνωση του πολυδιάστατου υλικού, συναρπαστική αφήγηση, υποβλητικές υποβρύχιες λήψεις και μια αίσθηση γλυκιάς μελαγχολίας μπροστά στο άπιαστο όνειρο να αγγίξει κανείς το άπειρο του υγρού στοιχείου χαρακτηρίζουν ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο στις ταινίες μεγάλου μήκους για τον τηλεοπτικό κυρίως δημιουργό Λευτέρη Χαρίτο.

Μια ταινία που θα άξιζε να φιγουράρει στην 5άδα των υποψήφιων για Oscar ντοκιμαντέρ! 

Διανομή: Ανεξάρτητη

Στην αίθουσα ΔΑΝΑΟΣ από 01.02.18

Παράλληλα με την προβολή, στον ημιώροφο του Δαναού, η Samsung με το Gear VR θα προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία στους θεατές της ταινίας να πραγματοποιήσουν ελεύθερη κατάδυση στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας, παρακολουθώντας αποσπάσματα από την 11λεπτη ταινία 360 μοιρών Dolphin Man VR.