L’Insulte – Η Προσβολή

Παραγωγή: Λίβανος – 2017

Συμπαραγωγοί: Γαλλία/Κύπρος/Βέλγιο/ΗΠΑ

Διάρκεια: 112 λεπτά

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Δράμα 

Σκηνοθεσία: Ziad Doueiri 

Πρωταγωνιστούν: Adel Karam, Kamel El Basha, Camille Salameh, Diamand Bou Abboud, Rita Hayek, Talal Jurdi, Christine Choueiri, Julia Kassar. 

Υπόθεση: Στη σύγχρονη Βηρυτό, μια απλή φιλονικία του δρόμου που ξεκινάει με λόγια προσβλητικά καταλήγει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο αφού κανένας από τους δύο εμπλεκόμενους δεν υποχωρεί. Από τη μια είναι ο Τόνι Χάνα, Χριστιανός Λιβανέζος, ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων με γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη που βλέπει την πατρίδα του ως «κατακτημένη» από ξένους πρόσφυγες που την αλλοιώνουν. Από την άλλη είναι  ο Γιάσερ, Παλαιστίνιος πρόσφυγας που ζει πολλά χρόνια στο Λίβανο, αξιοπρεπής, λιγομίλητος και σοβαρός, πολιτικός μηχανικός, άνθρωπος μορφωμένος και παντρεμένος με Λιβανέζα. Η προσβολή που δεν επιδέχεται συγχώρηση και στην οποία συγχώρηση βέβαια κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει, τους οδηγεί να λύσουν τις διαφορές τους στο δικαστήριο. Η υπόθεση φουντώνει καθώς ο Τύπος μυρίζεται λαβράκι και βάζει φωτιά στην ήδη τεταμένη κατάσταση, ξύνοντας παλιές πληγές και κάνοντας τραυματικές αποκαλύψεις.  Η δίκη φθάνει στο εφετείο και διχάζει την κοινωνία του Λιβάνου, πυροδοτώντας ταραχές και αναζωπύρωση ξεχασμένων (;) πολιτικών παθών. Ο Τόνι και ο Γιάσερ καλούνται τώρα να επανεξετάσουν τις ζωές τους και τις προκαταλήψεις τους. Και όχι μόνον αυτοί…

 Γυρισμένη με Γαλλικά κυρίως κεφάλαια διεθνής συμπαραγωγή, με πεδίο δράσης τον σύγχρονο Λίβανο, όπου αρκεί όπως φαίνεται μια βαριά κουβέντα μεταξύ ανδρών για να ανοίξουν οι Ασκοί του Αιόλου και να βγουν στην επιφάνεια οι εντάσεις που κρύφτηκαν εδώ και χρόνια κάτω από το χαλί μιας πολυπολιτισμική σύγχρονης πραγματικότητας. Η ταινία ακολουθεί την παραδοσιακή δομή ενός δυτικότροπου δικαστικού δράματος, τηρώντας τις αφηγηματικές ισορροπίες λόγου και δράσης και εστιάζει με ιατρική ακρίβεια στα κίνητρα και τις αντιδράσεις τόσο των πρωταγωνιστών όσο και κάθε περιφερειακού χαρακτήρα της υπόθεσης.

Συνδυάζοντας το ανατολίτικο μεράκι με την δυτικότροπη ψυχολογική εμβάθυνση σε χαρακτήρες και καθημερινές λεπτομέρειες, ο αμερικανοσπουδαγμένος Ζιάντ Ντουέιρι διηγείται επιδέξια μια μοναδική δικαστική μονομαχία, κρατώντας ένα φλογισμένο ρυθμό στην αφήγηση και καθοδηγώντας ένα επίσης φλογισμένο καστ, με επικεφαλής τους Αντέλ Καράμ ως Τόνι και Καμέλ Ελ Μπάσα ως Γιάσερ και με θηλυκό outsider την συγκλονιστική και εκθαμβωτική πρωταγωνίστρια του Insyriated Ντιαμάντ Μπου Αμπούντ σε ερμηνεία που θα ζήλευε και η Κέιτ Μπλάνσετ. 

Επίσημη συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Βενετίας 2017 (βραβείο Volpi καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για τον  Καμέλ Ελ Μπάσα) και Υποψηφιότητα για ξενόγλωσσο Όσκαρ 2018. 

Διανομή: Seven Films 

Στις αίθουσες από 12.04.18