Jupiter Holdja (Jupiter’s Moon) – Το Φεγγάρι του Δία

Παραγωγή: Ουγγαρία – 2017

Διάρκεια: 129 λεπτά

Βαθμολογία: * * * ½ 

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας 

Σκηνοθεσία: Kornél Mundruczó

Πρωταγωνιστούν: Merab Ninidze, Zsombor Jéger, György Cserhalmi, Mónika Balsai.

Υπόθεση: Ο Άριαν είναι ένας νεαρός Σύρος πρόσφυγας που προσπαθεί μαζί με τον πατέρα του να διαφύγει στην Ευρώπη. Όταν η ομάδα επιχειρεί να διασχίσει τα Σερβο-Ουγγρικά σύνορα πέφτει στα χέρια της συνοριακής αστυνομίας και ο Άριαν πυροβολείται και αποκόπτεται από την ομάδα. Τρομοκρατημένος και τραυματισμένος, ανακαλύπτει - προς μεγάλη του έκπληξη - ότι έχει αποκτήσει την ικανότητα να αιωρείται. Στο στρατόπεδο όπου κρατείται, οι υπερδυνάμεις του τραβούν την προσοχή του Δόκτορα Στερν, ενός διεφθαρμένου γιατρού που τον στέλνει στο νοσοκομείο κι από εκεί τον φυγαδεύει. Όμως ο συνοριακός αστυνομικός που πυροβόλησε τον Άριαν έχει και με τον Δόκτορα Στερν παλιούς ανοιχτούς λογαριασμούς και δεν αργεί να βρεθεί στο κατόπι τους, εξαπολύοντας ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή τους.

Ο Κόρνελ Μουντρούτσο, ο Ούγγρος δημιουργός του Λευκού Θεού, παραδίδει με τη νέα του ταινία ένα συγκλονιστικό ρεσιτάλ σκηνοθεσίας. Το Φεγγάρι του Δία δεν είναι παρά η μικρή μας εξαθλιωμένη και αλλοτριωμένη Ευρώπη, που γίνεται επίκεντρο για μια μεταφυσική αλληγορία με φόντο το προσφυγικό πρόβλημα. Βία, διαφθορά και σκοτάδι πάνω από την Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Στον Ουρανό όμως ανεβαίνει (κυριολεκτικά) το αθώο θύμα της παγκόσμιας κρίσης, ένα μικρό δολοφονημένο προσφυγόπουλο ως Άγγελος Κυρίου, πότε λυτρωτής και πότε εξολοθρευτής, για να θυμίζει στις παραστρατημένες ψυχές μιας κατά βάση Χριστιανικής Ηπείρου να σηκώσουν ξανά το κεφάλι και να κοιτάξουν ψηλά με πίστη για να βρουν τη σωτηρία τους. Ένα Ευρωπαϊκό Watch The Skies-όπως έλεγε κι ο Σπίλμπεργκ πριν από 40 χρόνια. Μήνυμα και προβληματισμός που μάλλον δεν θα δει με καθόλου καλό μάτι μερίδα της προοδευτικής κριτικής ωστόσο ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί το χριστιανικό υπόβαθρο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού για να προκαλέσει τη σύγχρονη υποκριτική στάση της πλειοψηφίας λαών και πολιτικών μπροστά στην παγκόσμια προσφυγική κρίση, αιτία για την οποία-ας μη το παραβλέπουμε-είναι και ο Δυτικός επεκτατισμός που χρησιμοποιεί τοπικά καθεστώτα για τα οικονομικά του συμφέροντα.

Και όλος αυτός ο σύγχρονος εφιάλτης, η κόλαση επί της γης, μόνο στο κλίμα της επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε να αποδοθεί καλύτερα. Κι αυτό κάνει ο σπουδαίος αυτός δημιουργός, παραδίδοντας ένα συναρπαστικό sci-fi θρίλερ που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα χολιγουντιανά στάνταρ παραγωγής. Το θαύμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της πλοκής συντελείται προφανώς και πίσω από την κάμερα, στον προϋπολογισμό της ταινίας, με αποτέλεσμα μια σειρά από καλά οργανωμένες σκηνές δράσης με αποκορύφωμα την καλύτερη καταδίωξη αυτοκινήτων των τελευταίων ετών!

Διανομή: AMA FILMS

Στις αίθουσες από 15.02.18