You were never really here – Δεν ήσουν ποτέ εδώ

Παραγωγή: Βρετανία/Γαλλία/ΗΠΑ – 2017

Διάρκεια: 90 λεπτά

Βαθμολογία: * * * ½ 

Είδος: Ψυχολογικό Θρίλερ 

Σκηνοθεσία: Lynne Ramsay 

Πρωταγωνιστούν: Joaquin Phoenix, Ekaterina Samsonov, Alessandro Nivola, Judith Roberts,  Dante Pereira-Olson, Jonathan Wilde, Kate Easton, Scott Price, John Doman, Alex Manette. 

Υπόθεση: Ένας βετεράνος που πάσχει από μετατραυματικό στρες, ζει βγάζοντας χρήματα από την επί πληρωμή ανεύρεση χαμένων κοριτσιών. Ζώντας μέσα σε ένα συνεχές παραλήρημα, ανάμεσα στα ηρεμιστικά και την ακραία βία του «επαγγέλματος», βρίσκεται ξαφνικά στο επίκεντρο μιας πολιτικής συνωμοσίας όταν αναλαμβάνει την διάσωση της εξαφανισμένης κόρης ενός γερουσιαστή. Η αναζήτηση της μικρής θα του κοστίσει πολύ σε προσωπικό επίπεδο και θα τον φέρει στα όριά του.

Ο Ταξιτζής, το αριστούργημα του Σκορσέζε, μοιάζει να ξαναζωντανεύει σε μορφή ακραίου παραληρήματος, κάτω από τη μαγική σκηνοθετική μπαγκέτα της Σκωτσέζας δημιουργού του «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν». Βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Τζόναθαν Έιμς η Ράμσεϊ, που έχει κάνει και το σενάριο, δημιουργεί μια εφιαλτική ατμόσφαιρα μέσα στην οποία κινείται ο «καταραμένος» ήρωας, ξεκάθαρο προϊόν μιας βίαιης κουλτούρας, και αφηγείται αποσπασματικά και ελλειπτικά την αβάσταχτη και αγχωτική για το μέσο θεατή κατάβασή του σε όλα και πιο βίαιες αντιδράσεις που αντανακλούν την ταραγμένη παιδική του ηλικία.

Ιδανικός εκφραστής και τέλειο ερμηνευτικό όχημα αυτής της ματωμένης Οδύσσειας ο αρχιμάστορας του ερμηνευτικού «Θολού» Χοακίν Φίνιξ που σκιαγραφεί ένα αξέχαστο πορτραίτο βίας και παράνοιας, κερδίζοντας το βραβείο ερμηνείας στο περυσινό Φεστιβάλ Καννών, εκεί όπου η Λίν Ράμσεϊ τιμήθηκε επίσης με το βραβείο σεναρίου (εξ ημισείας με το Ελάφι του Λάνθιμου). Το πακέτο συμπληρώνει το αριστουργηματικό σκορ του Τζόνι Γκρίνγουντ.

Από τις ταινίες που δεν παρακολουθείς αλλά βιώνεις έντονα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική σου ηρεμία. Αξίζει όμως τον κόπο… 

Διανομή: Seven Films

Στις αίθουσες από 22.03.18