La Promesse De l’aube – Η Υπόσχεση της Αυγής

Παραγωγή: Γαλλία – 2017

Διάρκεια: 131 λεπτά

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Βιογραφικό Δράμα 

Σκηνοθεσία: Eric Barbier 

Πρωταγωνιστούν: Pierre Niney, Charlotte Gainsbourg, Didier Bourdon, Jean-Pierre Darroussin, Catherine McCormack, Finnegan Oldfield, Pawel Puchalski, Némo Schiffman. 

Υπόθεση: Στη Βίλνα της δεκαετίας του 20 μεγαλώνει ο μικρός Ρωσοεβραίος Ρομάν με την υπερπροστατευτική και απίστευτα εφευρετική μητέρα του Νίνα. Μια δύσκολη, γεμάτη ανέχεια, παιδική ηλικία που δίνει τη θέση της σε μια ελπιδοφόρα εφηβεία όταν μάνα και γιος μεταναστεύουν για μια καλύτερη και πιο ασφαλή ζωή στην ηλιόλουστη Νίκαια της Γαλλίας. Κι όταν έρχονται τα σύννεφα του πολέμου, ο αποκαλούμενος τώρα Ρομέν, Γάλλος πολίτης, γίνεται πιλότος της πολεμικής αεροπορίας και διακρίνεται για τα ανδραγαθήματά του. Ζώντας μια απίστευτη ζωή συνεχούς επανεφεύρεσης του εαυτού του, ο νεαρός Ρομέν εξελίσσεται σε συγγραφέα, διπλωμάτη και γοητευτικό κοσμοπολίτη που σαρώνει τα λογοτεχνικά βραβεία και τις γυναικείες καρδιές ως Ρομέν Γκαρί. Μια όμως ήταν η καρδιά που της ήταν απόλυτα αφοσιωμένος και της χρωστούσε τα πάντα: η μητέρα του Νίνα. Χάρη στην ολοκληρωτική αγάπη αυτής της αξιολάτρευτης, εκκεντρικής γυναίκας έγινε ένας από τους μεγαλύτερους μυθιστοριογράφους του 20ού αιώνα, ζώντας μία ζωή γεμάτη περιπέτεια, πάθος και μυστήριο που έληξε πρόωρα με την αυτοκτονία του το 1980.

Ένας από τους λογοτεχνικούς θεσμούς της Γαλλικής κουλτούρας του 20ου αιώνα, ένας ξένος που αγάπησε παράφορα τη Γαλλία της ελευθερίας, ισότητας και αδελφότητας και τον αγάπησε κι αυτή με πάθος, ο συγγραφέας Ρομέν Γκαρί δεν υπήρξε ποτέ ξένος με τον κόσμο του κινηματογραφικού θεάματος. Όταν μάλιστα μια από τις συζύγους του, ίσως η πιο αγαπημένη, υπήρξε η Αμερικανιδούλα Τζιν Σίμπεργκ του Γκονταρικού Με κομμένη την Ανάσα και την οποία μάλιστα σκηνοθέτησε σε 2 ταινίες !!! Όλη του η ζωή ένα σενάριο ήταν όμως του οποίου μοναδική έμπνευση υπήρξε η γυναίκα που αγάπησε περισσότερο από όλες, η μητέρα του. Ένα τεράστιο και ανομολόγητο Οιδιπόδειο σύμπλεγμα υπήρξε το κίνητρο δημιουργίας για έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ου αιώνα που ταυτόχρονα υπήρξε πολιτικός και παγκόσμιος τυχοδιώκτης και μπον βιβέρ. Μια ζωή έτοιμη για ταινία την οποία φρόντισε ο ίδιος να απαθανατίσει στην αυτοβιογραφία του Η υπόσχεση της Αυγής η οποία μάλιστα είναι η 2η φορά που μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη. Η πρώτη απόπειρα είχε γίνει το 1970 από έναν άλλο international καλλιτέχνη τον Ζιλ Ντασέν που έδωσε το ρόλο της Νίνα στην, εξόριστη τότε, πληθωρική του σύζυγο Μελίνα Μερκούρη. Ιδανική για τον ρόλο η Bigger than Life σταρ έφθασε στις υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα.

