Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Το έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή διασκεύασε ο Μάριος Ιορδάνου, αναθέτοντας για πρώτη φορά το ρόλο σε νέα σε ηλικία ηθοποιό, τη Σοφία Καζαντζιάν. Το ποίημα παρουσιάζεται σε μια ευφάνταστη σκηνική διασκευή συνδυασμένο με στίχους των Χαλίλ Γκιμπράν, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. 

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, πραγματοποιήθηκε πέρυσι τέτοιο καιρό η παγκόσμια πρεμιέρα σε ένα από τα ιστορικότερα Πανεπιστήμια του κόσμου, στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, στην Ιρλανδία, εκεί από όπου αποφοίτησαν σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως ο Όσκαρ Ουάιλντ και ο Σάμιουελ Μπέκετ.  Η ελληνική πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου στην ιδιαίτερη πατρίδα του Γιάννη Ρίτσου, στη Μονεμβασιά. Πέρυσι τον Οκτώβριο ανέβηκε επίσης στο Παρίσι, στο Δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσας. 

Ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν, που υπογράφει τη θεατρική διασκευή και τις χορογραφίες, έχουν βραβευτεί από την Unesco για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, έχοντας στο ενεργητικό τους μία ευρωπαϊκή πορεία με τις παραστάσεις τους “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι...” για τον Νίκο Καζαντζάκη (Βερολίνο, Ζυρίχη, Παρίσι, Μόσχα) και “Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)” για τον εθνικό ποιητή της Ελλάδας, Διονύσιο Σολωμό, που παρουσιάστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης, στην Αίθουσα Καλλιτεχνών στο Μόναχο, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και στο Great Hall στο Λονδίνο. 

ΤΟ ΕΡΓΟ

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής ποίησης που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο, με κεντρικό “χαρακτήρα” την ψυχή της ηρωίδας του Γιάννη Ρίτσου... την καρδιά της, που ελεύθερη από τους περιορισμούς που βάζει το σώμα και ο χρόνος... ζει, αναπνέει, ερωτεύεται, γελά, χορεύει και τραγουδάει σε μία προσπάθεια να ενωθεί με το φεγγάρι. Ο χρόνος καταργείται καθώς το παρόν συναντά το παρελθόν, η μοναξιά τον έρωτα και το φυσικό το μεταφυσικό. Η Σοφία Καζαντζιάν ερμηνεύει, χορεύει και τραγουδά με τον Μάριο Ιορδάνου να τη σκηνοθετεί αλλά και να συμμετέχει ο ίδιος σε μία διαφορετική Σονάτα του Σεληνόφωτος, όπου ο άνθρωπος ξεπερνάει τα εμπόδια, τα προσωπικά του όρια και βγαίνει νικητής φωνάζοντας “Venceremos”.


Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ένα πολυαγαπημένο ζευγάρι (στη ζωή και στη σκηνή) συνεργάζεται για την πραγματοποίηση ενός ονείρου ζωής. Να συλλάβουν την ουσία της ποίησης ενός θρύλου του 20ου αιώνα, ενός βασανισμένου ποιητή που έγραψε αυτή τη Σονάτα όταν πια τελείωναν τα μαρτύριά του και οι εξορίες, όταν επιχειρούσε να κοιτάξει μπροστά στο μέλλον και να αφήσει πίσω το πένθος και τη χαμένη νιότη. Αυτό το όνειρο λοιπόν γίνεται πραγματικότητα και με το παραπάνω σε μια συγκινητική μεταμοντέρνα σκηνική τελετουργία όπου η αέρινη Σοφία Καζαντζιάν, ντυμένη στα κόκκινα (και όχι στα μαύρα όπως ήταν οι αρχικές σκηνικές οδηγίες του ποιητή) πάλλεται από τη φλόγα του έρωτα που γιατρεύει, ζωντανεύει και οδηγεί ξανά πίσω στο μονοπάτι της ζωής. Η δύναμη του λόγου του Ρίτσου συναντά τη Λατινοαμερικάνικη ποίηση και την Ιρλανδέζικη φολκ (μεταξύ άλλων εμβόλιμων ακουσμάτων) και το σύνολο αναδίδει τη μαγεία μιας άλλης ποιητικής εποχής. Μια εποχής με νόημα και ουσία στην οποία ο έρωτας και ο άνθρωπος ήταν νικητές (και θα ξαναγίνουν). Venceremos μας λέει ο αγέρωχος Μάριος Ιορδάνου. Venceremos λοιπόν! 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία / Μουσική επιμέλεια: Μάριος Ιορδάνου

Θεατρική Διασκευή / Χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν

Ερμηνεύουν: Σοφία Καζαντζιάν, Μάριος Ιορδάνου

Ενδυματολογία: Ελευθερία Τώρα

Σκηνογραφία: Βαλεντίνο Βαλάσης

ΙΝΦΟ

Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Τελευταία παράσταση το Σάββατο 31 Μαρτίου στις 18:30.

Είσοδος: 12 ευρώ Προπώληση: 10 ευρώ

Προπώληση: Viva.gr

Διάρκεια: 70 λεπτά

Θέατρο Αλκμήνη- Αλκμήνης 8-12, Πετράλωνα

Κρατήσεις: 6974876024, 210 3428650