Black Panther

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2018

Διάρκεια: 134 λεπτά

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας 

Σκηνοθεσία: Ryan Coogler

Πρωταγωνιστούν: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Danai Gurira, Martin Freeman, Daniel Kaluuya, Letitia Wright, Winston Duke, Sterling K. Brown, Angela Bassett, Forest Whitaker, Andy Serkis, Florence Kasumba, John Kani, David S. Lee.

Υπόθεση: Ο T'Challa, μετά το θάνατο του πατέρα του (στο Captain America Civil War) ενός τεχνολογικά ανεπτυγμένου μα απομονωμένου Αφρικανικού κράτους- επιστρέφει στην πατρίδα του Wakanda για να πάρει τη θέση του στο θρόνο. Η φαινομενικά ήσυχη και απομονωμένη αγροτική χώρα στην καρδιά της Αφρικής κάθεται κυριολεκτικά πάνω στο εξωγήινο βιμπράνιο και έτσι έχει κρυμμένα από τον υπόλοιπο κόσμο πολλά μυστικά που της επέτρεψαν να έχει αναπτύξει μια απίστευτα προηγμένη τεχνολογία. Όμως το μυστικό της Wakanda κινδυνεύει από ένα παλιό πανίσχυρο εχθρό που επανεμφανίζεται για να παρασύρει τον βασιλιά T’Challa σε μια τρομερή σύγκρουση που απειλεί την Wakanda, αλλά και ολόκληρo τον πλανήτη. Αντιμέτωπος με την προδοσία και το σκοτεινό παρελθόν της δυναστείας, ο νέος βασιλιάς πρέπει να συγκεντρώσει τους συμμάχους του και να απελευθερώσει όλη τη δύναμη του Black Panther, για να εξολοθρεύσει τους εχθρούς του λαού του.

Δύναμη είναι ή λέξη και ειδικότερα μαύρη. Η μαύρη δύναμη του Χόλιγουντ αποκτά το δικό της κομμάτι της comic πίττας και είναι φανταχτερό, θορυβώδες, γεμάτο από τις διδαχές του αμερικάνικου black power αλλά και αναμενόμενα κιτς μέχρι εκεί που δεν παίρνει. Μια συνάντηση διαστημικής τεχνολογίας και αφρικάνικης καλύβας που αντακλάται στις στολές που εναλλάσσει ο βασιλιάς T’Challa: ανάμεσα στην προηγμένη διαστημική τεχνολογία της στολής του Black Panther και τους σκούρους χιτώνες και τα βασιλικά σανδάλια του T’Challa  παρεμβάλλεται μια φανταστική αφροκεντρική ονείρωξη για την σωτηρία της ανθρωπότητας με όλες της τις macho αντιφάσεις και δηθενιές και με μια ελαφρά ιδεολογική σύγχυση όσον αφορά τη σχέση της σύγχρονης μαύρης κοινότητας με τον υπόλοιπο κόσμο-σε σημείο που αναρωτιέσαι «τι θέλει να πει το ποιητή».

Από την σκοπιά του entertainment ωστόσο, όλα λειτουργούν όπως πάντα στο σύμπαν της Marvel. Καλοκουρδισμένα, εντυπωσιακά, με ισόποσες δόσεις χιούμορ και δράσης, απίστευτα εντυπωσιακά κοστούμια από τη Ρουθ Κάρτερ, εκπληκτικό soundtrack και μερικές απρόσμενες ερμηνείες (Lupita N'Yongo κούκλα!). Η κρεμ ντε λα κρεμ της χολιγουντιανής σοκολάτας παρελαύνει από το φανταστικό βασίλειο της Wakanda και δίνει τον καλύτερο (κιτς) εαυτό της. Δίπλα τους και δύο λευκές ερμηνευτικές πινελιές ο Άντι Σέρκις ως διεθνές κάθαρμα και ο Μάρτιν Φρήμαν ως πράκτορας της CIA αναλαμβάνουν μέσα από τους άχαρους δεύτερους ρόλους τους να υπογραμμίσουν τις παρεξηγημένες μέχρι τώρα αρετές της μαύρης φυλής και δείχνουν να το διασκεδάζουν απενοχοποιημένα. Το όλο θέαμα ενορχηστρώνεται με νεύρο, ένταση και ακατάπαυστο ρυθμό από τον Ryan Coogler, τον νεαρό Αφροαμερικανό σκηνοθέτη του Fruitvale Station και του Creed, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί τη νέα μαύρη σκηνοθετική δύναμη του Χόλιγουντ το οποίο ήδη παραληρεί από diversity overdose και μετράει τις παγκόσμιες εισπράξεις.  

 

Και ολίγα trivia για τους φανατικούς

Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε ο χαρακτήρας του Black Panther ήταν στο κόμικ της Marvel “Fantastic Four Vol. 1” το 1966.

