Όλυμπος - Τέσσερα Μονοπάτια Για Να Φτάσεις Τους Θεούς

Παραγωγή: Ελλάδα – 2017 

Διάρκεια: 93 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Ντοκιμαντέρ 

Σκηνοθεσία: Νίκος Ντουρλιός 

Υπόθεση: Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά μονοπάτια για να φθάσει κανείς στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου τον Μύτικα. Από το υψόμετρο των 2.917μ. μπορεί να χαρεί τη θέα όσο φθάνει το μάτι αλλά πάνω από όλα να χαρεί για την κατάκτηση ενός «Θεϊκού» στόχου που απαιτεί προσοχή, συγκέντρωση, καλή οργάνωση, τύχη και προ πάντων σεβασμό για τη φύση και το ίδιο το βουνό που μόνο αυτό τελικά «επιτρέπει» στον ορειβάτη να το διαβεί. 

Για να φθάσει κανείς στο Μύτικα, διαβαίνει μαγευτικά τοπία δασών με υπεραιωνόβιες οξιές και ρόμπολα, το Οροπέδιο των Μουσών, τα αλπικά τοπία των κορυφογραμμών. Διαφορετικοί ορειβάτες έχουν αναλάβει να ηγηθούν σε κάθε μια από τις τέσσερις διαδρομές που πραγματεύεται το φιλμ, βάζοντας όλη τους την πολύτιμη εμπειρία για να επιτευχθεί ο δύσκολος στόχος. Γιατί μόνο παιχνιδάκι και βόλτα δεν είναι η ανάβαση στον Όλυμπο.  Υπάρχουν πολλοί που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σ αυτόν όπως ο Κώστας Ζολώτας και το φιλμ μας τους γνωρίζει για να μας φέρουν πιο κοντά στη μαγεία του. Παρακολουθώντας την ανάβαση για την κορυφή, σε μια παράλληλη πλοκή των τεσσάρων μονοπατιών, σε διαφορετικές εποχές, νοιώθουμε την κούραση των ορειβατών, απολαμβάνοντας ως αντιστάθμισμα ένα πανέμορφο τοπίο που προκαλεί δέος. Συνδετικός κρίκος των μονοπατιών αυτών, είναι οι ιστορίες που μας αφηγείται ο Κώστας Ζολώτας. 

 

Επιτέλους! Το ιερότερο βουνό του κόσμου (και ας μην είναι το ψηλότερο) αποκτά το ντοκιμαντέρ που του αξίζει. Μπορεί να είναι τηλεοπτικής λογικής και θεωρητικά το ενδιαφέρον του να περιορίζεται στους ανθρώπους που αγαπούν την ορειβασία και τα ορεινά σπορ, δεν παύει όμως να είναι θεμελιώδης η διαφορά αντίληψης αυτού του φιλμ για τη φύση και τη σχέση της με τον άνθρωπο σε σύγκριση με αντίστοιχα ξένα ντοκιμαντέρ. Εδώ δεν υπάρχει εγωκεντρική μανία κατάκτησης ούτε λογική σύγκρουσης με την αδιάφορη φύση. Εδώ υπάρχει σεβασμός, αγάπη και φόβος Θεού (ή μάλλον Θεών). Όλοι οι συμμετέχοντες λάμπουν κυριολεκτικά όταν μιλούν για την εμπειρία τους με τον Όλυμπο, ανεβάζοντας σε μεταφυσικά επίπεδα την αίσθηση απόλυτου μεγαλείου που αναδίδει η θεά των κορυφογραμμών ακόμη και κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες. 

Πολλοί έχουν θυσιαστεί στο πέρασμα του χρόνου, προσπαθώντας να πατήσουν την κορυφή και έχουν δώσει το όνομά τους σε τοπία και καταφύγια. Όλα αυτά και πολλά περισσότερα παρελαύνουν στις εντυπωσιακές λήψεις που συγκέντρωνε επί 4 χρόνια ο Νίκος Ντούρλιος και συνέθεσε σε μια απόλυτα ελληνοκεντρική οπτική ελεγεία αγάπης για τη φύση. 

Επειδή η ανάβαση σ αυτό το μαγικό βουνό δεν είναι μια υπόθεση εύκολη για τον καθένα, η θέαση αυτού του φιλμ ίσως να είναι η αμέσως πιο κοντινή εμπειρία σε αυτήν. 

Επίσημη συμμετοχή στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2017 

Βιογραφικό σκηνοθέτη: 

Ο Νίκος Ντουρλιός, σπούδασε στη σχολή Τεχνολόγων-Μηχανικών του ΤΕΙ Πάτρας και σκηνοθεσία στη σχολή της Ευγενίας Χατζήκου και κατόπιν στη σχολή Λυκούργου Σταυράκου. Είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Παραγωγή Βίντεο – Οπτικοακουστικά Μέσα και Κινούμενα Γραφικά» στο τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων του ΤΕΙ Αθήνας.

Ασχολείται με τη φωτογραφία σχεδόν 30 χρόνια, και ειδικότερα στη φωτογράφιση του ελληνικού τοπίου με μηχανές μεγάλου φορμά.  Φωτογραφίζει τον Όλυμπο από το 1995.

Τα τελευταία χρόνια, ασχολείται με την παραγωγή ντοκιμαντέρ, ταινιών μικρού μήκους, κινηματογραφικών παραγωγών μικρού μήκους, εταιρικών video και τη διαφημιστική φωτογραφία. Έχει σκηνοθετήσει δύο ταινίες μικρού μήκους και η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, είναι το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Όλυμπος – Τέσσερα Μονοπάτια Για Να Φτάσεις Τους Θεούς». 

Οι Συντελεστές:

ΣΕΝΑΡΙΟ/ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ/ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Νίκος Ντουρλιός

ΑΦΗΓΗΣΗ: Ακύλλας Καραζήσης

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Θοδωρής Ρεγκλής

ΜΟΝΤΑΖ: Μαρία Κουνάβη

ΜΙΞΑΖ: Milk Audio

ΒΟΗΘΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ: Ηλίας Στάθης, Θένια Εμμανουήλ 

Διανομή: Ανεξάρτητη

Η ταινία θα προβάλλεται αποκλειστικά στην αίθουσα ΙΝΤΕΑΛ (Πανεπιστημίου 46, τηλ. 2103826720) από την Κυριακή 11.02.18 και κάθε Κυριακή στις 15.45.

OLYMPUS-Four Paths To Reach The Gods (TRAILER 2018 ) from NICK NTOURLIOS on Vimeo.

Facebook page: https://www.facebook.com/Olympus-Four-Paths-to-Reach-the-Gods-667441686799481/?view_public_for=667441686799481