47 χρόνια αργότερα έρχεται αυτή η θεαματική υπερπαραγωγή την οποία διευθύνει με έναν εκλεπτυσμένο ακαδημαϊσμό α λα Γαλλικά ο Ερίκ Μπαρμπιέ, αποσπώντας φοβερές ερμηνείες από την Σαρλότ Γκαινσμπούρ ως Νίνα και τον Πιερ Νινέ ως ενήλικο Ρομέν. Πλούσιο θέαμα, άριστα φωτογραφημένο και με σωστό ρυθμό παρά τη μεγάλη διάρκεια, προορίζεται να ικανοποιήσει μια σεβαστή μερίδα του κοινού-κατά προτίμηση «με πιάνο και Γαλλικά»- αν και ο συγγραφεύς υπήρξε αυτό που λέμε «αλήτισσα ψυχή».

Η ταινία αποτέλεσε και την ταινία έναρξης στο πρόσφατο 19ο Γαλλόφωνο κινηματογραφικό Φεστιβάλ όπου και κέρδισε το Βραβείο κοινού ενώ υπήρξε υποψήφια και για 4 Σεζάρ (σενάριο, κοστούμια, σκηνικά και η εξαιρετική ερμηνεία της Σαρλότ). 


Η Ζωή και το έργο του Romain Gary

Ο Romain Gary, ψευδώνυμο του Roman Kacew, γεννήθηκε στη Βίλνα της Ρωσίας (σημερινό Βίλνιους της Λιθουανίας) το 1914. Μεγάλωσε με την μητέρα του, η οποία του εμφύσησε μεγάλες ελπίδες για τη ζωή, τις οποίες θα διηγηθεί στο βιβλίο "Η υπόσχεση της αυγής". Το 1928, φτωχός, "Κοζάκος, λίγο Τάταρος διασταυρωμένος με Ιουδαίο", φτάνει στη Γαλλία και εγκαθίσταται με τη μητέρα του στη Νίκαια. Μετά το τέλος των σπουδών του στη νομική, υπηρετεί στην αεροπορία. Το 1940 συναντά τον στρατηγό Ντε Γκωλ. Η "Ευρωπαϊκή θητεία" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και εκδόθηκε με επιτυχία το 1945 αναδεικνύοντας έναν σπουδαίο συγγραφέα-αφηγητή με στυλ αυστηρό και ποιητικό. Την ίδια χρονιά, διορίζεται στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας. Λόγω του επαγγέλματός του διαμένει στη Σόφια, στη Λα Παζ, στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες. Το 1948, δημοσιεύει το "Le grand vestiaire" και το 1956 του απονέμεται το βραβείο Goncourt για το "Les Racines du ciel". Ενώ ήταν πρόξενος στο Λος Άντζελες, παντρεύεται την ηθοποιό Jean Seberg, γράφει σενάρια και σκηνοθετεί δύο ταινίες. Εγκαταλείπει τη διπλωματία το 1961 και γράφει το "Les Oiseaux vont mourir au Perou (Gloire a nos illustres pionniers)" και ένα χιουμοριστικό μυθιστόρημα, το "Lady L.", προτού εμφανιστεί με τα διηγήματα: "La comedie americaine" και "Frere Ocean". Μέσα από τα μυθιστορήματά του "Au-dela de cette limite votre ticket n' est plus valable" (Πέρα από το σημείο αυτό το εισιτήριό σας δεν ισχύει), "Clair de femme", "Les cerfs-volants" (Οι χαρταετοί) διαφαίνεται η αγωνία του για την παρακμή και τα γηρατειά. Η Seberg, με την οποία έχει χωρίσει, αυτοκτονεί το 1979 - το 1980 αυτοκτονεί και ο ίδιος, αφήνοντας ένα γράμμα όπου αποκαλύπτει ότι κρυβόταν πίσω από το όνομα του Emile Ajar, συγγραφέα επιτυχημένων μυθιστορημάτων όπως τα: "Gros Calin", L' angoisse du roi Salomon" και "La vie devant soi", για το οποίο έλαβε το βραβείο Goncourt το 1975. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 12.04.18