Tomb Raider - Tomb Raider: Lara Croft

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ – 2018

Διάρκεια: 118 λεπτά

Βαθμολογία: * * ½ 

Είδος: Περιπέτεια 

Σκηνοθεσία: Roar Uthaug

Πρωταγωνιστούν: Alicia Vikander, Dominic West, Walton Goggins, Daniel Wu, Kristin Scott Thomas, Derek Jacobi, Alexandre Willaume, Tamer Burjaq, Adrian Collins, Keenan Arrison, Andrian Mazive.

Υπόθεση: Η βαθύπλουτη νεαρή Αγγλίδα Lara Croft, ατίθαση κόρη εκκεντρικού και εξαφανισμένου εξερευνητή τον οποίο υπεραγαπούσε, προτιμά να δουλεύει ως κούριερ με ποδήλατο στους δρόμους του Ανατολικού Λονδίνου. Αποφασισμένη να χαράξει τη δική της πορεία, αρνείται τα σκήπτρα της παγκόσμιας οικονομικής αυτοκρατορίας του πατέρα της όπως αρνείται να αποδεχθεί και τον θάνατό του. Επτά χρόνια μετά την εξαφάνιση του, η Lara θα προσπαθήσει να λύσει το μυστήριο που περιβάλλει το θάνατό του πατέρα της και ξεκινάει για τον τελευταίο γνωστό προορισμό του: έναν τύμβο σε ένα μυθικό νησί της Ιαπωνικής θάλασσας. Το ρίσκο για τη Lara είναι τεράστιο, καθώς – ενάντια σε κάθε πιθανότητα και με μοναδικό όπλο το πολυμήχανο μυαλό της, την τυφλή πίστη της και το ατίθασο πνεύμα της – θα πρέπει να μάθει να ξεπερνά τα όριά της, ταξιδεύοντας προς το άγνωστο. Ένα άγνωστο γεμάτο απρόβλεπτες αποκαλύψεις, ανατροπές και θανάσιμους κινδύνους. Θα επιζήσει η μικρή Lara; 

Σιγά μη και δεν επιζήσει! Πως θα γίνει το Sequel; (αν φυσικά έχει σουξέ-και μακάρι να έχει-αυτό το reboot).

 

Τα καλά νέα: Ξεχάστε την Αντζελίνα. Καλή ήταν, δυναμική ήταν, σταρ ήταν αλλά η μικρή Αλίσια Βικάντερ «τα λέει» με το δικό της ανθρώπινο τρόπο. Παρά το μικρό της δέμας, για το οποίο πολλοί απαράδεκτοι έσπευσαν να ειρωνευθούν την επιλογή της για το ρόλο, φέρει επάξια εις πέρας τις σωματικές του απαιτήσεις, κάνοντας μάλιστα όπως λένε η ίδια όλα τα stunts (άλλος θηλυκός Τομ Κρουζ μας βρήκε). Είναι επίσης απόλυτα πειστική στις εναλλαγές του χαρακτήρα της ανάμεσα στις σκληρές σκηνές δράσης και τις εσωτερικές στιγμές θλίψης για το χαμό του μπαμπά, εκεί που το τεράστιο Οιδιπόδειο σύμπλεγμα που βρίσκεται στη βάση της ίντριγκας κάνει έντονη την εμφάνισή του.

Τα επίσης καλά νέα: Ο 45χρονος Νορβηγός σκηνοθέτης του Κύματος (επίσημη πρόταση της Νορβηγίας για το Oscar του 2016) με το περίεργο όνομα (και επίθετο) παίζει στα δάκτυλα τις σκηνές δράσης, κρατώντας ένα φρενήρη ρυθμό καθώς οι «πίστες» του video game μετατρέπονται σε καλά οργανωμένες και άψογα μονταρισμένες σεκάνς δράσης.

Τα κακά νέα: Και όλη αυτή η φασαρία γίνεται για να μας παρουσιάσουν μια τεχνολογικά εκσυγχρονισμένη θηλυκή βερσιόν του Ιντιάνα Τζόουνς; Με σενάριο by the numbers και διαλόγους που ενίοτε φέρνουν ένα ακαθόριστο χαμόγελο στα χείλη; Εντάξει, όσο και να πρόκειται για ένα από τα πιο επιτυχημένα video games όλων των εποχών που μάλιστα το 2013 ουσιαστικά «αναγεννήθηκε», ύστερα από τόσα χρόνια θα έπρεπε να σκεφτούν κάτι πιο πρωτότυπο από έναν-τύπου-φόρο τιμής στο παρωχημένο.

Τα ακόμη πιο κακά νέα: Ο Ντόμινικ Γουέστ που ερμηνεύει τον Λόρδο Κροφτ, έναν απίστευτα κακογραμμένο χαρακτήρα, μοιάζει ανίκανος να ξεπεράσει την υπερβολή και το βερμπαλισμό των διαλόγων του, καταλήγοντας σε καρικατούρα άξια χρυσού βατόμουρου.

Και καπάκι σε όλα αυτά το κοινότοπο και εντελώς δεύτερο soundtrack του Junkie XL που θα άξιζε να συνοδεύει…video games όχι όμως πανάκριβα blockbusters.   

Εντάξει ας μην υπερβάλλουμε. Τα παραπάνω κακά είναι αναμενόμενα για το είδος ενώ τα καλά είναι πολύ πιο ουσιώδη για την επιτυχία της ταινίας. Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι αντιδράσεις του σημερινού κοινού μπροστά σ αυτό το video game μνημείο καλλιτεχνικών αντιφάσεων ωστόσο όποιος το προσεγγίσει μόνο για το χορταστικό και συναρπαστικό θέαμα και τη μικροκαμωμένη αλλά εκρηκτικά υπέροχη πρωταγωνίστρια, θα περάσει καλά.

Η υποδοχή θα κρίνει και το τυχόν sequel. Have fun!  

Διανομή: Tanweer

Στις αίθουσες από 15.03.18