Insyriated – Εντός Ορίων

Παραγωγή: Βέλγιο/Γαλλία/Λίβανος– 2017

Διάρκεια: 85 λεπτά

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Δράμα 

Σκηνοθεσία: Philippe Van Leeuw 

Πρωταγωνιστούν: Hiam Abbass, Diamand Bou Abboud, Juliette Navis, Mohsen Abbas, Moustapha Al Kar, Alissar Kaghadou. 

Υπόθεση: Ένα διαμέρισμα στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας γίνεται καταφύγιο για μία οικογένεια και τους γείτονές της. Καθώς ο πόλεμος μαίνεται έξω από τις μπαλκονόπορτες, η ζωή εντός συνεχίζεται με δυσκολίες και συνεχείς ανατροπές. Μέχρι που η μάνα του σπιτιού καλείται να πάρει τις πιο ακραίες αποφάσεις για την επιβίωση όλων.

Ότι πιο κοντινό σε αναπαράσταση αστικής εμπόλεμης ζώνης είναι αυτή η Βέλγικη πολυβραβευμένη ταινία, επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε καθώς η κόλαση της Συρίας έχει έκτοτε εξελιχθεί σε ακόμη χειρότερο εφιάλτη χωρίς τέλος. Ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που καλούνται τώρα ως ελεύθεροι πολιορκημένοι να επιβιώσουν μέσα σε τέσσερις αμπαρωμένους τοίχους, ζώντας ένα καθημερινό θέατρο του παραλόγου; Άνθρωποι καθημερινοί της μεσαίας τάξης, με οικογένειες, παιδιά, όνειρα για το μέλλον… Τώρα η ζούγκλα και τα άγρια ένστικτα ορίζουν την κάθε κίνηση. Η φύση του πολέμου είναι σκοτεινή και βρώμικη και ένα διαμέρισμα αποδεικνύεται δύσκολο να προστατεύσει τους ενοίκους του όσο και αν το ορίζει με αποφασιστικότητα και δύναμη η μάνα του σπιτιού.

Η ταινία διαθέτει θεατρική δομή ωστόσο αυτό δεν την εμποδίζει καθόλου από το να είναι από κάθε άποψη συναρπαστική αφού το γρήγορο μοντάζ και οι συνεχείς ανατροπές της δράσης δεν αφήνουν τον θεατή να πάρει ανάσα, σχεδόν δίνοντάς του μια θέση ανάμεσα στους έγκλειστους. Με επικεφαλής την πάντα ενδιαφέρουσα αλλά εδώ εξαιρετική, Λιβανέζα σταρ Χιάμ Αμπάς, το αραβόφωνο καστ είναι γενικά επιτυχημένο και αποπνέει μια αίσθηση βουβής απελπισίας καθώς αφουγκράζεται τους πυροβολισμούς και τις βόμβες που αντηχούν απέξω. Ενώ μέσα στο διαμέρισμα, κρίνονται ζωές, επιλογές και η ίδια η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Το δράμα χωρίς τέλος ενός λαού, συμπυκνωμένο στους 4 τοίχους ενός σπιτιού. 

Βραβεία και διακρίσεις

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ 67ΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

ΒΡΑΒΕΙΟ LABEL EUROPA CINEMAS ΤΟΥ 67ΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ      

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΟΥ 58ΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

6 ΒΡΑΒΕΙΑ MAGRITTE [ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΒΕΛΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ]

(ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ- ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ & ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Philippe Van Leeuw- ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Virginie Surdej -|ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΗΧΟΥ Alek Goose, Paul Heymans- ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ  Jean-Luc Fafchamps)

H ταινία διανέμεται στις ελληνικές αίθουσες με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe Media της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διανομή: Danaos Films

Στις αίθουσες από 29.03.18