Human Flow – Ανθρώπινη Ροή

Παραγωγή: Γερμανία/ΗΠΑ/Κίνα – 2017 

Διάρκεια: 140 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Ντοκιμαντέρ 

Σκηνοθεσία: Ai Weiwei 

Εμφανίζονται οι: Princess Dana Firas of Jordan, Hanan Ashrawi, Peter Bouckaert, Filippo Grandi, Maria Kipp, Cem Terzi, πολλοί πρόσφυγες και ο Ai Weiwei. 

Υπόθεση: Περισσότεροι από 65 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν εκτοπιστεί με τη βία από τα σπίτια τους, είτε λόγω πολεμικών συρράξεων είτε λόγω ανέχειας και λιμού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανθρώπινη μετατόπιση από την εποχή του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου.

Ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος εικαστικός και ακτιβιστής Άι Γουέι Γουέι επιχειρεί με αυτό το ντοκιμαντέρ ένα επικό ταξίδι καταγραφής αυτής της ανθρώπινης ροής, περιπλανώμενος με το συνεργείο του σε 23 χώρες. Από την Ελλάδα, τη Γερμανία, το Αφγανιστάν, την Τουρκία μέχρι την Κένυα και το Μεξικό, καταγράφει τη ροή ενός κύματος ανθρώπων που κινούνται συνεχώς προς αναζήτηση καταφυγίου και πατρίδας. 

Η Ανθρώπινη Ροή δεν είναι ένα ντοκουμέντο τεκμηρίωσης ενός παγκόσμιου προβλήματος. Είναι όμως μια εντυπωσιακή καταγραφή της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η ανθρωπότητα στις αρχές του 21ου αιώνα, σε μια κρίσιμη στιγμή όπου αμφισβητούνται και παραβιάζονται παραδοσιακές ανθρωπιστικές αξίες όπως ανοχή, αλληλεγγύη και ευσπλαχνία. Διωγμένος κι ο ίδιος από παιδί στη χώρα του, γνώρισε πρώτα την εσωτερική εξορία και κατόπιν την προσφυγιά στις ΗΠΑ μέχρι το 1993 οπότε και ξαναγύρισε στην Κίνα μόνο και μόνο για να ζήσει μια ζωή συνεχώς καταδιωκόμενος από τις Αρχές, πότε σε περιορισμό, πότε υπό παρακολούθηση μέχρι το 2015 που του επιτράπηκε επιτέλους να ταξιδέψει. Παρόλες τις καταδιώξεις του δεν υπέστειλε ποτέ τη σημαία του ανθρωπισμού και της διαμαρτυρίας και αυτή η μαραθώνια ταινία είναι η καλύτερη απόδειξη. Δεν έκανε την Ανθρώπινη Ροή για να προτείνει λύσεις στα παγκόσμια προβλήματα αλλά για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και να την φέρει μπροστά σε ένα δίλημμα σχετικά με τη στάση της απέναντι στους λαούς που υποφέρουν. Ίσως είναι υπερβολική η διάρκεια και χαλαρή η αφήγηση όμως οι σκηνές που έχουν καταγράψει οι πάνω από 200 συνεργάτες του σκηνοθέτη σε όλη την υφήλιο είναι εκεί σαν μαρτυρίες μαρτυρίου πέρα από τόπο και χρόνο. Από το λασπωμένο γκούλαγκ της Ειδομένης μέχρι τα Ουγγρικά συρματοπλέγματα και τους εξαθλιωμένους Αφγανούς που οι αρχές του Πακιστάν ξεφορτώνονται πίσω στο χάος του Αφγανιστάν, η ανθρωπότητα πρέπει να κάνει πολλά βήματα μπροστά για να ξαναβρεθεί σε ένα υποτυπωδώς αποδεκτό ανθρωπιστικό επίπεδο όπως στη μεταπολεμική εποχή. 

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη

Ο Άι Γουέι Γουέι είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις αισθητικές δηλώσεις του ορμώμενος από γεγονότα και φαινόμενα του σημερινού κόσμου. Χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα από μέσα, από την αρχιτεκτονική μέχρι installations, social media και ντοκιμαντέρ, αναζητώντας συνεχώς τρόπους να αμφισβητεί την κοινωνία και τις αξίες της. Πρόσφατες εκθέσεις του είναι οι: Trace at Hirshhorn στο Μουσείο Hirshhorn και το Sculpture Garden στη Ουάσινγκτον, Maybe, Maybe Not στην Ιερουσαλήμ, Law of the Journey στην Εθνική Πινακοθήκη της Πράγας, Libero στη Φλωρεντία, #SafePassage at Foam στο ΆΜστερνταμ, translocation - transformation  στη Βιέννη, και Ai Weiwei  στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου.

Το 2015 τιμήθηκε για το έργο του από τη Διεθνή Αμνηστία και το 2012 από το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έχει κάνει αμέτρητα ντοκιμαντέρ μεταξύ των οποίων τα Disturbing the Peace, One Recluse, So Sorry, Ordos 100. 

Διανομή: Seven Films

Στην αίθουσα ΑΑΒΟΡΑ από 08.02.18

 

Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας η Seven Films, το Flix.gr, η ΜΕΤΑδραση και η MOAS καλούν το κοινό να στηρίξει όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της κρίσης, οργανώνοντας μια ειδική προβολή, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στους οργανισμούς ως βοήθεια σε πρόσφυγες. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου στις 20.00 στον κινηματογράφο Ααβόρα (Ιπποκράτους 180) με γενική είσοδο 7€ (μειωμένο 6€).

https://www.facebook.com/events/1565111533544457/

 

Για περισσότερες πληροφορίες και συμπαράσταση:

http://gr.humanflow.film/

http://metadrasi.org/supportus/

https://www.moas.eu/donate/