Κάννες – Ένα Γαλλικό κινηματογραφικό Φρούριο

 

Ενόψει της επικείμενης έναρξης της μεγαλύτερης κινηματογραφικής γιορτής, η περίφημη Κρουαζέτ άρχισε να ετοιμάζεται για την 71η επέτειο του πλέον παγκόσμιου κινηματογραφικού γεγονότος. Παγκόσμιου; Ίσως όχι και τόσο πλέον αφού η Γαλλική κινηματογραφική κοινότητα (βιομηχανία και καλλιτέχνες) έχει από πέρσι αρχίσει να «δείχνει τα δόντια» της στον Αμερικάνικο παράγοντα. Ο πόλεμος του Netflix, μετά την περυσινή Γαλλική επίθεση, συνεχίζεται ακάθεκτος και πιο απροκάλυπτος πλέον, αφού θεσμοθετήθηκε και επίσημα ο αποκλεισμός από κάθε βράβευση ταινιών που δεν έχουν κινηματογραφική διανομή στη Γαλλία. Για ποιον χτύπησε η καμπάνα; Μα για τον παγκόσμιο γίγαντα της διαδικτυακής πλατφόρμας θεάματος που σε αντιπερισπασμό απέσυρε και τις 5 ταινίες που προόριζε για τα τμήματα του Φεστιβάλ. Προς μεγάλη λύπη του Διευθυντή Τιερί Φρεμό που θα ήθελε κολασμένα στη γιορτή του την τελική ολοκληρωμένη βερσιόν της μέχρι πρόσφατα ημιτελούς ταινίας του Όρσον Γουέλς The Other Side of the Wind, η οποία ολοκληρώθηκε από το Netflix για να ενταχθεί στην ψηφιακή του πλατφόρμα. Εξάλλου, κακά τα ψέματα, οι περισσότερες ταινίες που επιλέγονται στα διάφορα προγράμματα του Φεστιβάλ είτε έχουν Γαλλική εθνικότητα είτε η Γαλλία συμμετέχει με κάποιο τρόπο ή ποσοστό στη δημιουργία τους.

Η εμπροσθοφυλακή της Ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της λέξη απέναντι σε ένα Χόλιγουντ το οποίο έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τον μεγάλο του εχθρό Ντόναλντ Τραμπ και την ανερχόμενη μονοκρατορία της Ντίσνεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του ανταγωνισμού στην μεγαλύτερη εξαγωγική βιομηχανία των ΗΠΑ (μετά τον πόλεμο φυσικά).

Η γιορτή όμως πλησιάζει και οι συνεντεύξεις τύπου έχουν ξεκινήσει: Ταινία έναρξης, αφίσα και τώρα το επίσημο πρόγραμμα (πλην εκπλήξεων της τελευταίας στιγμής βέβαια).  

Η φετινή αφίσα εμπνευσμένη από τον Τρελό Πιερό του Γκοντάρ, το έμβλημα της Γαλλικής Νουβέλ Βαγκ, δίνει τον τόνο της φετινής διοργάνωσης. Ανατροπή και ρομαντική αναζήτηση στο άγνωστο για το νέο και πρωτότυπο. Έτσι και οι επιλογές που ανακοινώθηκαν κυμαίνονται ανάμεσα σε γνωστές στους φανατικούς σινεφίλ σκηνοθετικές υπογραφές και σε νέους δημιουργούς που έρχονται με την πρώτη τους ταινία στο κέντρο του κινηματογραφικού κόσμου.

Πολλή η δουλειά για την φετινή Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνιστικού Κέιτ Μπλάνσετ (ναι, αυτή η Divina Κέιτ) που δηλώνει ενθουσιασμένη για την επιλογή της. ‘Όσο για το ρόλο του Τελετάρχη μετά τη διεθνή Μόνικα Μπελούτσι πέρυσι, φέτος αναλαμβάνει ο Έντουαρντ Μπάερ, σκηνοθέτης, παραγωγός, ηθοποιός και θεατράνθρωπος, όχι όμως και πολύ γνωστός εκτός του Γαλλόφωνου κόσμου. Είπαμε! Vive La France!

Τον σινεφίλ τόνο δίνει ακόμη και η ταινία έναρξης που φέτος θα έχει την πρωτοτυπία να συμμετάσχει ταυτόχρονα και στο διαγωνιστικό τμήμα. «Όλοι το ξέρουν» ο τίτλος (ή επί το αγγλικότερον Everybody Knows), Ισπανία η χώρα και Ιρανός ο δημιουργός. Ο μέγας Άσγκαρ Φαραντί σκηνοθετεί το Ισπανικό ζεύγος Πενέλοπε Κρουθ και Χάβιερ Μπάρδεμ και τον Αργεντίνο σούπερσταρ Ρικάρδο Νταρίν σε ένα κοσμοπόλιταν ψυχολογικό δράμα ηθικών επιλογών και οικογενειακών ανατροπών που σίγουρα δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητο.

