Ένας Μήνας στην Εξοχή

 

Ένα θεατρικό αριστούργημα του 19ου αιώνα «διδάσκεται» από την υπέροχη Μαίρη Βιδάλη και έναν εξαιρετικό θίασο στο Διάχρονο Θέατρο. Το σπουδαίο συγγραφικό έργο του Ιβάν Τουργκένιεφ υπήρξε βασική επιρροή και προθάλαμος ανάπτυξης του τεράστιου έργου του Τσέχοφ που σημάδεψε τη θεατρική δραματουργία από τον 19ο αιώνα και εφεξής. Το συγκεκριμένο θεατρικό έργο που γράφτηκε γύρω στο 1850, ανάλαφρο, ευφυές και γλυκόπικρο, ενδύθηκε τη ρομαντική ατμόσφαιρα του πρώτου μισού του προπερασμένου αιώνα για να παρατηρήσει με οξυδέρκεια τον ανθρώπινο ψυχισμό μπροστά στις κοινωνικές ανατροπές που μπορεί να φέρει το απρόβλεπτο της ανθρώπινης επιθυμίας και του ερωτικού πάθους. 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Στο αγρόκτημα του Αρκάντι Σεργκέγιεβιτς Ισλάγεφ και της Ναταλίας Πετρόβνα, ο έρωτας διακόπτει για λίγο τη ζωή του σπιτιού. Τη γαλήνια, σχεδόν ακίνητη ζωή του αγροκτήματος ταράζει, ένας γεμάτος ζωντάνια δάσκαλος, ο νεαρός Αλεξέι (Δημήτρης Δρακόπουλος), με τη Ναταλία (Μαίρη Βιδάλη) να τον ερωτεύεται παράφορα και να ταλαντεύεται ανάμεσα στην αξιοπρέπεια και το πάθος.

Οι χαρακτήρες του πολυπρόσωπου αυτού έργου κάνουν τις επώδυνες επιλογές τους, οι επιθυμίες τους παραμένουν αγιάτρευτες. Έργο ψυχικών διαθέσεων και μεταπτώσεων, με ποιητική μελαγχολία και ήρωες αληθινούς που κλυδωνίζονται για λίγο από συναισθηματική αναστάτωση και φλογερά πάθη.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση το εγχείρημα της σύγχρονης δραματουργικής απόδοσης ενός έργου κλασικού μεν πλην όμως τοποθετημένου οριστικά σε μια άλλη, ξένη εποχή. Το παρελθόν είναι μια ξένη χώρα και για να γίνει αναγνωρίσιμη από το σημερινό πληροφορημένο και απαιτητικό θεατρόφιλο κοινό απαιτείται ταλέντο, ικανότητα διάκρισης των διαχρονικών χαρακτηριστικών του και σκηνικού τονισμού τους ώστε να αποφευχθεί η αξιοπρεπής πλήξη. Και όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, ταλέντο και ικανότητες αφθονούν στο φιλόξενο χώρο του Διάχρονου Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Η παράσταση που έστησε με μεράκι και γνώση η Κατερίνα Μαντέλη κυλάει αβίαστα, παρασύροντας το θεατή σε ρυθμούς μιας άλλης εποχής ενώ το καίρια επιλεγμένο καστ αποδίδει λίγο πολύ εξαιρετικά τους ρόλους αυτού του πολυπρόσωπου κωμικού δράματος (ή και δραματικής κομεντί). Η Μαίρη Βιδάλη ερμηνεύει μοναδικά, με αέρινες χειρονομίες και διακριτικά βλέμματα την εύθραυστη Ναταλία που νοιώθει μέσα της το πάθος να σιγοκαίει (και να την καίει) αφήνοντας συνεχώς υποσχέσεις ερωτικού ξεσπάσματος ενώ ο πάντα αξιοσημείωτος Πέτρος Αποστολόπουλος ως Ρακίτιν μοιάζει γεννημένος για το ρόλο αυτού του διακριτικά ερωτευμένου αριστοκράτη, που φθάνει στην αυτοθυσία για να προστατέψει την πλατωνική του αγαπημένη. Απέναντι σ αυτούς τους δύο απελπισμένους από έρωτα, η Βέρα Μακρομαρίδου ως Βέρα και ο Δημήτρης Δρακόπουλος ως δάσκαλος Αλεξέι υποδύονται με ορμή και σωματική ένταση τα αντικείμενα της ερωτικής επιθυμίας. Μιας επιθυμίας που για λίγο μόνο διασαλεύει την «έννομη» τάξη, μέχρι να περιορισθεί και πάλι στα πλαίσια του αστικού γαμήλιου θεσμού. Κάτι για το οποίο φροντίζει με μαεστρία ο «μπαλαντέρ» του έργου, ο Δόκτωρ Ιγνάντι (εξαίρετος από κάθε άποψη ο Κωνσταντίνος Νιάρχος). Το καστ συμπληρώνεται ιδανικά από την εντυπωσιακή Ρούλα Αντωνοπούλου ως δασκάλα Λιζαβέττα, την Λαμπρινή Λίβα ιδανικά ισορροπημένη στο ρόλο της αυστηρής και πονηρής αρχόντισσας και τον Τάσο Μπλάτζιο ως αφοσιωμένο στις μπίζνες του σύζυγο Αρκάντι που χαμπάρι δεν παίρνει για τη διασάλευση της ερωτικής τάξης εντός του οίκου του.


ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Ιβάν Σεργκέγεβιτς Τουργκένιεφ

Διασκευή: Ιβάν Ντοντακόφ (μετάφραση απευθείας από τα Ρώσικα)

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μαντέλη

Τραγούδι: Αλμπίνα Ζαχαριάδου

Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Δανεσής

Σκηνογραφία: Ιωάννα Κατσιαβού

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Αδαμαντία Μαντελένη

Οι Ηθοποιοί:

Μαίρη Βιδάλη (Ναταλία Πετρόβνα Ισλάγιεφ)

Πέτρος Αποστολόπουλος (Μιχαήλ Αλεξάντροβιτς Ρακίτιν)

Δημήτρης Δρακόπουλος (Αλεξέι Νικολάγιεβιτς Μπελάγιεφ)

Βέρα Μακρομαρίδου (Βέρα)

Κωνσταντίνος Νιάρχος (Ιγκάντι Ίλιτς Σπιγκέλσκι)

Τάσος Μπλάτζιος (Αρκάντι Σεργκέγιεβιτς Ισλάγιεφ)

Λαμπρινή Λίβα (Άννα Σιμιόνοβνα Ισλάγεφ)

Ρούλα Αντωνοπούλου (Λιζαβέττα Μπογκτάνοβνα)

Τάκης Δεληγιάννης (Αφανάσυ Ιβάνοβιτς Μπολσιντσώφ)

ΙΝΦΟ

ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΧΗ

Κάθε Σάββατο στις 9:00μμ και Κυριακή στις 7:30μμ

Εισιτήρια: 15 €, φοιτητές, άνεργοι: 10 €

Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά (με διάλειμμα)

Διάχρονο Θέατρο-Μαίρη Βιδάλη

Πυθέου 50-52, Νέος Κόσμος, ΤΚ 11743 ΑΘΗΝΑ

Στάση Μετρό Άγιος Ιωάννης (έξοδος Κασομούλη)

Απαραίτητη κράτηση στο τηλ.210-7233.229