Gringo – Ένας Ξένος στην Πόλη

Παραγωγή: Αυστραλία/ΗΠΑ – 2018

Διάρκεια: 111 λεπτά

Βαθμολογία: * * ½ 

Είδος: Αστυνομική Κωμωδία 

Σκηνοθεσία: Nash Edgerton 

Πρωταγωνιστούν: David Oyelowo, Joel Edgerton, Charlize Theron, Thandie Newton, Bashir Salahuddin, Glenn Kubota, Melonie Diaz, Amanda Seyfried, Harry Treadaway, Theo Taplitz, Paris Jackson, Yul Vazquez, Hernán Mendoza, Hector Kotsifakis. 

Υπόθεση: Ο Χάρολντ, Νιγηριανής καταγωγής, είναι αφοσιωμένο στέλεχος μιας μεγάλης Αμερικάνικης φαρμακευτικής εταιρείας που διευθύνεται από τον (λευκό) παιδικό του φίλο Ρίτσαρντ και την υπέρ του δέοντος δυναμική Ελέιν. Ο Χάρολντ, τίμιος και χαμηλών τόνων άνθρωπος, είναι πιστός στη σύζυγό του και ευτυχισμένος με τη ζωή του. Μέχρι που όλα θα ανατραπούν όταν η ζωή του βρεθεί να απειλείται κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού στο παράρτημα της εταιρείας στο Μεξικό. Εκεί θα αποκαλυφθούν πολλά για τις μπίζνες της εταιρείας και το σκοτεινό ρόλο των αδίστακτων διευθυντών της και ο Χάρολντ θα πρέπει να περάσει στην παρανομία αν θέλει να επιβιώσει από τα πισώπλατα μαχαιρώματα των φίλων του και τα καρτέλ των ναρκωτικών που ενδιαφέρονται θανάσιμα για τα επαγγελματικά του μυστικά.

Χαμός στο ίσωμα χαρακτηρίζει αυτό το φιλόδοξο μείγμα κινηματογραφικών ειδών που γονατίζει συχνά πυκνά κάτω από το βάρος άπειρων υποπλοκών που φορτώνουν υπερβολικά και αναίτια την αφήγηση και αποπροσανατολίζουν τον θεατή. Με σπουδαιότερο ατού την εξαιρετική παρουσία του David Oyelowo σε ένα δύσκολο ρόλο, που απαιτεί ισορροπία ανάμεσα στη δράση και το κωμικό στοιχείο, ο Αυστραλός Νας Έτζερτον διευθύνει επίσης τον αδελφό του Τζος και την πανέμορφη Σαρλίζ Θερόν σε ρόλους που επίσης απαιτούν ισορροπία ανάμεσα στο γλοιώδες και το εξωφρενικά σατανικό (και τα καταφέρνει καλά). Εκεί που τα χάνει είναι στο να συμμαζέψει σε μια ενιαία αφήγηση όλες τις υποπλοκές και τους δευτερεύοντες χαρακτήρες οι οποίοι από μόνοι τους είναι πολύ ενδιαφέροντες ωστόσο ο καθένας τους ωθεί την ταινία σε χίλιες διαφορετικές κατευθύνσεις. Αποτέλεσμα είναι μια αίσθηση μπαλαφάρας και προχειρότητας πίσω από τη μισάνθρωπη πινακοθήκη χαρακτήρων που δημιούργησαν οι σεναριογράφοι.

Το σύνολο είναι εκκωφαντικό, γρήγορο, διασκεδαστικό, αρκούντως καυστικό όσον αφορά τη σύγχρονη λειτουργία της αγοράς (οκ, δεν το λες και Μεγάλο Σορτάρισμα!). Επίσης είναι και πολύ επίκαιρο για τα καθ ημάς. Θα μπορούσε όμως να γίνει πολύ καλύτερο, πιο οργανωμένο σεναριακά και πιο ευφάνταστο σκηνοθετικά. Τότε και εμείς θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια ταινία στην παράδοση της άγριας σάτιρας των κλασσικών του Μπίλι Γουάιλντερ. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει επ’ουδενί ότι η ταινία είναι αδιάφορη. Πως θα μπορούσε εξάλλου όταν έχει την Σαρλίζ Θερόν να πετάει με ύφος μέγιστης ντίβας τις πιο θανατερές ατάκες κυνισμού που έχουμε δει τελευταία σε Χολιγουντιανό θέαμα.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 15.03.18