The Exception – Το Τελευταίο Φιλί του Κάιζερ

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ – 2016

Διάρκεια: 107 λεπτά

Βαθμολογία: * ½ 

Είδος: Ρομαντικό Ιστορικό Δράμα 

Σκηνοθεσία: David Leveaux 

Πρωταγωνιστούν: Jai Courtney, Lily James, Christopher Plummer, Janet McTeer, Ben Daniels, Stéphane Auberghen, Anton Lesser, Aubeline Barbieux, Martin Swabey, Martin Savage, Mark Dexter, Kurt Standaert, Kris Cuppens και ο Eddie Marsan.

Υπόθεση: Ο Στέφαν, παρασημοφορημένος αξιωματικός της Βέρμαχτ, τοποθετείται στη φρουρά του εξόριστου στην Ολλανδία Γερμανού μονάρχη Γουλιέλμου. Ο έκπτωτος Κάϊζερ διαμένει με την Αυτοκράτειρα σε μια τεράστια απομονωμένη έπαυλη και όταν η Γερμανία καταλαμβάνει τις Κάτω Χώρες, οι αρχές ανησυχούν ότι Ολλανδοί κατάσκοποι ίσως τον παρακολουθούν. Ο Στέφαν αναλαμβάνοντας την έρευνα του κοντινού περιβάλλοντος του Κάιζερ, βρίσκει τον εαυτό του παγιδευμένο σε μια αναπάντεχη και παθιασμένη σχέση με την μικρή Ολλανδέζα καμαριέρα Μίκι, η οποία σύντομα του αποκαλύπτει ότι είναι Εβραία. Όταν ο επικεφαλής των SS Χίμλερ, αποφασίζει να κάνει απροειδοποίητα μια σύντομη επίσκεψη, ο Στεφάν καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην πατρίδα και την καρδιά του καθώς μυστικά αποκαλύπτονται και η πίστη του καθενός δοκιμάζεται. 

Ο φημισμένος θεατρικός σκηνοθέτης του Μπρόντγουει Ντέιβιντ Λεβό κάνει εδώ το αργοπορημένο σκηνοθετικό του ντεμπούτο στη μεγάλη οθόνη διασκευάζοντας τη νουβέλα  "The Kaiser's Last Kiss” του  Βρετανού πρώην στρατιωτικού και διπλωμάτη Άλαν Τζαντ.  Το έργο πολύ θα ήθελε να είναι ισάξιο με τον αριστουργηματικό Λόγο του Βασιλιά, αφού κινείται σε παρεμφερή θεματικά τοπία, τα οποία εμπλουτίζει επίσης με ρομαντικό δράμα και άρωμα παλιάς πολυτέλειας. Το θέμα είναι ότι ο ιστορικός ρεβιζιονισμός μπορεί να αποτυπώνεται πειστικά με επιχειρήματα στο χαρτί αλλά δεν «κάθεται» συνήθως καλά στη μεγάλη οθόνη. Όσο προσεγμένη και να είναι η ανασύσταση της εποχής, όσο και ασυνήθιστα τολμηρό και καυτό να είναι το ρομάντζο των ιδεολογικά και εθνικά αντίθετων χαρακτήρων της ταινίας, όσο υπέροχος και να είναι όπως πάντα ο Κρίστοφερ Πλάμερ, η εικόνα του σοφού γέροντα αυτοκράτορα που θέλει να γυρίσει στην πατρίδα του «δόξη και τιμή» δεν κατεβαίνει με τίποτα για κάποιον με στοιχειώδεις ιστορικές γνώσεις.

 

Ο εγγονός της Βασίλισσας Βικτώριας, γνήσιο τέκνο της παλιάς Αριστοκρατίας του 19ου αιώνα, ηττημένο κατάλοιπο μιας άλλης εποχής, αμετανόητος Αντισημίτης και θαυμαστής των πολεμικών επιτευγμάτων του Αδόλφου Χίτλερ, ούτε στο μικρό νυχάκι δεν μπορεί να συγκριθεί με τον εξάδελφό του Γεώργιο, τον τότε βασιλιά της Αγγλίας και πάτερα της Ελισάβετ. Η εξορία του Κάιζερ μετά την ήττα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ουδόλως τον άλλαξε όπως και πάνω κάτω φαίνεται και από τη συγκεκριμένη ταινία (μερικά πράγματα όσο και να τα μακιγιάρεις παραμένουν άσχημα).

Το ρομάντζο που βρίσκεται στο κέντρο της αφήγησης είναι σχετικά αναμενόμενο και οι καυτές ερωτικές σκηνές του μυστικού ζεύγους δεν αρκούν για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του θεατή. Και η Εξαίρεση (πρωτότυπος τίτλος) που αναφέρεται στον καλό και αγαθό χαρακτήρα του πρωταγωνιστή επιβεβαιώνει τον κανόνα, ότι είναι ακατόρθωτο και μάταιο να προσπαθείς να εξωραϊσεις συλλογικές εθνικές ευθύνες απλά και μόνο λόγω της αλλαγής ισορροπιών και συμμαχιών μετά από τόσα χρόνια. Ένας μόνο καλός αξιωματικός δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά. 

Διανομή: Spentzos Films 

Στις αίθουσες από 19.04.18