Sicilian Ghost Story – Τα Μυστήρια της Σικελίας

Παραγωγή: Ιταλία/Γαλλία/Ελβετία – 2017

Διάρκεια: 122 λεπτά

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Δραματικό Θρίλερ 

Σκηνοθεσία: Fabio Grassadonia, Antonio Piazza 

Πρωταγωνιστούν: Julia Jedlikowska, Gaetano Fernandez, Corinne Musallari, Andrea Falzone, Federico Finocchiaro, Lorenzo Curcio. 

Υπόθεση: Σε μια μικρή κωμόπολη της Σικελίας, πίσω στη δεκαετία του 90, ένα 13χρονο αγόρι, ο Τζουζέπε, εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Περιέργως η εξαφάνισή του δεν κινητοποιεί ούτε τους συχωριανούς ούτε και τις Αρχές ιδιαίτερα. Μόνο η συμμαθήτριά του Τζουζέπε, η Λούνα, που είναι κρυφά τσιμπημένη μαζί του, δεν εφησυχάζει. Η αναζήτησή της την φέρνει μετά από πολλές προσπάθειες στα σκοτεινά νερά της κοντινής λίμνης, ρισκάροντας έτσι και εκείνη την ίδια της τη ζωή για να βρει το μέρος που φυλακίστηκε ο αγαπημένος της φίλος.

Σύμφωνα με το tagline της ταινίας «Οι αδερφοί Γκριμ συναντούν τη Σικελική Μαφία». Πράγματι η αφήγηση του ταλαντούχου σκηνοθετικού δίδυμου είναι παραμυθένια και ο τρόπος που αντιμετωπίζουν ένα κατά τα λοιπά κοινό μαφιόζικο στόρι είναι τουλάχιστον πρωτότυπος. Αν και ο συνδυασμός πολλών κινηματογραφικών ειδών σε μια ενιαία αφήγηση συνήθως δεν καταλήγει καλά, στην περίπτωση αυτού του εφηβικού εφιάλτη που απλώνεται μπροστά στα μάτια μας σε όλη τη μεταφυσική του μεγαλοπρέπεια, όλα λειτουργούν άψογα.

 

Βασισμένοι στην αληθινή ιστορία μιας τραγικής απαγωγής που συντάραξε την Ιταλία στα μέσα της δεκαετίας του 90, οι δημιουργοί εγκαταλείπουν τον κοινωνικό ρεαλισμό για χάρη ενός κινηματογράφου συγγενικού με τον Λαβύρινθο του Πάνα του Ντελ Τόρο, πιο συγκρατημένου από άποψη μεταφυσικής αλλά εξίσου γοητευτικού και οπτικά πανέμορφου. Παίζοντας με τα είδη αλλά και με τη δύναμη της εικόνας, παρασύρουν το θεατή σε ένα διανοητικό παιγνίδι υφαίνοντας μια φαινομενικά αστυνομική ίντριγκα με ουσιαστική κινητήρια δύναμη την άδολη αγάπη της μικρής δυναμικής ηρωίδας τους. Και τα καταφέρνουν θαυμάσια. 

Ταινία έναρξης της Εβδομάδας Κριτικής στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών και Βραβείο Σεναρίου στο περυσινό φεστιβάλ της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας.

Διανομή: Danaos Films

Στις αίθουσες από 15.03.18