ΕΚΟΜΕ: Λαμπρή παρουσίαση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

 

Είχαμε παρουσιάσει πέρυσι το καλοκαίρι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του νεοσύστατου Υπουργείου ΨΗΠΤΕ για την προσέλκυση επενδύσεων με τη μορφή Cash rebates. Το νομοσχέδιο λοιπόν ψηφίστηκε, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας Α.Ε (ΕΚΟΜΕ) συστάθηκε και στελεχώθηκε (με Πρόεδρο και Διευθύνοντα  Σύμβουλο τον Πάνο Κουάνη), τα πρώτα 75 εκατομμύρια ευρώ για κεφάλαιο εξασφαλίστηκαν, διαφημιστικά φιλμ για την προσέλκυση ξένων παραγωγών γυρίστηκαν και όλα πλέον είναι έτοιμα να πάρουν μπροστά. Αυτά και πολλά άλλα παρουσίασαν λοιπόν ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Παππάς και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, τη Δευτέρα το βράδυ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Κατά το χαιρετισμό του, ο Υπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι επιτέλους αναδεικνύεται αυτό που θα έπρεπε να είναι ήδη πραγματικότητα αλλά για τη στήριξη του οποίου δυστυχώς, κατά το παρελθόν, η Πολιτεία δεν αφιέρωσε ούτε τον κόπο ούτε τους πόρους. Διαβεβαίωσε επίσης πως το νέο σχέδιο για τη στήριξη των οπτικοακουστικών παραγωγών έχει εξαιρετικά πλεονεκτήματα και ζήτησε την υποστήριξή του από τους ανθρώπους του κλάδου καθώς ο οπτικοακουστικός κλάδος μπορεί να γίνει κλάδος αιχμής για την Ελλάδα κατά την περίοδο της ανάκαμψής της.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ήρθε η στιγμή για την Ελλάδα να διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί μέσα στις τρέχουσες παγκόσμιες δομικές αλλαγές της τηλεοπτικής και κινηματογραφικής αγοράς και ότι αυτό είναι το σημαντικό που προσφέρει η πρωτοβουλία του Υπουργείου. Εξάλλου η συζήτηση με τους ανθρώπους του κλάδου όχι μόνο δεν τελειώνει εδώ αλλά όπως σημείωσε ο κ. Κρέτσος «πρέπει να απλώσουμε την ατζέντα, να συζητάμε την πορεία και να αξιολογούμε. Να βρισκόμαστε και να συζητάμε τι μπορούμε να διορθώσουμε. Ειδικά τώρα που υπάρχει διάθεση από όλες τις πλευρές».

Και φυσικά το ζουμί της υπόθεσης ήταν η δήλωση του Γενικού Γραμματέα σε κάποια αποστροφή του λόγου του ότι «δεν χρειάζεται πλέον ο μπάρμπας στην Κορώνη για να γίνει δουλειά» καθώς το σύστημα είναι διάφανο. Υπενθύμισε εξάλλου στους παρευρισκόμενους ότι εκτός από τα ήδη διαθέσιμα 75 εκατ. ευρώ, μέσα στα επόμενα χρόνια θα εξασφαλισθούν ακόμα 375 εκατ. ευρώ, όπως ήταν και το αρχικό budget του ΕΚΟΜΕ.

Στην εκδήλωση, που παρουσίασε η ηθοποιός Νεφέλη Κουρή, παρουσιάστηκαν όλα τα στοιχεία που αφορούν στα νέα κίνητρα για τη παραγωγή οπτικοακουστικών έργων, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους παραγωγούς. Παρουσιάστηκαν επίσης τρία φιλμάκια για την προώθηση του project στις ξένες αγορές.

 

Στο κοινό βρέθηκαν πολλοί γνωστοί και δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως ο Στέλιος Μάινας, η Υρώ Μανέ, η Δήμητρα Ματσούκα, ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, πολλοί δημιουργοί και παραγωγοί όπως ο Πάρις Κασιδόκωστας, ο Τάσος Μπουλμέτης, ο Γιάννης Σμαραγδής, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος και άλλοι πολλοί.  

Στο παρακάτω link παρακολουθήστε ένα από τα διαφημιστικά φιλμ.

http://mindigital.gr/images/N_PAPPAS_VARIOUS_IMAGES/VIDEOS/2018/20180327_video_ggee_optikoakoustika.mp4

Περισσότερα για το νέο Project διαβάστε εδώ   

Την Τετάρτη που μας πέρασε υπογράφτηκε και η σχετική ΚΥΑ, για την προκήρυξη του καθεστώτος ενίσχυσης της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων, από τον υπουργό ΨΗΠΤΕ, Ν. Παππά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλ. Χαρίτση. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Όλα παίρνουν το δρόμο τους λοιπόν για μια νέα εποχή για το χώρο. Μια νέα εποχή στην οποία το αντίστοιχο «όπλο» του Υπουργείου Πολιτισμού, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, φαντάζει αδρανές, ζαλισμένο ανάμεσα στις συνεχείς διοικητικές του αλλαγές και τις εκθέσεις των ορκωτών που το εκθέτουν διαχρονικά. Αυτό όμως είναι μια άλλη πικρή ιστορία που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως πικρό ήταν και το πρωινό που ξημέρωσε προχθές όταν, μέσα στην καλή χαρά για τα νέα μέτρα, ξεχάσαμε ότι η χώρα μας είναι πρωτεύουσα της γραφειοκρατίας και της στείρας τυπολατρίας. Η απορριπτική απόφαση του ΚΑΣ, του πανίσχυρου Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, για το αίτημα χρησιμοποίησης του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου για γυρίσματα τηλεοπτικής παραγωγής του BBC σε σκηνοθεσία Παρκ Τσαν Γουκ, ήρθε σαν ηχηρό χαστούκι να μας προσγειώσει στην τάξη. Δεν ξέρω βέβαια αν αυτός ήταν ο σκοπός ή αν επιλέχθηκε η συγκεκριμένη «γραμμή» ως απάντηση στα μόλις προχθές ανακοινωθέντα του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ αλλά οι όποιες μικρο ή μεγαλο-πολιτικές κόντρες σε βάρος του εθνικού συμφέροντος είναι παντελώς απαράδεκτες! Και εθνικό συμφέρον είναι η προβολή των μνημείων και θησαυρών της χώρας με κάθε πρόσφορο (και αποδοτικό) τρόπο. Επειδή όμως υπάρχουν εξελίξεις για τη συγκεκριμένη υπόθεση, διαβάστε περισσότερα εδώ