Ένα σημαντικό κομμάτι του σύμπαντος του Black Panther είναι οι Dora Milaje, μια ομάδα πανίσχυρων γυναικών που αποτελούν τη φρουρά του Βασιλιά και της οικογένειας του. Είναι ψηλές, αγέρωχες, απίστευτα εντυπωσιακές πολεμίστριες που λειτουργούν σαν μια γροθιά.  Με επικεφαλής την Okoye, που υποδύεται η Danai Gurira, αυτή η γυναικεία βασιλική φρουρά ενσαρκώνεται από κασκαντέρ, χορεύτριες του Μπρόντγουεϊ και γυναίκες από όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Florence Kasumba που επιστρέφει στον ρόλο της Ayo, ενός χαρακτήρα που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο “Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος.”

Η Xhosa, μία από τις επίσημες γλώσσες της Νοτίου Αφρικής, επιλέχθηκε ως η γλώσσα της Wakanda. Το έδαφος είχε προετοιμάσει ο Νοτιοαφρικανός ηθοποιός John Kani, που υποδύθηκε τον Βασιλιά  T’Chaka στο “Captain America: Civil War,”  και μιλούσε με την μητρική του γλώσσα. Ο  Chadwick Boseman, που υποδύεται τον T’Challa/Black Panther, πάτησε στα χνάρια του και μιμήθηκε την προφορά του Kani.

Οι ηθοποιοί και οι κασκαντέρ έκαναν εξάσκηση με αφρικανικά τύμπανα που έπαιζε ο μουσικός Jabari Exum, έτσι ώστε οι κινήσεις τους να έχουν τη μουσικότητα που χαρακτηρίζει την αφρικανικές πολεμικές τέχνες. 

Ο ηθοποιός Daniel Kaluuya έμαθε ιππασία για να προσομοιώσει την ανάβαση του  W’Kabi όχι πάνω σε άλογο, αλλά σε οπλισμένο ρινόκερο.  

Ο Νοτιοαφρικανός ηθοποιός Atandwa Kani παίζει το ρόλο του νεαρού T’Chaka απέναντι στον πατέρα του και διάσημο Νοτιοαφρικανό ηθοποιό John Kani που υποδύεται τον Βασιλιά T’Chaka.

Το βάρος των σκηνών μάχης έπεσε στους ίδιους τους ηθοποιούς για τις ανάγκες της ταινίας. Ο Chadwick Boseman,  που έχει προϋπηρεσία στις πολεμικές τέχνες, ήξερε τι τον περίμενε όταν του ζητήθηκε παρέα με το υπόλοιπο καστ να πάει σε boot camp για να προετοιμαστούν για τις σκηνές μάχης της ταινίας. 

Ο Michael B. Jordan, που υποδύεται τον Erik Killmonger, περνούσε δυόμισι ώρες στην καρέκλα κάθε μέρα για να μπορούν οι μακιγιέρ να εφαρμόσουν 90 πρόσθετα μέρη από σιλικόνη στο πάνω μέρος του σώματος του. Αυτή η διαδικασία περιλάμβανε το βάψιμο του κάθε μέρους ώστε να ταιριάζει με την απόχρωση του δέρματος του Jordan. Κάθε ένα από τα σημάδια του Killmonger εκπροσωπεί όλους αυτούς που έχει σκοτώσει μέσα στα χρόνια. 

Τα περισσότερα σκηνικά της Wakanda ήταν απαιτητικά στην κατασκευή τους, με αποκορύφωμα τον Καταρράκτη του Πολεμιστή, τον τόπο τελετουργιών της μυθικής χώρας,  που χρειάστηκε τέσσερις μήνες για να ολοκληρωθεί. 

Η καταιγιστική καταδίωξη με τα αυτοκίνητα στο Καζίνο γυρίστηκε στο Μπουσάν στη Νότια Κορέα. Χρειάστηκαν σχεδόν δύο εβδομάδες για να επιτευχθεί το εγχείρημα που έχε φόντο τα καθηλωτικά παράλια της περιοχής. Ο σκηνοθέτης Ryan Coogler ήθελε η σκηνή δράσης που λαμβάνει χώρα στη Νότια Κορέα να είναι άρτια, οπότε είχε έναν μοντέρ στο γύρισμα για να κόβει τα πλάνα επί τόπου. Αυτό δεν συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, αλλά ο Coogler ήθελε να αιχμαλωτίσει όλη τη δράση όπως την είχε οραματιστεί και αυτός ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για να το καταφέρει.

Οι κρίκοι που φοράει στο λαιμό της η Danai Gurira ως Okoye σχεδιάστηκαν με βάση αυτούς που φοράνε οι γυναίκες της φυλής  Ndebele. Στο γύρισμα η ηθοποιός φορούσε πανομοιότυπους λαστιχένιους κρίκους.

Η Ruth Carter έψαξε όλο τον πλανήτη, από την Γκάνα μέχρι το Λος Άντζελες, για υφάσματα και αξεσουάρ για τα 700 κοστούμια της ταινίας.

 

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 15.02.18