The Death of Stalin – Ο Θάνατος του Στάλιν

Παραγωγή: Βρετανία – 2017

Συμπαραγωγοί: Γαλλία/Βέλγιο

Διάρκεια: 106 λεπτά

Βαθμολογία: * * *   

Είδος: Πολιτική Σάτιρα 

Σκηνοθεσία: Armando Ianucci

Πρωταγωνιστούν: Jeffrey Tambor, Olga Kurylenko, Simon Russell Beale, Steve Buscemi, Tom Brooke, Paddy Considine, Justin Edwards, Adrian McLoughlin και ο Michael Palin.

Υπόθεση: Σοβιετική Ένωση, 5 Μαρτίου 1953. Ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος και απόλυτος άρχων της ΕΣΣΔ, ο Ιωσήφ Στάλιν, παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο. Αμέσως ξεκινά μια σκληρή μάχη για τη διαδοχή ανάμεσα στους επόμενους στην κλίμακα της ιεραρχίας. Ο καθένας από αυτούς ήταν αποφασισμένος να καταλάβει πάση θυσία τη θέση του Γραμματέα και να εξουδετερώσει τους υπόλοιπους.

Δύο ατελείωτες μέρες κράτησε αυτός ο αγώνας διαδοχής και επικράτησης που οδήγησε στα άκρα και στα πρόθυρα της τρέλας μεγάλους κι έμπειρους άντρες που καταλήφθηκαν από άκρα φιλοδοξία και απόλυτη απανθρωπιά (και παλιανθρωπιά). Τα παραπάνω αληθινά γεγονότα, που θα ήταν κωμικά να δεν ήταν τραγικά για τις ζωές πολλών ανθρώπων, παρείχαν την έμπνευση για τα κόμικ «O Θάνατος του Στάλιν» και το «Δεύτερο Μέρος – Η Κηδεία» των Φαμπιάν Νούρι και Τιερί Ρόμπιν.

Ο τηλεοπτικός κυρίως Αρμάντο Ιανούτσι, Βρετανός σκηνοθέτης, συγγραφέας και απόλυτος πνευματικός απόγονος του μαύρου χιούμορ των Μόντι Πάιθονς, υπογράφει τη 2η κινηματογραφική του ταινία, θέλοντας να κατακεραυνώσει τις διαχρονικές πρακτικές των απολυταρχικών καθεστώτων. Και τα καταφέρνει αρκετά καλά με τη βοήθεια ενός παράλογα ξεκαρδιστικού καστ και με το πάντα εμπνευσμένο σατιρικό του ύφος. Ο θάνατος ενός ανθρώπου οι αποφάσεις του οποίου επηρέασαν για πάνω από 30 χρόνια τις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, σχεδόν πάντοτε με αρνητικό τρόπο, παρουσιάζεται σαν μια τρελή εκδρομή των Μόντι Πάιθονς στο Κρεμλίνο, πίσω από τις κλειστές πόρτες του οποίου λαμβάνονται αποφάσεις εξόντωσης, εκτοπισμού και πολιτικής εξουδετέρωσης των αντιπάλων. Μια απόλυτα σκοτεινή πτυχή της Ιστορίας που σημάδεψε το πρώτο μισό του 20ου αιώνα με εξαφανίσεις και δολοφονίες.

Η ταινία υπήρξε υποψήφια για 2 Βραβεία BAFTA και για 13 British Independent Awards (κέρδισε τέσσερα). Αμετανόητοι νοσταλγοί του Σταλινισμού μακριά ! Οι υπόλοιποι θα το λατρέψετε.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 08.03.18