A Quiet Place – Ένα Ήσυχο Μέρος

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2018

Διάρκεια: 90 λεπτά

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Τρόμου 

Σκηνοθεσία: John Krasinski 

Πρωταγωνιστούν: Emily Blunt, John Krasinski, Noah Jupe, Millicent Simmonds, Leon Russom, Cade Woodward. 

Υπόθεση: Κάπου στο μέλλον, η Γη έχει σχεδόν ερημωθεί από αιμοβόρα τέρατα ακαθόριστης προέλευσης τα οποία κινούνται αποκλειστικά βασισμένα στον ήχο. Μια οικογένεια που έχει καταφύγει σε μια ερημωμένη αγροτική περιοχή έξω από τη Νέα Υόρκη αναγκάζεται, για να επιζήσει, να κινείται στην απόλυτη σιωπή αφού ο παραμικρός θόρυβος μπορεί να αποβεί μοιραίος. Οι μέρες περνούν μαρτυρικά καθώς αισθάνονται τον κλοιό να σφίγγει γύρω τους και οι δυσκολίες αυξάνονται με την εγκυμοσύνη της μητέρας και την κώφωση της μεγάλης κόρης. 

Ένα καθαρόαιμο b movie με σαφείς επιρροές από το κινηματογραφικό σύμπαν του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν (και ειδικότερα από τον ανατριχιαστικό Οιωνό) που επικεντρώνεται ωστόσο στον φόβο ως πρωταρχική καθαρή δύναμη και πάνω σ αυτόν χτίζει μια ιστορία με έμφαση στο σασπένς, χωρίς να νοιάζεται και τόσο για το science, το πρώτο συνθετικό του sci fi. Ο πολυτάλαντος Τζον Κρασίνσκι και η σύζυγός του Έμιλι Μπλαντ (υπέροχη όπως πάντα) υποδύονται ένα ζευγάρι με παιδιά που θα έκανε τα πάντα για να τα προστατέψει. Παρά την ευρηματικότητά τους, βιώνουν μια ανείπωτη τραγωδία που αντανακλά ένα είδος αλληγορίας για τη γονική ευθύνη και δημιουργεί το πλαίσιο που θα κινηθούν όλοι οι χαρακτήρες, μεταδίδοντας με απόλυτη επιτυχία το σοκ της επιβίωσης στον θεατή που λίγο θα νοιαστεί για την επιστημονική ανακρίβεια πολλών στοιχείων της πλοκής. Ασημαντότητες μπροστά σε μια συναρπαστική περιπλάνηση στη σιωπή, που διακόπτεται περιοδικά από τις ηχητικά καθοδηγούμενες επιθέσεις των (εξωγήινων;) τεράτων, κάτι ανάμεσα σε aliens και war of the worlds.

Κι αυτή η ταινία εντάσσεται στο συνεχώς διογκούμενο νέο κύμα horror ταινιών όπως το Τρέξε και ο Διχασμένος, με έμφαση σε ατμόσφαιρα, χαρακτήρες και γνήσιο σασπένς. Ο Χολιγουντιανός τρόμος εκσυγχρονίζεται… 

Διανομή: UIP 

Στις αίθουσες από 05.04.18