Lady Bird

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2017

Διάρκεια: 94 λεπτά

Βαθμολογία: * * * ½ 

Είδος: Κοινωνικό 

Σκηνοθεσία: Greta Gerwig

Πρωταγωνιστούν: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts, Lucas Hedges, Timothée Chalamet, Beanie Feldstein, Lois Smith, Stephen Henderson, Odeya Rush, Jordan Rodrigues, Marielle Scott.

Υπόθεση: Το Σακραμέντο είναι η επίσημη Πρωτεύουσα της Καλιφόρνια. Είναι και πατρίδα της Γκρέτα Γκέργουιγκ της ηθοποιού που έκανε αίσθηση πριν λίγα χρόνια ως Frances Ha και τώρα κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με την πιο πετυχημένη και δημοφιλή στις ΗΠΑ, ανεξάρτητη ταινία των τελευταίων ετών. Μια ημιοαυτοβιογραφική ιστορία ενηλικίωσης που εξελίσσεται το 2002, τη χρονιά που η γλυκιά και αλλόκοτη ηρωίδα της ονόματι Κριστίν που αυτοπροσδιορίζεται ως Lady Bird, τελειώνει το σχολείο και ανοίγει τα φτερά της για το Κολλέγιο. 

Η Κριστίν που προέρχεται από λαϊκή οικογένεια, περνά μια εφηβεία δύσκολη έχοντας να διαχειριστεί την εκρηκτική σχέση αγάπης -μίσους με τη νοσοκόμα μητέρα της και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της, καθώς και την καθημερινότητά της στο σχολείο, και βέβαια τις εφηβικές ανασφάλειες και τους έρωτες αυτής της ηλικίας. 

Πόση νοσταλγία κρύβει η επιστροφή στα χρόνια της αθωότητας και στον τόπο της νιότης που θεωρούσαμε ότι μας πίεζε ενώ στη ουσία μας προστάτευε από τα βάσανα που βρίσκονταν μπροστά. Έτσι και η Γκρέτα Γκέργουιγκ αντιμετωπίζει το παρελθόν, με μια νοσταλγία με την καλή έννοια, με αγάπη, με έμφαση στις μικρές λεπτομέρειες και την έκφραση των προσώπων και με την κατανόηση και την αποδοχή που φέρνει το πέρασμα του χρόνου. Φαινομενικά μικρή αλλά άπειρα σημαντική η συνεισφορά της στο σύγχρονο Αμερικάνικο κινηματογράφο, όχι τον ομογενοποιημένο των στούντιο, τον άλλο τον γνήσιο τον γεμάτο αυθεντική Αμερική, αυτή την Αμερική της ευαισθησίας και του αυθορμητισμού που αγαπάμε κι ας μην αφορά άμεσα τη δική μας καθημερινότητα. 

 

 

Αυτή η πανίγλυκη και τελικά συγκινητική ταινία κατάφερε, αφότου προβλήθηκε στο φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τελουρίντ, να θεωρηθεί μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές όπου κι αν προβλήθηκε καθώς και πολλές διακρίσεις: 83 νίκες, μεταξύ αυτών και 2 Χρυσές Σφαίρες (Καλύτερης ταινίας και ‘Α Γυναικείου Ρόλου στην κατηγορία Μιούζικαλ/Κωμωδία) και 187 υποψηφιότητες, μεταξύ αυτών 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Β’ Γυναικείου Ρόλου, Σεναρίου).

Ένας ερμηνευτικός θρίαμβος για τη Σίρσα Ρόναν που πάλλεται και λάμπει ολόκληρη σαν πραγματική LadyBird αλλά και για τη συγκλονιστική Λόρι Μέτκαλφ ως μητέρα της και για ολόκληρο το καστ.

Η απολύτως ιδανική ταινία για το σημερινό εφηβικό κοινό, ιδιαίτερα το γυναικείο. Δύσκολο να το βρει στη χώρα μας αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Μακάρι να αποσπάσει την προσοχή που της αξίζει…

Διανομή: UIP

Στις αίθουσες από 01.03.18