Le Semeur – Ο Θεριστής

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο – 2017

Διάρκεια: 98 λεπτά

Βαθμολογία: * * ½ 

Είδος: Δράμα Εποχής 

Σκηνοθεσία: Marine Francen 

Πρωταγωνιστούν: Pauline Burlet, Géraldine Pailhas, Alban Lenoir, Iliana Zabeth, Françoise Lebrun, Raphaëlle Agogué, Barbara Probst, Anamaria Vartolomei, Margot Abascal, Mama Prassinos. 

Υπόθεση: Σε ένα απόμερο ορεινό χωριό της Προβηγκίας το 1851, οι γυναίκες αναγκάζονται να μείνουν μόνες και έρημες όταν οι άνδρες τους εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια του αυτοκρατορικού πραξικοπήματος του Λουδοβίκου Ναπολέοντα που καταλύει τη Γαλλική Δημοκρατία. Ανάμεσά τους και η μικρή Βιολέτ που βρίσκεται σε ηλικία γάμου αλλά χωρίς διαθέσιμο σύζυγο.  Οι γυναίκες αναγκάζονται να ζήσουν απομονωμένες, αναλαμβάνοντας όλες τις εργασίες. Ο καιρός περνάει άπρακτος και η Βιολέτ με τις φίλες της παίρνουν έναν όρκο: Εάν εμφανιστεί κάποιος άνδρας, θα τον μοιραστούν! Και εμφανίζεται…

Πρώτη ταινία μεγάλου μήκους για τη Μαρίν Φρανσέν, μια υπέροχα φωτογραφημένη (σε παραδοσιακό κάδρο 4:3) ταινία εποχής που εστιάζει σε πρόσωπα και σώματα βγάζοντας όλη την ενέργεια και την ένταση της γυναικείας φύσης σε όλες της τις ηλικιακές στιγμές. Άψογο casting που αναδεικνύει μέσα από τις φυσιογνωμίες την ατμόσφαιρα και τα αγροτικά ήθη εκείνης της ιστορικής περιόδου.

Είναι βέβαιο ότι τέτοια περιστατικά συνέβησαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου που γνώρισαν τον πόλεμο και η Φρανσέν επιχειρεί να αναδείξει τη διαχρονικότητα του θέματος και την αιώνια γόνιμη γυναικεία φύση, χωρίς όμως να ξεφεύγει πάντα από μια διάθεση καλλιγραφίας και από τις λογοτεχνικές καταβολές της ιστορίας. Κι αυτό είναι τελικά που περιορίζει την ταινία στα επίπεδα μιας καλογυρισμένης ιστορίας εποχής. Το γυναικείο κοινό θα την εκτιμήσει δεόντως. 

Τα ιστορικά στοιχεία πίσω από την ταινία

Η ταινία είναι βασισμένη στο διήγημα  «L’homme semence» (Ο σπόρος) που γράφτηκε το 1919 από την Violette Ailhaud που γεννήθηκε το 1835 στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται Alpes-de-Haute-Provence. Μετά τον θάνατό της, το 1925, δόθηκε στους  κληρονόμους της ένας σφραγισμένος φάκελος με οδηγίες προς τον συμβολαιογράφο που χειριζόταν τα θέματα της διαθήκης, να μην ανοιχτεί πριν το καλοκαίρι του 1952. Όταν ο φάκελος τελικά ανοίχτηκε, οι οδηγίες για το περιεχόμενο του φακέλου -ένα χειρόγραφο- ήταν να παραδοθεί αποκλειστικά και μόνο σε μία γυναίκα κληρονόμο που έπρεπε να έχει ηλικία μεταξύ 15 και 30 ετών. Αυτή ήταν η 24χρονη Ιβελίν που απέκτησε το χειρόγραφο κείμενο το οποίο παρέδωσε σε έναν Γάλλο εκδότη. Από τότε το διήγημα έχει γνωρίσει πληθώρα εκδόσεων και έχει εμπνεύσει σειρά θεατρικών παραστάσεων και παραστάσεων χορού πριν μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη από την Marine Francen, σύμφωνα με την οποία, αν αφαιρέσει κανείς το ιστορικό πλαίσιο, τις κοινωνικές αναφορές, τις αναφορές στην κουλτούρα και την εθνικότητα, όταν αφαιρέσει όλα αυτά που «ντύνουν» μια γυναίκα, διηγείται την ιστορία του τι σημαίνει να είσαι γυναίκα.

Διανομή: Filmtrade

Στις αίθουσες από 15.03.18