Resan till Fjäderkungens Rike (Beyond Beyond) – Επιχείρηση Μαμά

Παραγωγή: Σουηδία/Δανία – 2014

Διάρκεια: 78 λεπτά

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Animation

Σκηνοθεσία: Esben Toft Jacobsen

Aκούγονται οι: Gustaf Hammarsten, Lennart Jähkel, Sissela Kyle, Leif Andrée, Pelle Falk Krusbæk.

Υπόθεση: Ο Γιόχαν είναι ένας μικρός κούνελος που ζει ευτυχισμένος με την οικογένειά του, στην όμορφη Κουνελοχώρα μέχρι που ξαφνικά εμφανίζεται ο τρομερός Βασιλιάς του Φτερού και παίρνει μαζί του τη μητέρα του Γιόχαν στο μακρινό του Βασίλειο. Ο Γιόχαν δεν το βάζει κάτω όμως και αποφασίζει να την αναζητήσει και να τη φέρει πίσω. Το ταξίδι θα είναι δύσκολο και γεμάτο απρόοπτα για το μικρό κούνελο. Στη διαδρομή, θα συναντήσει παράξενα πλάσματα, αξιολάτρευτους συμμάχους και τρομερές δυσκολίες, μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Εκεί θα μάθει μερικές μεγάλες αλήθειες για τη φύση και την τάξη των πραγμάτων…

Ένα κάπως μελαγχολικό ταξίδι σε ένα ονειρικό σύμπαν, με καλή φεστιβαλική πορεία, που αδικαιολόγητα έμεινε εκτός υποψηφιοτήτων και βραβεύσεων από Ενώσεις και Ακαδημίες. Αισθητικά η ταινία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις αντίστοιχες μεγάλες παραγωγές του Χόλιγουντ ενώ θεματικά θα μπορούσε και να θεωρηθεί μια πρόωρη Ευρωπαϊκή εισαγωγή στα θέματα του φετινού Coco. Είναι αρκετά χαρακτηριστικός ο αγγλικός τίτλος της ταινίας: Πέρα από το υπερπέραν!

Η βάση αυτής της κουνελο-ιστορίας είναι, όπως και να το κάνουμε, στενάχωρη αφού αγγίζει την σκληρή πραγματικότητα του θανάτου και του αποχωρισμού. Θέμα κάπως βαρύ για τις παιδικές ψυχές που ωστόσο ο χειρισμός του είναι ανάλαφρος και η διδακτική του ικανότητα μεγάλη. Δυστυχώς, έτσι όπως είναι ο κόσμος σήμερα, η τέχνη δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη, πόσο μάλλον ο χώρος των παραμυθιών, του προαιώνιου τρόπου υποβολής των παιδικών ψυχών στις δύσκολες αλήθειες της ζωής.

Διανομή: Weird Wave

Στις αίθουσες από 08.03.18

Η ταινία θα προβληθεί αποκλειστικά μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.