Ανάμεσα στα ονόματα που ανακοινώθηκαν, διακρίνουμε διάσημες σινεφίλ υπογραφές όπως ο αγαπημένος μας χαμηλόφωνος Ιάπωνας Κόρε Εντα Χιροκάζου, ο πάντα ενδιαφέρων Κινέζος Ζια Τζανγκ Κε, ο Πάβελ Παβλικόφσκι της Ida, o Ιρανός κατατρεγμένος Τζαφάρ Παναχί και ο κάπως ξεχασμένος Spike Lee με τον προκλητικότατο τίτλο Blackkklansman και θέμα τη διείσδυση στην Κου Κλουξ Κλαν ενός Αφροαμερικανού αστυνομικού τον οποίο ερμηνεύει ο Τζόν Ντέιβιντ Γουάσινγκτον (υιός του Ντένζελ βεβαίως). Οψόμεθα εάν ο Spike αναστήθηκε καλλιτεχνικά ή αν παραμένει ένας επιθετικός προβοκάτορας.

17 ταινίες διαγωνίζονται (μέχρι στιγμής) για το Χρυσό Φοίνικα αλλά και τα άλλα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ με πολλές ακόμη ταινίες να περιμένουν τη σειρά τους για να συμμετάσχουν στα παράλληλα προγράμματα (Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών και Εβδομάδα της Κριτικής).

Ας αρχίσει λοιπόν η γιορτή και εδώ θα είμαστε να τα λέμε !

Το επίσημο αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Ταινία έναρξης (εντός συναγωνισμού)

Asghar FARHADI - TODOS LO SABEN (EVERYBODY KNOWS) 

Διαγωνιστικό

Stéphane BRIZÉ - AT WAR

Matteo GARRONE - DOGMAN

Jean-Luc GODARD - LE LIVRE D’IMAGE  

Ryusuke HAMAGUCHI - NETEMO SAMETEMO (ASAKO I & II) (ASAKO I & II)

Christophe HONORÉ - SORRY ANGEL

Eva HUSSON - GIRLS OF THE SUN

JIA Zhang-Ke - ASH IS PUREST WHITE

KORE-EDA Hirokazu SHOPLIFTERS

Nadine LABAKI - CAPERNAUM

LEE Chang-Dong - BUH-NING (BURNING)

Spike LEE - BLACKKKLANSMAN

David Robert MITCHELL - UNDER THE SILVER LAKE

Jafar PANAHI - THREE FACES

Pawel PAWLIKOWSKI - ZIMNA WOJNA (COLD WAR)

Alice ROHRWACHER - LAZZARO FELICE

Kirill SEREBRENNIKOV - LETO

A.B SHAWKY - YOMEDDINE (1st film)

Ένα κάποιο βλέμμα

Ali ABBASI - GRÄNS (BORDER)

Meryem BENM’BAREK - SOFIA 1st film

Andréa BESCOND Eric METAYER - LITTLE TICKLES 1st film

BI Gan - LONG DAY'S JOURNEY INTO NIGHT

Nandita - DAS MANTO

Antoine DESROSIÈRES - SEXTAPE

Lukas DHONT - GIRL 1st film

Vanessa FILHO - ANGEL FACE 1st film

Valeria GOLINO - EUPHORIA  

Gaya JIJI - MY FAVORITE FABRIC 1st film

Wanuri KAHIU - RAFIKI (FRIEND)

Etienne KALLOS - DIE STROPERS (THE HARVESTERS) 1st film

Ulrich KÖHLER - IN MY ROOM  

Luis ORTEGA - EL ANGEL

Adilkhan YERZHANOV - THE GENTLE INDIFFERENCE OF THE WORLD

Εκτός συναγωνισμού

Ron HOWARD - SOLO A STAR WARS STORY

Gilles LELLOUCHE - LE GRAND BAIN

Μεταμεσονύχτιες προβολές

Joe PENNA - ARCTIC

YOON Jong-Bin - GONGJAK (THE SPY GONE NORTH)

Ειδικές Προβολές

Aditya ASSARAT Wisit SASANATIENG Chulayarnon SRIPHOL Apichatpong WEERASETHAKUL - 10 YEARS IN THAILAND

Nicolas CHAMPEAUX Gilles PORTE - THE STATE AGAINST MANDELA AND THE OTHERS

Carlo DIEGUES - O GRANDE CIRCO MÍSTICO (THE GREAT MYSTICAL CIRCUS)

Romain GOUPIL - LA TRAVERSÉE

Michel TOESCA - TO THE FOUR WINDS

WANG Bing - DEAD SOULS

Wim WENDERS - POPE FRANCIS:A MAN OF HIS WORD